Mere sikker - mindre støj: Men plæne-klipperen er stadig støjende og stærkt forurenende

Plæneklipperne er blevet mere sikre, mens der kun er gjort meget lidt ved støjen.

Mere sikker - mindre støj: Men plæne-klipperen er stadig støjende og stærkt forurenende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men plæne-klipperen er stadig støjende og stærkt forurenende

Plæneklipperen kører snart på højtryk, og måske har du allerede fundet ud af, at din gamle maskine ikke er, hvad den har været. Måske larmer den som en grønthøster eller flår græsset i stedet for at klippe det, eller måske kan den slet ikke starte.

Hvis du er til græsslåmaskiner med benzinmotor, så er det glædeligt, at de er blevet mere sikre og generelt mindre støjende.

Tænk og Test har undersøgt 12 maskiner, hvoraf otte er med opsamling af græsset, mens de øvrige fire er såkaldte bioklippere, det vil sige maskiner, der slår græsset, hvorefter det afslåede græs bliver slået endnu et par gange, så det til sidst er så findelt, at det ikke er nødvendigt at samle det op.

Blandt de otte testede med opsamler får fire karakteren god, der er den næsthøjeste karakter, og blandt de fire med denne karakter vurderer Tænk og Test den dyreste, Jonsered LM 2148 CMD til 4500 kr., som den bedste. Den kan uden opsamler også fungere som bioklipper.

I den samlede vurdering indgår 19 tekniske detaljer som for eksempel vægt, benzinforbrug, støj, køreegenskaber og sikkerhed.

Jonsered får topkarakter i klipning, regulering af klippehøjden, køreegenskaber, indstilling af håndtag, sikkerhed og vibration, men bundkarakter i kapacitet pr. time. Det vil sige, hvor stort et areal der kan klippes på en time, når græsset er ca. fire-fem cm højt, og klippehastigheden er en meter pr. sekund.

Mindst støjende

Endnu en maskine med opsamler, der opnår den samlede karakter "god", er Honda HRB 476 CHX.

I klippevurdering opnår den også kun karakteren "god" og altså ikke som Jonsered "meget god". Til gengæld er det den mindst støjende maskine med 78 dB. Svanemærkets krav er 96 dB, når klippebredden er under 50 cm, og 100 dB, når den er mellem 50 og 70 cm. Begge tal er høje, skulle jeg hilse at sige.

Også Viking Linea E MB 465 opnår sammen med Partner 5553 MPHW karakteren "god", mens Viking Linea SMB 505 ser ud til at være en maskine, man skal gå langt udenom. Trods dens pris på 5000 kr vurderes den som direkte dårlig. Importøren siger dog, at det skyldes en fabrikationsfejl ved den testede maskine.

Den anden testede gruppe er bioklippere. Samtlige bioklippere får karakteren "god". Det er Stiga Rental 51 S, Klippo Exellent , der ikke er selvkørende, men skal skubbes, Klippo Comfort og Ginge Classic 46 Bio, som også skal skubbes.

Både Stiga og Ginge opnår her topkarakter i klipning.

Ginge er den billigste maskine og koster 2249 kroner. Dermed er den et godt alternativ til maskinerne i den dyre ende, hvis græsset altså ikke er for højt.

Klippo Coment til 6.295 kroner og Stiga Rental til 5000 kroner er de eneste, der i testen kan klippe langt og kraftigt græs.

Sikkerheden er vurderet i top for alle testede maskiner på nær Husqvarna Royal 52 S, der også både i den samlede bedømmelse og i sikkerhed vurderes som "middel".

Positivt er det altså, at fabrikanterne arbejder med at nedsætte støjen, selv om det langtfra må siges at være godt endnu. Til gengæld ser det ud til, at der er ved at være styr på sikkerheden.

Et stor minus ved alle benzindrevne motorklippere er, at de forurenede langt mere end en nedslidt bilmotor.

I testen indgår ud over de nævnte maskiner Stiga Turbo 48 S Combi, Ginge Comfort 47B Auto.

Mere sikker - mindre støj: Men plæne-klipperen er stadig støjende og stærkt forurenende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce