Dung og Kaj Hvidrose Larsen begyndte for 12 år siden at skabe deres helt egen japansk-inspirerede have. De har stort set selv anlagt hele haven, der både har bassiner, koikarper, springvand, broer, bede, sten og ikke mindst masser af ro og harmoni.

- Du skal lige gå stille, min fasan er ved at spise, lyder det fra Kaj Hvidrose Larsen, 71, da vi besøger ham og hustruen Dung Larsen, 52, på Vindeby Strandvej 2 på Tåsinge.

For 12 år siden gik de i gang med at forvandle deres have til en japansk oase, der nu, udover et blomsterflor, fyldes af lyden af rindende vand og dybe toner fra en stor vindharpe.

Og det er ikke kun ægteparret og katten Findus, der nyder at komme i haven. For hver dag kommer en fasankok og spiser, og det samme gør pindsvin og adskillige fugle som flagspætter, musvitter og det, Kaj Larsen kalder en maoistisk vintersportsfugl - altså en rødkælk.

Kaj Hvidrose Larsen købte huset på Vindeby Strandvej på Tåsinge for 26 år siden. Dengang så det radikalt anderledes ud end i dag. Det var faktisk lidt af en rønne.

Kaj Hvidrose Larsen var lige blevet skilt og skulle finde sig et nyt hus i området - tæt på børnene, men ikke for dyrt. Og dengang kunne han nøjes med at lægge 475.000 kroner for huset.

Taget var det første, der måtte skiftes, for det regnede lige igennem. Herefter begyndte vinduerne at falde ud, så der måtte også investeres. Og sådan gik det stille og roligt fremad, efterhånden som økonomien kunne følge med.

- Det er umuligt at kende nu, siger Kaj Larsen.

- Jeg har ofret lige så mange penge på hus og have, som to parcelhuse ville have kostet, understreger han.

Vietnam blev vendepunktet

For 19 år siden flyttede Dung Larsen også ind på adressen.

Parret mødte hinanden i Vietnam, hvor Dung Larsen stammer fra. Her var Kaj Larsen rejst ned for at studere teosofi og buddhisme. Han kom i forvejen i vietnamesisk-buddhistiske templer i Odense, så han skulle også besøge templer i Vietnam. Og i et af disse templer i Saigon tog Dung imod Kaj Larsen.

- Og så var min halvårs-planlægning ødelagt, siger Kaj Larsen.

Dagen efter var der fest i templet, hvor Kaj Larsen blev inviteret med.

- Jeg sad sammen med munkene, og Dung sad helt nede i den anden ende, men Dung skulle af en eller anden årsag hele tiden op for at snakke med munkene, griner Kaj Larsen.

Herefter blev han inviteret hjem til Dungs familie for at spise. De ville lige se ham an, og Kaj Larsen mener, at de havde set frem til at more sig over, at han skulle spise med pinde. Men Kaj tog fusen på dem, for han var vegetar og vant til pinde, så de kiggede noget, da han mestrede at spise selv ærter med pinde.

Generelt kunne familien godt lide Kaj Larsen, så han var godkendt til deres datter.

Han skulle være i Vietnam i seks uger, og derfor inviterede han Dung med på resten af rejsen. Dog måtte hun ikke tage af sted alene, da hun var den yngste i familien. Så storesøsteren måtte tage med, og Kajs ferie blev noget dyrere end planlagt.

To dage før Kaj Larsen rejste tilbage til Danmark, tog Dung fusen på ham. Hun gav ham nemlig en ring, og så var det afgjort: Det var de to.

Efter et halvt års papirarbejde og en del bøvl med det kom Dung til Danmark i marts. Og 9. maj blev de gift på rådhuset, så hun kunne blive i landet.

Halvandet år efter blev de viet i Saigon, hvor DR2 var med og lavede tema-lørdag om brylluppet, og endelig blev de halvandet år senere viet i Bregninge Kirke.

Salt på markerne

Skiftet fra Vietnam til Danmark gav en del sjove oplevelser - i hvert fald for Kaj Larsen.

Da Dung Larsen første gang landede i Danmark i marts, troede hun, at nogen havde drysset salt på markerne, for hun havde aldrig før set sne. Hun kunne ikke forstå, at hun ikke kunne gå på posthuset klokken 21.30 søndag aften, og hun forsøgte at prutte om prisen på tre liter sødmælk i Kvickly.

Da de var ved Vindeby Bageren efter morgenbrød, gik Dung om bag disken og mærkede på brødet.

- Jeg sagde: Dung, hvad laver du? Men i Vietnam sælger de det gamle brød først, og hun ville være sikker på at få det friske, fortæller Kaj Larsen.

- Jeg har drømt om mange ting, jeg aldrig har oplevet, og så har jeg oplevet mange ting, jeg aldrig har drømt om, understreger han.

Strøm og vand

For 12 år siden, gik parret for alvor i gang med haven.

Kaj Larsen har altid været haveinteresseret, og da han var i Kyoto i Japan i 1968, faldt han pladask for stilen i japanske haver, hvor filosofien bag er indre ro og meditation.

- Det var fantastisk, og det har altid hængt ved, understreger han.

Så det skulle være sådan en have, ægteparret skulle have.

Han planerede haven totalt og lod kun de store træer stå. Han lejede en minigraver og gravede ud til bassiner. For Kaj Larsen elsker vand - og det hører sig til i en japansk have.

- Min hobby er, at jeg bruger strøm og vand, siger Kaj Larsen.

Han har fået lavet to bassiner og endnu flere springvand. Der er 9000 liter vand i det store bassin og 3000 i det lille. I det store er der også koi-karper, som Kaj Larsen kan håndfodre, og så er der de mere generte guldfisk i det lille bassin.

Hertil er der etableret to mini-rensningsanlæg.

Mange sten pryder også haven. Både små og store. Stenene samler Kaj Larsen ude i grusgrave. De mindre sten transporterer han selv hjem, de store hyrer han en vognmand til at køre. Havens sten bliver jævnligt højtryksspulet, så de fremstår skinnende rene. En af stenene er ved hjælp af en stor boremaskine også blevet til et lille springvand.

Inspiration fra Vøjstrup

Kaj og Dung Larsen har lavet det meste selv, men de har søgt råd og inspiration hos Anne og Peter Dalsgaard, der driver De Japanske Haver i Vøjstrup.

Stort set alt i Larsens have er japansk. Der er dog enkelte undtagelser - som for eksempel en amerikansk kastanje. Der er også en del græs, som der normalt ikke findes i japanske haver.

Og så er der de gamle træer, som parret har ladet stå. Dog skal det siges, at æbletræerne er beskåret, så de ligner bonsaitræer.

Ægte bonsai har familien Larsen ingen af, da de går efter noget, der er let at holde.

Lige nu blomstrer havens godt 20 rododendron. Og der er meget mere fuldt flor på vej.

- Jeg har prøvet at lave det, så det springer ud i etaper, forklarer Kaj Larsen, der blandt andet ser frem til, at åkanderne springer ud.

Udover det japanske har lidt vietnamesisk også sneget sig ind i haven. Blandt andet en statue af Quan Âm, som er en slags nådens gudinde inden for buddhismen.

Laver alt selv

Kaj og Dung Larsen bruger rigtig meget tid i haven. Både på at nyde livet og på at holde den ved lige. De laver alt selv undtagen at klippe hæk.

- Det er et stort arbejde, men også hyggeligt, siger Dung Larsen.

Parret er enige om, at de i hvert fald ikke behøver et sommerhus.

Om aftenen bliver der tændt op i havens japanske lamper og fakler. Det ser så festligt ud, at folk før har spurgt, om de holdt et bryllup i haven.

Og det er ikke kun om sommeren, de kan nyde resultatet af deres store havearbejde, for når det bliver koldt, rykker de i stedet ind i deres vinterhave og betragter hele herligheden indefra.

  • Jørgensen_Anne

    Af:

    Journalist på redaktionen i Faaborg-Midtfyn Kommune. Skriver til Fyns Amts Avis, Fyens Stiftstidende og UgeAvisen Faaborg. Er 31 år og bosat i Faaborg.

Mere om emnet

Se alle

Om hus og have