Det kan være fristende at tage eksotiske planter med hjem fra feriestedet som et minde om en god ferie. Men det kan være både skadeligt for naturen og forbudt at bringe planterne med hjem til Danmark, oplyser NaturErhvervstyrelsen.

De fleste ved, at der er strenge regler for at tage levende dyr med hjem fra ferie, men de færreste ved, at der også er regler for at tage levende planter med hjem fra ferierejsen.

Hvis du tager levende planter eller planteprodukter med hjem fra ferien, risikerer du at indføre alvorlige planteskadegørere til Danmark, f.eks. svampesygdomme, virus, bakterier og insekter. Det kan have store konsekvenser for den danske produktion af planter og være skadeligt for vores natur.

Derudover findes der en række plantearter, der i dag er så truede af udryddelse, at de er omfattet af Washingtonkonventionen. Dette gælder fx de fleste kaktusplanter og orkideer. Disse er helt forbudte at importere eller kræver en særlig tilladelse.

- NaturErhvervstyrelsens råd er helt simpelt. Man skal undgå at tage planter og planteprodukter med hjem fra sin ferietur. Hvis du er i tvivl om reglerne, så lad være, anbefaler enhedschef Kristine Riskær fra NaturErhvervstyrelsen.

Hvis man alligevel vil have planter med hjem fra sin ferie, er det vigtigt, at man er opmærksom på reglerne og kender risikoen. Hvis der først er en alvorlig planteskadegører som har slået sig ned i Danmark, kan det nemlig være næsten umuligt at bekæmpe den effektivt.

Her kan du læse mere om importregler for privatpersoner på NaturErhvervstyrelsens hjemmeside