Slip for at slå græs - uden gene for naboen og miljøet. Måske æder robot også dræbersnegle.

"I får ikke en flottere plæne, det garanterer jeg for." De opmuntrende ord kommer fra Henning Bornemann Kristensen. Han sælger græsslåmaskiner og er af Husqvarna sendt ud for at gøre en græsslåmaskine af den dyre slags klar til brug. Det sker på en stille villavej, hvor den eneste støj stort set kun kommer fra et par gøende hunde og diverse motoriserede haveredskaber med græsslåmaskinen som den sikre støjvinder.

Testfamilien klarer til daglig at slå græsplænen med en benzindreven klipper. En robot skal nu overtage klipningen de næste par uger, og familien glæder sig til 14 dages frihed. Børnene klapper i hænderne over den nye legekammerat, mens hunden allermest har lyst til at sætte tænder i dyret, der allerede har fået navnet Krølle, selv om den skildpaddelignende sag vel burde hedde Palle.

Strømførende hegn

Henning Kristensen starter med at lægge en grøn tråd med lavspænding ud i kanten af plænen. Det er den slags, man kunne ønske også kunne give en dræbersnegl et rap, så den holdt sig inde hos naboen, men man kan slet ikke mærke nogen strøm. Til gengæld falder den tanke, at robotten måske ligefrem kan æde en dræbersnegl. Husqvarnas Automower kører i længere intervaller, og sætter man den til også at køre i skumringen, når sneglene er der, så kunne det jo tænkes, at der røg et par snegle med.

Nu er det dog græs, det gælder. Henning Kristensen har efterhånden lagt ledning ud på den cirka 500 kvadratmeter store plæne. Der er lavet små heller, hvor robotten ikke har adgang. Det er f.eks. uden om et træ plantet i plænen og uden om små bede med stauder.

Rundt om græsset ligger de traditionelle bede, og de ligger lidt lavere end græsplænen. Derfor bliver ledningen lagt, så robotten ikke får hjulene ud i bedet, ellers ville den kunne hænge fast.

Da kniven fra klipperen ikke bevæger sig helt ud til kanten af skjoldet, vil der blive en lille strimmel, som skal slås med en trimmer. Det undgår man ved at hæve bedet, så det er plant med græsset. På samme måde kan man godt lægge tråd over gangstier med belægning, der adskiller to græsplæner, blot det hele ligger i plan. Så vil man slippe for trimmearbejdet, skal man blot tænke haveanlæg på en lidt mere flad måde. Den grønne tråd graves ikke ned, men fastgøres med en slags pløkker i plænen. I løbet af et par dage er den skjult af græs, så det er spild af arbejde at grave den ned.

Så går vi i gang med arbejdet - eller rettere: Robotten, der på forhånd har fået en opladning, starter arbejdet med at klippe plænen.

Fanget af et bræt

Mens vi snakker, forsvinder den rundt om et hushjørne og kommer ikke tilbage. Der var lige en stak brædder bag et skur. De rakte ud over plænen, og her har toppen af den kilet sig fast. Brædderne flyttes, og så går alt uden problemer.

- Om en uge har I den flotteste plæne, og så holder den sig flot hele tiden, forsikrer Henning Kristensen endnu engang.

Og man kan se, han mener det, og selv tror på det. Han viser, hvordan maskinen kan programmeres til at køre hver anden dag eller holde fri hver onsdag og i øvrigt kører i de timer, man nu ønsker. Der er også en pinkode, som skal tas-tes ind, for stjæles maskinen, kan den kun anvendes, hvis man kender pinkoden.

Flot plæne uden larm

Ugen er gået med regn og sol og plænen er særdeles flot. Endnu en gevinst er, at maskinen er stilheden selv. Den spinder som en kat og sørger selv for sin føde.

Når robotten mangler strøm, kører den hen til en ladestation og lader så op i halvanden times tid. Så er det på arbejde igen. Ingen 11-timersregel, selv om det faktisk er godt med en pause for både maskine og græs.

Vores testmodel har solceller, så en stor del af strømmen kommer fra solen. Kombinationen af minimal støj og opladning via solbatteri kårer den til den suverænt mest miljørigtige græsslåmaskine der findes. Tænk, hvis den kunne programmeres til at køre rundt i hele kvarteret. Det kan den, men det kræver et par huller i hækken.

Svigter solen helt, er maksforbruget 15 kWh pr. måned til et arbejdsområde på 2100 kvadratmeter. I den testede villahave på omkring 500 kvadratmeter vil det altså være 5-8 kWh pr. måned.

Klippeaggregatet er en rund plade med tre knive, der minder om bladet på en hobbykniv. De skærer græsset i stedet for at rive det over. Knivene holder en sæson og koster 14 kroner stykket.

Robotten må især være en oplagt idé til ældre, for hvem plæneklipning er en hård belastning, men som typisk sætter en stor ære i at have en smuk velplejet have. Programmering af Husqvarnas modeller kan være en udford- ring, fordi der er et utal af kombinationsmuligheder.

Her kan man få forhandleren til at indstille den, som man vil have, den skal køre. Man kan jo også få naboens søn til at hjælpe, så kan man jo også lige vise omgivelserne sin blærerøvsklipper.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Haven i maj

Haven i maj

Påsketravlhed i haven

Påsketravlhed i haven

En iskold dræbersnegl tøffer videre

En iskold dræbersnegl tøffer videre