Påskeklokker eller juleroser, ja, hvad hedder planten egentlig? De hedder begge dele, men en påskeklokke er ikke det samme som en julerose.

Julerosens latinske navn er Helleborus nigre. Nigre betyder som bekendt sort, men julerosen er hvid. Til gengæld er roden sort, og deraf navnet.

Juleroser er altid hvide og blomstrer normalt fra december og ind i april. I løbet af blomstringstiden går de over i en let rosa farve for at ende i lysegrøn. Hård frost er ingen hindring for blomstringen.

Salmen "En rose så jeg skyde op ad den frosne jord", handler netop om julerosen.

Juleroser trives godt i en kalkrig jord, og må gerne stå i halvskygge. Sidst på efteråret er det en god ide at klippe de gamle blade ned og dække med gran. Alternativt kan man klippe dem ned i foråret. Så kommer der ret hurtigt nye friske grønne blade. Dens naturlige voksestedet er de sydeuropæiske bjergområder.

Påskeklokker Helleborus orientalis er i blomst fra marts til maj. De findes i et væld af farver - også i hvid - og det er det, der kan gøre det vanskeligt at vurdere, om det nu er en julerose eller en påskeklokke.

Julerosen er meget tæt på jorden med stængler, der højst er 30 cm høje. Påskeklokkerne stængler bliver let 50 cm.

Julerosen har kun en blomst på hver stilk, der oftest rækker op mod lyset, påske­klokkerne har ofte flere blomster på stilken, og vender blomsten mere nedad.

Påskeklokkerne stammer fra Kaukasus. Den trives godt i en lerholdig jord og tåler at stå i både skygge og fuld sol. Men løvet er smukkest, når den står i skygge.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Journalist og redaktør for magasinredaktionen, der står for weekendens redaktionelle tillæg: Magasinet Livsstil, bilmagasinet Gear, Magasinet Rejser og boligmagasinet Base. Skriver også rejsereportager og anmelder børnebøger og teaterforestillinger med mine to døtre. Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i 2000 med et semester i San Francisco, USA, og udlandsophold i Uganda, Afrika. Uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1996.