Man spiser da pelargonier

Tulipanblomstrende pelargonier har deres egen charme. De er af en nyere slags, der første gang kom på markedet i 1996. Denne har navnet Patricia Andrea.

Man spiser da pelargonier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Men de kan også bruge til potteplanter

Haven hele året

Der er de kongelige, de duftende, dem, der minder om roser, har blomst som en tulipan eller har blomster som kaktus, dem, der kan spises og omkring 30.000 andre typer.

Det handler om pelargonier eller rettere, der er skrevet en helt ny bog om den smittende glæde, det er at eje en eller flere pelargonier, og jo, pelargonier hedder skam pelargonier og ikke geranier, som mange og ikke mindst engelske fagbøger eller fagblade, kalder dem. Det fortæller forfatteren Marian Haugaard Steffensen. Især de duftende beskrives og sælges som geranium.

Navnefejlen skyldes ham, vi alle har lært om i biologitimerne, Carl von Linné.

Da pelargonier kom til Europa tilbage i 1600-tallet, kunne man og han se, at planten var i familie med storkenæb. Derfor antog Linné, at pelargonier hørte til slægten Geranium, og da den kom fra Afrika, fik pelargonierne navnet Geranium africanum.

Først i 1700- tallet blev det slået fast, at pelargonier er en særskilt slægt, men dog stadig i familie med slægten Geranium, eller den vi på dansk kalder storkenæb.

Pelargonier kan blive meget gamle og mange går også i arv fra genration til generation. De første kom til landet omkring 1685, og siden har den været generationers favorit som en stensikker plante til vindueskarmen eller krukken udenfor.

Årsagen til den popularitet er dels, at den er meget let at passe, og dels at den findes i et utal af varierede farver og med forskellige blade, og så er der alle dem, der dufter, hvoraf nogle dufter så godt, at de ligefrem anvendes enten i maden eller i parfumeindustrien.

I køkkenet kan duftpelargonierne anvendes på flere forskellige måder. En enkel måde er at komme et par blade i dåsen med den grønne te, eller direkte anvende bladene som te. En pelargoniumsnaps er heller ikke at foragte eller et par blade i saftevanden eller kanden med det kolde isvand. Også i varm mad er den super, skriver forfatteren. Kom for eksempel et par blade af en citronduftende sort ved fisken, inden den sættes i ovnen. Man kan også koge gelé af bladene eller putte dem i desserter og kager.

Bogen om pelargonier er rigtig spændende læsning, og selv den om selvsagt ikke omhandler alle de 30.000 forskellige typer, som findes på markedet, så omtaler den de grupper, man typisk kan finde. Det er for eksempel zonalpelargonier, som også kaldes de rundbladede pelargonier, hængepelargonier, engelske pelargonier, angelpelargonier, der er buskede og lidt hængende, duftpelargonier, uniquepelargonier, der er høje kraftige pelargonier, og vilde pelargonier.

Ud over en grundig fortælling om plantens historie er bogen et godt leksikon og en god vejledning i dyrkning, pasning og pleje. Forfatteren har også besøgt forskellige pelargonieelskere, der fortæller om deres begejstring for den unikke plante.

"Pelargonier

- En smittende glæde"

Marian Haugaard Steffensen

192 sider, 298 kr.

Forlaget Klematis
De røde rundbladede pelargonier er nok blandt de mest købte og også blandt de ældste.
De røde rundbladede pelargonier er nok blandt de mest købte og også blandt de ældste.
De meget smukke rosenknopperlargonier trives bedst i et drivhus eller under et udhæng, hvor der er lyst, så de er beskyttet for regnen.
De meget smukke rosenknopperlargonier trives bedst i et drivhus eller under et udhæng, hvor der er lyst, så de er beskyttet for regnen.
Katuspelargonierne har fået deres navn efter de kaktusblomstrende georginer. De kom frem i begyndelsen af 1900-tallet, og i dag er der omkring 25 forskellige sorter at vælge imellem.
Katuspelargonierne har fået deres navn efter de kaktusblomstrende georginer. De kom frem i begyndelsen af 1900-tallet, og i dag er der omkring 25 forskellige sorter at vælge imellem.
Pelargonier har altid været blandt oldemors og nu også de unges favoritter. Her er lille udvalg blandt gamle potteplanter i drivhuset i Den Gamle by, Århus.  Foto fra bogen.
Pelargonier har altid været blandt oldemors og nu også de unges favoritter. Her er lille udvalg blandt gamle potteplanter i drivhuset i Den Gamle by, Århus. Foto fra bogen.

Man spiser da pelargonier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce