De moderne dyrkede julestjerner er ikke farlige for børn eller voksne
I flere børnehaver og blandt småbørnsfamilier er julestjernen bandlyst, fordi den antages at være giftig, men det har intet på sig, siger marketingkonsulent Lone Taklo fra Floradania Marketing i Odense.

Både herhjemme og i udlandet samt på stort set alle internetsider om giftige planter har det i mange år kunnet læses, at julestjerner er giftige.

Historierne bygger på, at julestjernen tilhører vortemælksfamilien (euphorbia), og alle planter i denne familie indeholder en hvidlig saft, diterpener, der er klassificeret som giftig.

Giften findes også i vildarterne af julestjernen, men i de moderne arter, som vi køber i butikkerne som potteplanter, er der ingen spor af de såkaldte diterpener.

Diterpener irriterer huden og slimhinderne og kan medføre symptomer på forgiftning ved indtagelse.

Ude i naturen tjener det et godt formål for planten, fordi det beskytter planten mod planteædere.

Dyr mere fintfølende

Selv om de julestjerner, der fås hos blomsterhandlere, ikke indeholder diterpener, så skal man ikke sætte julestjernerne på middagsmenuen, men det gælder de fleste af vore potteplanter. Tager junior sig alligevel en bid, så viser en undersøgelse gennemført af amerikanske toksicitetscentre, at de moderne producerede julestjerneformer ikke udgør nogen risiko for mennesker. Ud af 22.793 undersøgte tilfælde var der ingen, som viste alvorlige tegn på forgiftning, og ud af 92 børn, der spiste en stor mængde julestjerne, var der ikke en, der skulle behandles.

Det ser ud til, at dyr er mere fintfølende over for visse af de stoffer, som julestjernen indeholder. Man bør derfor undgå, at ens kæledyr gnaver i julestjernerne, siger Lone Taklo.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Sådan holder du liv i julestjernen

Sådan holder du liv i julestjernen

Pas på julestjernen

Pas på julestjernen

Julestjernen: Stjernernes stjerne

Julestjernen: Stjernernes stjerne