Læserarrangment: Haveglæde i fuldt flor

Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften med den blå septemberhimmel, som der synges om. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Læserarrangment: Haveglæde i fuldt flor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

50 læsere fik torsdag aften et eksklusivt besøg i haveskribent Birgitte Hasholts have i skovbrynet ved Krarup.

Den grå havetraktor med riven, der har revet gårdspladsens perlegrus i bløde buer, er lige kørt i garage, da den første læser kommer gående op ad markvejens smalle hjulspor en halv times tid før læserarrangementets start torsdag aften. Turen fra Nyborg har været lang. Og det er jo bedre at komme for tidligt end for sent.

Snart følger 50 læsere trop og bliver modtaget af haveskribent Birgitte Hasholt på gårdspladsen foran det hvide skovløberhus ved Krarup.

Traditionen tro åbner Birgitte Hasholt hvert år sin have i sensommeren for 50 hurtige læsere af Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis. For arrangementet bliver udsolgt i løbet af en times tid, når der om morgenen er åbent for tilmeldinger.

Hun har i seks år skrevet ugentlige klummer om livet i sin have og ikke mindst om den omgivende natur. Huset ligger lige der, hvor skovbrynet bliver til marker, og det er havens samspil med naturen, der fascinerer Birgitte Hasholt, der bor i huset sammen med sin familie bestående af mand og to døtre, der snart er voksne.

- Dengang vi flyttede på landet, var det bestemt ikke trendy. Vores venner købte huse i Odense eller København. Nogle gav os ned til fem måneder, før vi var væk igen. Men nu har vi boet her over 20 år, fortæller Birgitte Hasholt, inden hun leder læserne om i haven, hvor de skal være et par timer, inden besøget sluttes af med et glas rødvin og snacks.

Spørgsmål og svar
1.

Spørgsmål

Den høje røde plante med flotte frøstande, du har i køkkenhaven, hvad er det for én?

Svar

Planten hedder blodmælde, Atriplex hortensis, "Rubra", og den får smukke dybrøde og lilla blade. Blodmælde "Rubra" har i høj grad prydværdi, men bladene er også spiselige og skønne i salatskålen, hvis man plukker dem unge. Historisk set har blodmælde været brugt som spinat. Blodmælde er en enårig vækst, der bliver op til to meter høj. Om efteråret smider den frø i tusindvis, hvis man ikke klipper frøstandene af, og den sår sig selv rigeligt. Blodmælde kan altså arte sig som ukrudt, men den er stadig fantastisk, og den er nem at hive op af jorden, hvor man ikke ønsker den.

2.

Spørgsmål

Dine amaranter, sår de også sig selv?

Svar

Både rød amarant, Amaranthus cruentus, papegøje-amarant, Amaranthus tricolor, og rævehaleamarant, Amaranthus caudatus, som er de tre amaranter, vi typisk dyrker i haven, kan så sig selv. Hos mig sår de dog aldrig sig selv i overdreven mængde. Det spændende ved amarant er, at planten er utrolig dekorativ, den fylder godt i landskabet og giver et helt særligt modspil til havens andre planter som en flot kontrast. Amarantblade er spiselige, de anvendes i ungt stadie som salat eller spinat med den fordel, at amarantens blade ikke indeholder den mængde oxalsyre, man ellers indtager, når man spiser spinat. Amarantfrø er også spiselige, men de er ikke nemme at høste, fordi de modner uens og er meget små.

3.

Spørgsmål

De mørke solsikker, hvilken sort er det, og kan man selv samle frø?

Svar

Den mørke solsikke hedder "Claret", og det er en smuk solsikke med de mahognifarvede kronblade. Den mørkeste solsikke, jeg har dyrket, hedder "Black Magic", den bliver næsten sort og er utrolig flot. Når man dyrker de mørke solsikker, falder planterne lidt forskelligt ud. Det vil sige, at nogle får blomster med den eftertragtede helt mørke næsten sorte farve, imens andre bliver lysere i nuancen. Man kan ikke høste frø af hverken "Claret" eller "Black Magic", da det er F1-hybrider, som enten er sterile eller får et uforudsigeligt udseendende i næste generation.

4.

Spørgsmål

De frodige grønne planter i køkkenhaven, hvad er det?

Svar

Det er en lav rød jordskok, som kun bliver cirka en meter høj og ikke breder sig så meget som andre jordskokker.

5.

Spørgsmål

Min bronzefennikel forsvandt pludselig, men det er da en flerårig plante, ikke?

Svar

Jo, bronzefennikel, Foeniculum vulgare, "Purpureum" er flerårig, men arter sig som en kortlivet staude, hvilket betyder, at efter nogle år dør den. Til gengæld er bronzefennikel god til at så sig selv.

6.

Spørgsmål

Dine mistelten er så flotte. Hvordan dyrker man mistelten?

Svar

Mistelten er det, man kalder en halvsnylter, og den vokser på et værtstræ. Mistelten sender sænkere (små stængler) ind i værtstræets ved, hvorfra den suger vand og næring. Mistelten, Viscum album, som vi har i Danmark, gror udelukkende på løvtræer. Drømmer man om mistelten i sin have, kan man klemme sekretet fra helt friske, modne misteltenbær ud på løvtræsgrene en tørvejrsdag i marts til maj. Grenen skal være ung og ikke mere end blyantstyk, så misteltenens sænkere kan bane sig vej gennem barken. Mistelten har en forkærlighed for frugttræer, det er især nemt at få mistelten til at trives på paradisæbletræer og røn.

7.

Spørgsmål

Er det oregano, du har i bedet?

Svar

Ja, det er oregano også kaldet havemerian, Origanum majorana. Den dyrkes som prydplante. Til at dyrke som prydplante kan jeg også meget varmt anbefale glat merian, Origanum laevigatum, "Herrenhausen", den får flotte mørklilla til mørkrosa blomster. Vil man dyrke oregano til maden, er dværgoregano, Origanum compactum, rigtig god.

8.

Spørgsmål

Den meget kønne rose med hyben, hvilken rose er det?

Svar

Rosen hedder Rosa carolina, og det er en særdeles skøn, sund og robust rose. Rosa carolina er en vildrose, som blomstrer med smukke sart rosa til mørke pink blomster. Blomsterne er enkelte, og bierne summer flittigt om rosen, når den står i fuldt flor. Denne rose sætter rodskud, men ikke i nær samme grad som den invasive rynket rose. Rosa carolina er vindtålende og trives også på udsatte steder.

9.

Spørgsmål

Hvordan bruger man tomatillo?

Svar

Tomatillo, Physalis philadelphica, hører til natskyggefamilien. Den er frodig og bliver op til 120 centimeter høj. Frugterne er spiselige, de hænger i pergamentagtige lygter, og man høster, når frugten er svulmet op og så stor, at det pergamentagtige hylster brister. Der findes både grøn, blå og gul tomatillo, jeg dyrker den gule. Tomatillo er syrlig og ikke en særlig nydelse til frisk brug. Til gengæld er tomatillo fantastisk at sylte for eksempel til chutney, eller man kan bruge tomatillo-frugterne i gryderetter.
Kæmpejernurt står smukt lige nu i haven. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Kæmpejernurt står smukt lige nu i haven. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Grønt pr. post

Omme i haven venter flere væsener. De Fantastiske Fem har skudt hvert sit bryst frem og åbnet næbbet. Landænderne og løbeænderne fortrækker dog hurtigt ned bagerst i haven og ud i en af gedernes folde, hvor de betragter de mange læsere, der fylder haven.

De samles om køkkenhaven, der er omgivet af lavt kastanjehegn, og som er stor og frodig. Blodmælde og opstammede bønner sætter højden, mens en groglad tallerkensmækker har set sit snit til at snige sig over hegnet med al sin frodighed. Birgitte Hasholt bøjer sig ned og river et par blade af en krydderurt og spørger til forsamlingen, der rykker tættere på hende:

- Kan I dufte, hvad det er?

Damen, der har taget turen fra Nyborg, er hurtig og svarer, at der er tale om esdragon. Normalt er esdragon fransk, men Birgitte Hasholt er vild med at få nye, spændende sorter ind i sin have og dyrker tysk esdragon, da den er mere hårdfør end den franske udgave. Det foregår ved at bestille frø i England, men også i danske butikker, der er kommet godt med de senere år. Hun siger, at læserne er velkomne til at få en stikling med hjem. Flere nikker forventningsfuldt.

Så får damen fra Nyborg øje på den meterhøje buskkål ved siden af og fortæller, at hun bestilte den på nettet fra en dansk butik på Sjælland, men da den nåede frem efter seks dage, var det hele råddent. Så fik hun en ny forsendelse uden beregning, der kom frem i tide og blev plantet, men så kom den varme sommer.

- Du må gerne få en stikling med hjem, lover Birgitte Hasholt, der også tilbyder frøkapsler fra blodmælde, der er så smuk, når solen skinner gennem de to stængler og blade.

De Fantastiske Fem kaldes land- og løbeænderne. De var en anelse forbeholdne over de mange gæster i haven og gik ned bagerst i haven. Foto: Birgitte Carol Heiberg
De Fantastiske Fem kaldes land- og løbeænderne. De var en anelse forbeholdne over de mange gæster i haven og gik ned bagerst i haven. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Trivsel i tørken

Et par herrer forsyner sig også med æbler fra filippa-træet, som Birgitte Hasholt erklærer som sin favorit. Af det træs æbler er der blevet kogt meget æblegrød i de mange år, familien har boet her.

Flere læsere kommenterer, hvor overraskende grøn og frodig, haven er, selvom vi har haft den varmeste sommer i mands minde.

- Jeg har næsten ikke vandet, så det har været en nem sommer, for ukrudtet kunne jo heller ikke gro. Vi traf beslutningen om, at der måtte overleve det, som kunne overleve. Og på den måde er andre planter og krydderurter, der godt kan lide masser af varme, kommet til deres ret, fortæller Birgitte Hasholt.

Nogle af de planter, der i den grad har trivedes i tørken, er rosenkvæsurt, asters, kertepileurt og kæmpejernurt.

En af de vækster, som ikke ser frodig ud, står i en stor krukke tæt på en bænk midt i haven.

- Jeg ved godt, at den ser lidt pisten ud, men det er et træ, som jeg har ønsket mig i flere år, og så fandt jeg det endelig på en planteskole for nylig, siger hun og tager fat om en af den hvide røns tynde grene, hvorfra der hænger bittesmå, kridhvide bær.

Et par, som står tæt på, nikker samtykkende og hvisker til dem, der står tættest på, at de har et helt bed fyldt med hvid røn, og det nyder de meget.

Birgitte Hasholt bød velkommen til 50 læsere på gårdspladsen foran det hus, som hun og hendes mand købte for over 20 år siden. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Birgitte Hasholt bød velkommen til 50 læsere på gårdspladsen foran det hus, som hun og hendes mand købte for over 20 år siden. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Højbedet

Til sidst når læserne efter halvanden times vandring drivhuset og terrassen med de gule Odense-klinker op mod det hvidkalkede hus med de røde trævinduer. En læser bemærker en meget høj busklignende plante med tykke, gule og mørkerøde blomster, der minder om solsikker. Det er en staudesolsikke får hun forklaret af Birgitte Hasholt, der anbefaler den.

I stykket mellem drivhuset og terrassen har Birgitte Hasholt bygget sit første højbed i løbet af sommeren og sået gule, røde og orangerøde gulerødder.

- Jeg har valgt at blande de forskellige farver, fordi det gerne må se lidt festligt ud, forklarer hun og hiver nogle gulerødder op af jorden.

Jorden i et højbed er mere porøs, så der er ikke behov for nogen redskaber for at få dem op. Til gengæld har Birgitte Hasholt erfaret, hvor meget der skal vandes, for at afgrøderne ikke tørrer ud, når solen skinner. Det er bestemt ikke særlig klimavenligt sådan en sommer som den i år. Det går bedre med en gedigen regnfuld sommer.

På de gule klinker står krukkerne med krydderurter tæt. Krydderurter, der gror vildt i Sydeuropa, har haft en pragtsommer og har vokset sig til at være hele buske såsom timian, rosmarin, salvie, vintersar og isop. Dufte- og følesansen bliver aktiveret, da Birgitte Hasholt lader blade og skud af planterne gå rundt mellem læserne, mens de står i kø for at komme ind i drivhuset.

Birgitte Hasholt fortæller om undersøgelser, hvor skov efterfulgt af vand, haver og parker er bedst til at give ro i kroppen og sindet.

Efter to timers besøg i haven, som normalt ikke er åben for besøgende, er der ingen læsere, der er i tvivl om, at det ikke er helt forkert.

Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En læser fra Nyborg, der havde kørt hele vejen til Sydfyn, kunne straks konstatere, at der var tale om tysk og ikke fransk esdragon, da Birgitte Hasholt spurgte de 50 læsere, hvad det var. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En læser fra Nyborg, der havde kørt hele vejen til Sydfyn, kunne straks konstatere, at der var tale om tysk og ikke fransk esdragon, da Birgitte Hasholt spurgte de 50 læsere, hvad det var. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En læser fra Nyborg, der havde kørt hele vejen til Sydfyn, kunne straks konstatere, at der var tale om tysk og ikke fransk esdragon, da Birgitte Hasholt spurgte de 50 læsere, hvad det var. Foto: Birgitte Carol Heiberg
En læser fra Nyborg, der havde kørt hele vejen til Sydfyn, kunne straks konstatere, at der var tale om tysk og ikke fransk esdragon, da Birgitte Hasholt spurgte de 50 læsere, hvad det var. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Efterårshindbær er et hit i haven på denne tid. Her er det Autumm Bliss. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Efterårshindbær er et hit i haven på denne tid. Her er det Autumm Bliss. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave med de opstammede bønner. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave med de opstammede bønner. Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Datoen var velvalgt, da Birgitte Hasholt torsdag aften havde besøg af 50 læsere i sin have i skovbrynet. Det var en rigtig sensommeraften, hvor fokus blandt andet var på den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Græskarret hedder
Græskarret hedder "Munchkin" og lyser op i den store køkkenhave. Foto: Birgitte Carol Heiberg

    Georginerne står smukt i haven lige nu. Her er det
Georginerne står smukt i haven lige nu. Her er det "Jowey Winnie". Foto: Birgitte Carol Heiberg

Læserarrangment: Haveglæde i fuldt flor

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce