Køkkenhaven lige nu: Dæk de tomme bede

I juli og august er der mange tomme huller i køkkenhaven, når grøntsagerne høstes. Huller skal dækkes til hurtigt for at sikre en god høst næste år.
Foto: Karna Maj, Havenyt.dk

Køkkenhaven lige nu: Dæk de tomme bede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lige nu høstes der kartofler og løg i køkkenhaverne. De tomme bede skal dog dækkes til hurtigt. Vil du sikre dig en god og frugtbar jord til næste års grøntsager, skal du derfor i gang med at så grøngødningsplanter nu

God havejord er muldrig, rig på regnorme og tusindvis af smådyr og fyldt med mikro- og makronæringsstoffer. Passer vi godt på jorden i haven, kan planterne næsten klare sig selv. Derfor er det vigtigt at sikre en vellykket høst i køkkenhaven næste år ved at så grøngødningsplanter lige nu. Grøngødningsplanterne plejer og passer jorden, så den er sund, fuld af næring og klar til foråret.

Karna Maj, der er redaktør på www.Havenyt.dk, anbefaler, at man sår grøngødningsplanter på alle tomme arealer i køkkenhaven, så snart de dukker op.

Det grønne plantedække beskytter jorden og virker samtidig som gødning.

Grøngødningsplanter er haveejerens trofaste hjælper henover efteråret og vinteren.

De dækker hurtigt jorden og optager næringsstofferne, og samtidig har de et dybdegående rodnet, som løsner jorden og giver en god jord.

Når de i løbet af vinteren eller foråret formulder, bliver næringsstofferne ført tilbage til jorden, som de næste planter kan nyde godt af.

- Havens jord skal så vidt muligt være dækket med grønne planter helt frem til først i november, forklarer Karna Maj. "Den fugtige og varme augustjord har stadig et stort indhold af næring, som meget let udvaskes af regnen, når der ikke er planter til at holde på dem. Dermed mister jorden mange af de næringsstoffer, som planterne ellers ville bruge næste forår. Det kan vi forhindre ved lige nu at så det, der kaldes grøngødningsplanter. Det er for eksempel havre, boghvede, sennep, lupin og honningurt."

Grøngødningsfrø kan købes i de fleste plantecentre

- Min erfaring er, at en god blanding af grøngødningsplanter til 10 m² køkkenhave er: 50 g fodervikke, 50 g havre, 20 g boghvede og 2 g honningurt. Hvis denne blanding sås før ca. 20. august, når boghveden at blomstre med sine smukke hvide og lyserøde blomster. Sås den først i august vil honningurten også nå at blomstre til stor glæde for havens insektliv. Efter 1. september er det bedre at bruge en blanding af rug og vintervikke, tilråder hun og tilføjer:

- Det vigtigste ved efterafgrøde er ikke blandingen, men at man får sået den bare jord til hurtigst muligt.

Køkkenhaven lige nu: Dæk de tomme bede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce