Julestjernen er verdens mest solgte blomstrende stueplante. Den kan blive op til fire meter høj i sine naturlige omgivelser og blev oprindeligt solgt som afklippede grene

Det er verdens mest solgte blomstrende stueplanter, og alligevel ser vi den kun op mod jul. Hvert år sælges mere end 100 millioner julestjerner i Europa, heraf alene 1,5 millioner i Danmark.

En så stor masseproduktion kræver en grundig planlægning og en mængde logistikarbejde, så alt er klar, når den store efterspørgsel sætter ind. I butikkerne begynder sæsonen i oktober, men i gartnerierne starter juleræset allerede om foråret.

Julestjerner produceres fra stiklinger. Man vælger de af moderplantens unge grene med blade, der er særligt harmoniske og attraktive.

I dag finder dyrkning af moderplanter og skæring af stiklinger til det europæiske marked sted i solrige egne i Østafrika og Sydeuropa. Fra omkring begyndelsen af maj bliver der taget ca. 30 stiklinger fra hver moderplante. For at sikre at moderplanterne kan blomstre igen, lader man to blade pr. skud blive siddende. Stiklingerne pakkes og sendes til særlige kimplanteanlæg i Europa, hvor de plantes i en særlig jord. Det sker fra maj til september. Det nøjagtige tidspunkt for plantningen afhænger både af den planlagte salgsdato og den ønskede størrelse eller plantevækst.

Hjemme i Mexico

Vækstbetingelserne på kimplanteanlæggene minder meget om de betingelser, som julestjernerne vokser under i deres hjemland Mexico. Stiklingerne vandes og anbringes i skyggen i tre-fire uger i en behagelig temperatur. Når kimplanterne har slået rod, sendes de til gartnerierne i de forskellige lande, hvor de i de efterfølgende uger og måneder vokser videre og bliver til smukke planter med klare farver.

Gartnerierne planter kimplanterne i de potter, de til sin tid skal sælges i. Datoen for potning og pottestørrelsen afhænger af den endelige størrelse, som planten skal have. Store planter, som buske og opstammede julestjerner, pottes i maj, "normale" julestjerner mellem juni og august og de såkaldte minijulestjerner fra og med september. En temperatur på mellem 16 og 20° C, ensartet forsyning af fugt og jævnlig gødning giver de unge julestjerner ideelle vækstbetingelser i de efterfølgende uger og måneder.

For at udvikle blomster og farvede højblade skal julestjerner opbevares i komplet mørke i mindst 12 timer om dagen i en periode på minimum 50 dage.

Til Europa i 1804

Julestjernen kom første gang til Europa i 1804. Naturforskeren Alexander Freiherr von Humboldt opdagede den på en rejse gennem Amerika og bragte den med sig tilbage til Tyskland, hvor den blev katalogiseret i Berlin. I 1833 gav botanikeren Carl Ludwig Willdenow planten det botaniske navn "Euphorbia pulcherrima" ("den smukkeste af alle euphorbia").

Adskillige år senere blev julestjernen bragt med til USA af Joel Poinsett - USA’s ambassadør i Mexico og passioneret planteelsker. I 1836 fik planten navnet "Poinsettia" i USA - navnet, den kendes under i dag. Til minde om Poinsett fejrer man i USA hvert år den 12. december "Poinsettia Day", hvor millioner af amerikaner giver hinanden julestjerner. Den tradition har mange europæiske lande også taget til sig, og i Danmark er det i år tredje gang, at kendte danskere på "Julestjernernes Dag" gør fremstød for blomsten.

Julestjernen indledte sin karriere som afklippede grene i starten af det 20. århundrede. Den tyske immigrant Paul Ecke bemærkede, at de vildtvoksende julestjerner i nærheden af hans farm i Californien blomstrede i røde farver tids nok til jul. Det inspirerede ham til at dyrke planterne professionelt og sælge grenene som snitblomster ved juletid. Det var hans søn, Paul Jr., der tog opstilling på Sunset og Hollywood Boulevard og med stor succes solgte grenene under julehandlen.

Julestjernen som potteplante kom først i begyndelsen af 1950’erne, da man i Tyskland begyndte at dyrke sorter, der var velegnede som stueplanter. Forfædrene kan blive op til fire meter høje, og det går i de færreste stuer. Siden 50’erne er det gået stærkt med udviklingen af planten, så den i dag optræder i mange forskellige størrelser og farver.

  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
1
Sådan holder du liv i julestjernen

Sådan holder du liv i julestjernen

Pas på julestjernen

Pas på julestjernen

Kun vildarterne er giftige

Kun vildarterne er giftige