Krydderi på livet


Krydderi på livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HAVEN:Hvorfor ikke få sig en levende krydderi-hylde i haven?

Krydderurter går aldrig af mode. De dyrkes i altankasser, i krukker, i vindueskarmens urtepotter, i et bed helt for sig selv, i et bed mellem køkkenurter eller mellem stauder.

Overalt i verden har man gennem årtusinder sat pris på krydderurternes evne til at give det sidste pift til et godt måltid.

Også krydderurternes helbredende egenskaber er kendte, og urterne anvendes den dag i dag i en lang række medicinske produkter. Endelig anvendes de til dufte i parfumer, salver eller blot som dejlige dufte ved havebænken eller mellem tøjet i skabet.

Når krydderbedet skal anlægges, opstår typisk to modsætninger.

Hvor ønsker man, at bedet skal være, og egner stedet sig til urternes krav?

Langt de fleste krydderurter trives bedst i sol, hvor det er varmt, og hvor der ikke er for meget vind.

Jorden skal være af god muld og godt drænet. Er den leret, blandes den med spagnum eller kompost eller begge dele.

Når det rigtige sted er valgt, er det kreativiteten, der afgør, hvordan bedet skal tage sig ud.

De gamle, kendte urtehaver er typisk opdelt i små felter og ofte med små lavendelhække eller buksbomhække mellem felterne.

En anden måde er at inddele i felter som et vognhjul, hvor hjulets eger er små gangstier.

Man kan også bruge et rigtigt vognhjul og plante mellem egerne.

Det er ikke et krav, at urterne rammes ind hver for sig, men det letter arbejdet med at skelne de enkelte urter fra hinanden.

Brug ikke trykimprægnerede brædder som ramme. Im-prægneringen siver ud og skader smagen. Mursten som ramme er meget dekorativt og minder om de gamle klosterhaver.

Dyrkning i krukker har store fordele. Du kan flytte rundt med planterne og ind i drivhuset om vinteren. En del af de mere spændende krydderurter er følsomme over for vinteren, men trives i hovedreglen perfekt i drivhuset.

Krydderurter findes som et-årige og fler-årige. Det er lettest at dyrke de to arter i bede for sig. De et-årige skal vandes mere end de fler-årige og kræver generelt lidt mere pasning.

Plant i grupper

Som i et staudebed får du det smukkeste udseende, hvis du arrangerer planterne i grupper. De høje for sig og de lave for sig.

Mynte findes i mange slags, men vil du bevare dens egenskaber, og har du flere myntesorter, skal du plante dem langt fra hinanden. Gør du ikke det, opstår meget let krydsninger, der ikke nødvendigvis smager lige så godt som den ægte sort. Alternativt skal du plukke blomsterne, før de springer ud.

Gødning er ikke det store problem. Krydderurter har ikke det store behov for gødning. Lidt kompost med lidt næring er en god madpakke for urterne.

Selv om krydderurter fore-trækker sol, er der dog nogle, der trives i skygge. Regner man de små spiselige løg med til krydderurter, er det for eksempel pibeløg, purløg, kinesisk løg, skovløg og luftløg. Det sidste er et karakteristisk løg, der får nye løg i toppen af stænglen.

Spansk kørvel, perikon, løvstikke, læge-stokrose, lægebaldrian, kvan og moskus-katost vil også helst stå i skygge.

Hvilke urter du skal vælge, bliver i bogstaveligste forstand lidt efter smag. Ud over nogle urters praktiske anvendelse til madlavning kunne valget også være at gå efter de urter, der har smukke blomster, smukke blade, dejlig duft, eller som især tiltrækker bier.

Lette at formere

Krydderurter er lette at formere. Mynter slår rod, blot de læner sig mod jorden. Man kan formere urterne ved deling, ved at tage skud eller lave rodstiklinger.

Tager du skud, så tag den øverste del først på sommeren eller lige efter blomstringen. Skær stiklingen af lige under et sæt blade, og fjern bladene et stykke op ad stiklingen.

Derefter stikkes en tredjedel ned i en god plantejord blandet med sand. Hold jorden fugtig, uden at den sejler i vand. Lav arrangementet et sted i haven med skygge. Mange stiklinger sætter også rødder ved blot at stå i vand i et glas.

Højdepunktet er høst

Høsten er et af højdepunkterne. Det bedste tidspunkt er lige før blomstring. Så er der flest duftstoffer i bladene, men du kan høste hele sommeren og enten anvende urterne friske eller tørre. Høsten skal foregå sidst på formiddagen, når duggen er væk.

Tørringen kan ske i det fri i en carport eller i en ovn ved 30 grader og ovnlågen lidt på klem. I en mikroovn tager tørringen et par minutter. Man kan også tørfryse, det vil sige, man lægger urterne på en plade, efter at de er skyllet og skyllevandet tørret. Læg dem bredt ud på pladen i fryseren. Når de er frosset, lægger du dem i en frysepose.

Et lille fif: En blomst fra en krydderurt i en isterning, det er dekorativt, og det smager.

Krydderi på livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce