Haven i april: Gennemsnits­temperatur på 5,7 grader, syv nætter med frost, 41 millimeter nedbør, 162 solskinstimer

April kan godt blive solens måned.

I april 2009 blev der sat rekord med 272 solskinstimer, altså mere end 100 timer over normalen, og vi skal heldigvis helt tilbage til 1937 for at finde den modsvarende rekord. Her skinnede solen kun i 87 timer. Den varmeste april havde vi i 1993 med 28,6 grader i Holbæk.

Sol eller ej. Lyset er vendt tilbage, og her mod enden af påsken har havefolket været i fuld gang, så både køkkenhave og prydhave næsten er klar til at tage mod alt det nye: de nye frø, nye planter og buske og havens grønne gulv.

Græsplænen skal oven på en tæt og kompakt vinterdyne, der gav sneskimmel, igen stå flot. Den skal rives godt i bund, så alt gammelt snavs rives op og smides væk.

Kampen mod dræbersneglen er en anden sag, der kan betale sig. En dræbersnegl kan godt fryse til is, men den kan ikke tåle under tre graders frost, så den iskolde vinter må have taget livet af en del. Derfor er det i gang med luppen og tjekke alle tegn på små nye dræbersnegle. Væk med dem, hvad end du så gør ved dem.

Hurtigst og mest humant er at klippe dem over lige efter åndehullerne.

Drivhuset skal have en sidste tur med sæbevask, så alger og skadedyr vaskes væk. Og så er der alt det, der blev ødelagt af sne og frost. Grene der brækkede, og hvor en ren beskæring nu skal rette op på det hele. Frugttræer, hvis bark blev ædt af harer og rådyr - og måske så meget, at de ikke kan reddes. Så må der plantes nyt. Jo, der er nok at tage fat på.

Støvsug tæppet

Græsset er det første, man for alvor ser vokse i haven. Start med at stikke greben dybt i plænen. Det lufter og dræner. Giv så en ordentlig omgang med riven, og allerhelst med en mosrive eller en plænelufter, så snupper du også sneskimlen.

Udjævn huller med groft grus eller muld og efterså større bare pletter. Gødning holder mosset væk og får græsset til at vokse og rødderne til at udvikle sig, så mosset kvæles. Vælg en god plænegødning og organisk, hvis du ikke er så glad for at slå græs. Mineralgødninger (NPK) skal udbringes ofte, og får græsset til at vokse hurtigere. Lidt jern i gødningen gør plænen grønnere.

Skal du have ny plæne eller efterså større bare pletter, så se om du kan få fat i en pakke til eftersåning, så får du sorter, der er tilpasset en moderne plænes krav om en langsommere, men grønnere vækst.

Gødning til stauderne

Fjern visne staudetoppe og plant nye stauder eller del gamle. Staudebed kan bygges op, så man kan gå rundt om sit bed. Her er det naturligt, at de højeste planter placeres i midten, og de øvrige herefter placeres i faldende højde ud mod gangarealet. Saml i grupper efter farve eller sort, så bliver der mere ro over bedet.

Del f.eks. bedet op i firkanter og placer en gruppe inden for hver firkant. Giv stauderne og løgplanter lidt gødning og plant stedmoder. Sidst på måneden kan du sætte alle knolde ud, der er gemt for vinteren.

Helleborus, juleroser og påskeklokker har givet fået svamp på bladene i denne vinter. Klip alle syge blade af helt i bund, før de nye kommer. Svampen smitter.

Tjek på roserne

Det er en efterhånden gammel tommelfingerregel, at roser skal beskæres omkring 1. maj, men alting ændrer sig. I dag er det vejret forud, der har større betydning end datoen, og vejret kan man ikke længere stole på.

Rosenselskabet anbefaler at beskæringen sker, når knopperne begynder at bryde. Kraftig beskæring giver store og færre roser, mens en mere moderat beskæring giver mindre, men også flere roser.

Klatreroser klippes 10-15 cm af sidegrenene og tyndes ud ved at fjerne gamle stammer helt. Efter beskæringen skal roserne bruge gødning for at udvikle sig til sunde planter. Her anbefaler Rosenselskabet (og det er kloge erfarne folk) organisk gødning, også kaldet naturgødning - plus at man sidst i marts bruger nitrophoska med tallene 12-5-14, eller noget, der ligger tæt op ad disse tal.

Husk, gødningen skal strøs over hele bedet og ikke lige ved stammen, og at gødningen skal indeholde mikronæringsstoffer.

Skær i hækken

Er din hæk væltet og knækket her i vinter, så skær den bare kraftigt tilbage. Naboerne får ganske vist lidt indblik i din have, men hækken kommer hurtigt igen.

Du kan selvfølgelig også overveje at plante ny hæk. En blød liguster er meget mere udsat end en bøgehæk. Vil du ikke vente, til den bliver høj, kan man i planteskolen købe høje planter beregnet til hække. De sælges under navnet "Færdig hæk".Jorden i køkkenhaven gøres klar ved at gå den grundigt igennem med en kultivator. Gerne lidt på kryds og tværs, men ikke så meget, at du roder for voldsomt rundt i jorden, så kommer der for mange ukrudtsfrø.Jorden skal være som revet rugbrød. En tung jord skal have mere sand eller mere kompost.

Vær forsigtig med komposten i det tidlige forår. Helt frisk kompost kan hindre nogle frø i at spire. Det er bedre at vente med lidt kompost ad gangen, til planterne er i vækst. En sandet jord tilsættes spagnum eller kompost, når det bliver efterår.

Giv jorden gødning før, du planter dine kartofler - eller lige efter. Sæt kartoflerne i 10 centimeters dybde og hyp jorden. Regn med to et halvt kg pr. 10 meters række med en afstand på 25-35 cm. Læg kun én kartoffel i hvert hul, så bliver udbyttet størst. Pas på ikke at overgøde. Det giver bløde kartofler med dårlig smag, og husk at vande, hvis vandet svigter fra oven. For store udsving i vandmængden giver let hule kartofler.

Varm så jorden op

Så ikke for tidligt. Jorden er stadig lidt for kold. Løber vi ind i endnu en kold og regnfuld periode, vil meget frø rådne. Jordtemperaturen skal være mellem fem og seks grader for de fleste frø. For agurker, bønner, majs og porrer skal den endog være 10 grader. Så gulerødder i april eller først i juli, så er risikoen for orm mindre. Brug insektnet, så er du helt fri for orm. Plant porrer efter 1. juni, så slipper du for porremøl. Jorden kan varmes op med klar plast, inden du sår.

Drivhuset

Giv drivhuset en ekstra gang sæbevask inde og ude. Det er nu, skadedyrene vågner, og planterne ikke kan få lys nok.

I drivhuset kan du allerede nu så gulerødder, radiser, salat, porrer og kål.

Vælg sommergulerødder, som du kan så direkte i jorden og dermed få en tidlig høst. Sådybde: 1-2 cm. Afstand mellem frøene: 2-3 cm og 30 cm mellem rækkerne.

Du kan også så sommer- eller vintergulerødder i mælkekartoner med jord - og senere klippe kartonen op og plante rødderne ud med "klump" i køkkenhaven.

Porrer sås i potter eller i en flamingokasse med huller i bunden. Fyld lidt såjord i potten, og er den ikke gødet, så gød let med organisk gødning. Tryk jorden en smule flad. Vand med en spreder. Drys frøene ud og drys et tyndt lag sand ovenpå. Læg et stykke plast på, indtil frøene spirer.

Let plasten en smule om dagen, så der kommer luft til.

Der findes både efterårsporrer og vinterporrer. Vælg vinterporrer, så har du grøntsager, når de savnes mest. Plant ud efter grundlovsdag, så er risikoen for angreb af gulerodsfluen mindre.

Hvidkål, rødkål, rosenkål, grønkål og savojkål er egnede til forkultivering i april. Blomkål allerede i februar. Sådybde: 2-3 cm.

Salat kan du så hver tredje uge. Drys det ud på jorden i en potte eller et bed i drivhuset og fyld en lille smule sand over frøene. Salat bliver meget sprød i drivhuset, når blot det vandes godt.

Vin blomstrer med små næsten usynlige blomster og gør det ikke på en gang. Normalt bestøves den let af insekter eller en smule blæst, men du kan også ryste din vin et par gange i april for at være helt sikker på en god bestøvning.

Kiwi, abrikos og fersken bestøves også af insekter, hvis de er der. Ellers må du i gang med at lege bi med en pensel eller en tot vat og bringe støv fra planteblomst til planteblomst.

Udskift jord i faste bede i drivhuset. Som i køkkenhaven kræver drivhusjord også vekseldrift, ellers bliver planterne syge.

Den sundeste jord får du ved at udskifte jorden hvert år. Har du ikke nok færdig omdannet mørk kompostjord, kan du hente den nye jord fra køkkenhaven og blande den med kompost, men du kan også købe færdig jord med gødning. Du kan fylde jorden i plantesække eller direkte i et bed. Udskift i 30 cm dybde.

Vil du dyrke 100 procent økologisk, er spagnum bandlyst, fordi udvinding ødelægger naturområder.

Mere om emnet

Se alle
Haven i maj

Haven i maj

En iskold dræbersnegl tøffer videre

En iskold dræbersnegl tøffer videre

Lad robotten klippe plænen i din ferie

Lad robotten klippe plænen i din ferie