Hyben er naturens medicin

Hyben er sunde og fulde af C-vitamin, og så hjælper nogle af sorterne mod gigt.
Foto: Grøn Kommunikation

Hyben er naturens medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slidgigt er en af de mest forekomne sygdomme. Ifølge gigtforeningen lider 3,8 procent af den danske befolkning over 16 år af slidgigt. Knap så mange, omkring en procent, rammes af en anden gigtsygdom, leddegigt.

Det store problem er, at der ikke findes nogen behandling, der kan helbrede sygdommene. Har man fået sygdommen, slipper man aldrig af med den.

Derimod kan man lindre på den, og her viser flere videnskabelige undersøgelser allerede, at hunderosens hyben har en lindrende effekt på slidgigt og andre relaterede gigtsygdomme.

Hyben er rig på C-vitamin, og det kunne være en forklaring på den lindrende effekt, men en række andre frugter og bær indeholder også store mængder C-vitamin uden at lindre mod gigt. Derfor må også andre stoffer have en betydning

De nyeste forskningsresultater kommer fra Aarslev og tyder på, at den lindrende effekt hovedsageligt skyldes et eller flere såkaldte anti-inflammatoriske stoffer, det vil sige stoffer, der kan optages i kroppen, og som til en vis grad er i stand til at hæmme nogle kemiske stoffer i kroppen, der normalt frigives fra beskadiget væv, og som i nogle ret indviklede processer medvirker til yderligere beskadigelse af vævet.

Det store indhold af C-vitamin spiller dog også en aktiv rolle. C-vitaminerne i hyben er populært sagt med til at holde fast i andre gavnlige stoffer. Ikke alle hyben indeholder lige meget C-vitamin eller har lige stor anti-inflammatorisk effekt. Opbevaring og behandling efter høst har betydning for kvaliteten.

Traditionelt behandles gigt med medikamenter, som man ved har en række bivirkninger. Leddegigtpatienter behandles for eksempel typisk med binyrebarkhormoner, som kan skade både lever og nyre. De samme bivirkninger kendes også for behandling med andre gigtmidler fra medicinalindustrien, så hvis hyben til en vis grad kan erstatte kemien, er det jo alt andet lige en positiv effekt.

Hyben er naturens medicin

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce