Julen varer lige til påske

Julerosen er hvid og er noget tidligere i blomst end påskeklokken.
Foto: Picasa

Julen varer lige til påske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Påskeklokker eller juleroser, ja, hvad hedder planten egentlig? De hedder begge dele, men en påskeklokke er ikke det samme som en julerose.

Julerosens latinske navn er Helleborus nigre. Nigre betyder som bekendt sort, men julerosen er hvid. Til gengæld er roden sort, og deraf navnet.

Juleroser er altid hvide og blomstrer normalt fra december og ind i april. I løbet af blomstringstiden går de over i en let rosa farve for at ende i lysegrøn. Hård frost er ingen hindring for blomstringen.

Salmen "En rose så jeg skyde op ad den frosne jord", handler netop om julerosen.

Juleroser trives godt i en kalkrig jord, og må gerne stå i halvskygge. Sidst på efteråret er det en god ide at klippe de gamle blade ned og dække med gran. Alternativt kan man klippe dem ned i foråret. Så kommer der ret hurtigt nye friske grønne blade. Dens naturlige voksestedet er de sydeuropæiske bjergområder.

Påskeklokker Helleborus orientalis er i blomst fra marts til maj. De findes i et væld af farver - også i hvid - og det er det, der kan gøre det vanskeligt at vurdere, om det nu er en julerose eller en påskeklokke.

Julerosen er meget tæt på jorden med stængler, der højst er 30 cm høje. Påskeklokkerne stængler bliver let 50 cm.

Julerosen har kun en blomst på hver stilk, der oftest rækker op mod lyset, påske­klokkerne har ofte flere blomster på stilken, og vender blomsten mere nedad.

Påskeklokkerne stammer fra Kaukasus. Den trives godt i en lerholdig jord og tåler at stå i både skygge og fuld sol. Men løvet er smukkest, når den står i skygge.

Påskeklokkerne fås i et utal af farver og er den Helleborus, der findes flest af i haverne. Det skyldes blandt andet, at den er nem at passe.
Fotos: grøn kommunikation
Påskeklokkerne fås i et utal af farver og er den Helleborus, der findes flest af i haverne. Det skyldes blandt andet, at den er nem at passe. Fotos: grøn kommunikation
Alle Helleborus får af og til svamp på bladene. Kuren er blot at klippe bladene af, så kommer der nye.
Alle Helleborus får af og til svamp på bladene. Kuren er blot at klippe bladene af, så kommer der nye.

Julen varer lige til påske

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce