Måske er frugten bitter, men du har et anderledes træ både i og uden for drivhuset

Citrustræer er blevet en populær stueplante i Danmark, men også drivhusfolket - ja selv havefolket uden drivhus - har kastet sig over træet. Dyrker man citrus i drivhuset, bliver det ligefrem ophøjet fra at være et drivhus til at være et orangeri, og det skulle være lidt finere.

Citrustræet trives ganske godt ude om sommeren. Planten er derfor en flot terrasseplante eller plante til altanen. Først hen mod vinteren begynder folk at få problemer med deres træer. En del citrustræer bryder sig ikke om ret meget frost, og så kommer udfordringerne.

Citrus kommer fra det oprindelige Østasien, og har herfra bredt sig via Indien og Mesopotamien til lande ved det østlige Middelhav. Med tiden er den også nået til de nordlige egne, men kun som stueplante. Planten kommer med andre ord fra klimaområder, der er varmere både sommer og vinter end det klima, vi kan byde på her i landet.

Forædlede sorter

Mennesket har det dog med at lave lidt om på naturen. Derfor er der også citrusarter, der via forædling rent faktisk godt kan trives i en have, og som kan tåle frost - nogle af dem helt ned til minus 20 graders frost.

Bitterorange (Pocirus trifoliata) er ikke en hybrid, men den ægte vare, og kan snildt tåle den danske vinter. Den er sjov at have i samlingen, men som navnet også fortæller, er den bitter. Med bitterorange som udgangspunkt, eller som den ene forælder, er der nu lavet nye hybrider, der tilmed smager rimeligt.

En af disse er Citrumelo (poncirus X paradisi), der er en krydsning mellem bitterorange og grapefrugt. Den kan klare ned til mellem 10 og 14 graders frost.

Det kræver dog, at rodnettet står i en meget veldrænet jord. Andre hårdføre hybrider er Citrus Trifoliata X Unshiu og Citrus Trifoliata X Reshni.

Konkoji grapefrugt er en japansk hybrid, der klarer ned til minus otte grader. Det er en krydsning mellem en pomelo og en satsuma-mandarin.

Mens nogle citrustræer er gode i haven, er andre også velegnet til stuen. Fingerlime papuana (Microcitrus Papuana), der stammer fra bjergene på øen Ny Guinea, er en af disse. Den har fingerformede frugter med limesmag.

Calamondin (Citrus Mitis) er en taknemmelig, flot plante med mange små frugter.

En hybrid mellem mandarin og kumquat.

Lime (Citrus Aurantifolia) er den ægte limefrugt. Den må ikke stå for tørt. Det vil den gøre, hvis den for eksempel står nær en radiator, men ellers kan den tåle en del varme om vinteren.

For at holde længst muligt liv i dine citrustræer skal du sørge for, at jorden ikke tørrer ud. Kun om vinteren må den være en smule tør, men aldrig fuldstændig tør.

Om sommeren skal du sætte planterne ud, og gerne i direkte sol. Det vil de nyde rigtig godt af. Gød altid med citrusgødning og følg vejledningen på gødningen. Vand med regnvand.

Om vinteren gives halv dosering, og om vinteren trives de fleste citrusser ved en temperatur mellem 5 og 15 grader.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.