Start med at gøre drivhuset rent og begynd derefter at så

Det er alt for tidligt at plante tomater og agurker i drivhuset, men i marts begynder solen at brænde igennem, så det nærmer sig det helt store forår.

I marts er gennemsnitstemperaturen cirka to sølle grader, men inde i drivhuset kan det meget let blive sommer med temperaturer over 20 grader.

Alligevel er det for tidligt at plante tomater og agurker. Selv om jordtemperaturen i drivhuset det meste af marts typisk er omkring 5-6 grader, så kan vi statistisk få 18 dage med frost, så der er jo ingen grund til at svide det hele af.

Forårsrengøring er et must

Begyndelsen af marts starter derfor med den store forårsrengøring.

Alt skal skrubbes og vaskes, og du skal ind i selv de umuligste hjørner, for nu begynder det mikroskopiske liv med svampe og millimeter små insekter, der bare venter på at komme først og få del i de spæde spirer.

Det er hårdt at slå selv små dyr ihjel, men de skal væk, det er dem eller planterne, og det bedste både mod de små og mod alger og svampe er, at bruge en havesprøjte med en blanding af vand og brun sæbe.

Du kan selvfølgelig også købe et færdigt middel klar til brug. Når du har fyldt det middel, du nu har valgt i sprøjten, så kan du sprøjte ind i alle kroge og kanter. Lad sæben sidde fem-ti minutter og få så fat i vandslangen og giv det hele den store skylletur.

Nu er glasset og sprosserne rene, og så skal alle løsdelene som krukker, og hvad du nu har, også have en tur. Tag det ud og giv det samme omgang uden for huset, så du ikke får alt for meget sæbe i jorden indenfor.

Ryk rundt og forny dig

Nu er det dejlig rent, og det dufter, så du vil sikkert gerne i gang.

Begynd med at se lidt på indretning af dit hus. Nu kan du jo både se ud og ind. Er indretningen som du gerne vil have det?

Du kan indrette dig på flere måder. Den mest klassiske måde er en midtergang med fliser og så et bed på hver side af gangen. Det er en velfungerende metode, især hvis det at dyrke planter er mere vigtigt end at dyrke dig selv.

I denne indretning er der plads til mange planter, det er overskueligt, og du kan dyrke direkte i din jord, forudsat at den nu er god og muldrig. Med årene skal du skifte noget af den ud eller huske at lave vekseldrift.

Hyggekrog foran

Hvis du også skal have lidt plads til at dyrke kaffekopper, og måske en humle eller det, der kommer af humle, så kan du lave en lille for­terrasse i drivhuset med plads til et lille kaffebord og et par selvfølgelig romantiske klapstole.

Tendensen er dog, at flere og flere drivhuse flisebelægges eller får en eller anden form for fast gulv lige fra mursten til træ.

Det har den fordel, at du kan rykke rundt med dine bede, for du er jo så nødsaget til at dyrke i kasser eller potter. Ja, du kan selvfølgelig hist og her tage et par fliser op og plante en figen eller en vin i hullet. Fliser, klinker eller sten, har også den fordel, at de suger varme til sig. Det betyder så, at noget af varmen afgives om natten. Temperaturen bliver derfor en lille smule mere ens gennem noget af natten.

Et plantebord skal der være plads til, men der er jo ingen grund til at lade det fylde op i drivhuset. Find i stedet et hyggeligt sted lige i nærheden af drivhuset, hvor du kan stå med dine småplanter, og stå og potte om.

Har du ikke vand i dit drivhus, så er det måske i år, du skal være mere selvforsynende. Faktisk kommer der ikke så lidt regn på et drivhus, og det vil hurtigt kunne fylde en stor regntønde.

Klem et frø under jorden

Kribler det nu for at få noget i jorden, ja så er der da heldigvis også noget, du kan begynde med. Blomkål til senere udplantning kan du roligt så i potter i drivhuset.

Du kan senere købe færdige planter, men nej, du skal da prøve det hele selv lige fra bunden.

Der er ingen ben i det. Du klemmer et lille frø en smule under jorden og vander.

Giver det frost, så dæk med avispapir, så længe der ingen spirer er. Kommer der spirer og frost, så beskyt med en potte du sætter over. De tidlige sorter kan godt tåle frost, men jo mere lunt jo bedre.

Er der hård frost, så sæt lidt varme på med en oliebrænder eller gasbrænder eller andet, der lige giver den varme, der er nødvendigt, eller sæt det hele på en bakke og tag det med ind et køligt sted i huset.

Spidskål, dild, kørvel, sommergulerod, spinat, purløg, bladbede, porre, vilde blomster som valmue og kornblomst, ja alt det kan du faktisk så under glas. De vilde blomster tilmed også ude.

Tidlige kartofler

Endelig skal du da også være den første på vejen med tidlige kartofler, så start med at spire dem inde i et lyst vindue, og så ud i en stor potte i drivhuset eller direkte i jorden, hvor de kan dækkes til, hvis nu uheldet er ude.

Også her kan du jo i yderste nød flytte kartoflerne ind i det lune hjørne, hvis frosten skulle bide.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
The Chelsea Chop: Få flere stauder og længere blomstring - helt gratis

The Chelsea Chop: Få flere stauder og længere blomstring - helt gratis

Spis en klokke

Spis en klokke

En frodig blomsterhave

En frodig blomsterhave