Hvis vi får vinter

Smukke hybrider af nellikerod Geum hører til havens mest indtagende planter. Nellikerod er nem, når blot den dyrkes i fugtig jord. Den vilde eng-nellikerod hedder på latin Geum rivale; ?Rivale? betyder vandløb. Foto: Birgitte Hasholt

Hvis vi får vinter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I en af mine foregående klummer kunne du læse en gammel vejrspådom, der varsler, at vinteren bliver barsk, når løvet på træer og buske ikke slipper på trods af frost. Jeg tænker på, om vejrvarslet holder stik. Vi har haft minusgrader i hvert fald tre gange, men kun så det lige svirpede, og derfor beholder skoven og havens løvfældende buske frakken på længe.

Hvis det passer, at det bliver pivkoldt med frost og hvid nedbør i hælene på al den mildhed, vil mørket blive afløst af fuldmånenætter, der reflekterer sneen. Så er det lyst om natten, det ved jeg, for jeg har prøvet det mange gange her i skovbrynet. Der er intet andet blink end månelys tilsat et snedækket landskab, og når månen blænder op, er det som en stor lommelygte, der bevirker, at vi pludselig kan se.

Går det vildt for sig med vintervejret, er det tæt på, at vi sner inde. Det er hyggeligt - især, hvis det hænder i december, men øvelse gør mester, og forholdsregler tages, for at det er muligt at komme ud fra en snebarrikaderet gårdsplads. Det gælder simpelthen om, at alle køretøjer placeres et andet sted, og så vandrer vi over bakken i sne til knæene, hvorefter vi kan køre videre.

Børnene i huset, som efterhånden er store, er vokset op med, at det hele ikke er så nemt. Da de var små, blev de spændt på en kælk, når vi skulle igennem snedriver for at nå til bilen ved landevejen, og senere, da børnene begyndte at tale, yndede jeg at piske en stemning op, der handlede om, at vi skulle overleve. Andre gange gjaldt det om at gebærde sig tyst. I stilheden sansede vi det blege månelys og en hare med teleskopagtige ører eller en ræv med busket hale, der flakkede rundt i knagende kulde.

 

For at undgå frostsprængning af lerpotterne i haven er de tømt for i år. De stables og opbevares i drivhuset, hvor de er mere beskyttet end under åben himmel. Skulle de tomme potter stå udenfor, ville de være vendt på hovedet. Foto: Birgitte Hasholt
For at undgå frostsprængning af lerpotterne i haven er de tømt for i år. De stables og opbevares i drivhuset, hvor de er mere beskyttet end under åben himmel. Skulle de tomme potter stå udenfor, ville de være vendt på hovedet. Foto: Birgitte Hasholt

Luk haven ned

Et vigtigt arbejde, som netop handler om knagende kulde, er tømning af havens mange lerpotter. Det har været et krævende stykke havearbejde, der rundede året af og tog en bid tid, og jeg kan lige så lidt lide det som at vaske drivhus. Men da min bedre halvdel gav et nap med, blev min samling af krydderurter endelig sikret i plastikpotter, og stauder, som ventede på udplantning, blev gravet ned.

De planter, der ikke skulle gemmes, blev smidt på komposten, og resultatet er ro i sindet og en rå mængde tomme lerpotter stablet og opmagasineret i drivhuset. Her kan de stå i ly for vekslende vejrlig, og når kviksølvsøjlen på termometeret dirrer under nul, er potterne ikke efterladt til en krank skæbne i kulden.

 

Poetisk plante

En af de planter, som blev vippet ud af en lerpotte og plantet i et bed, er en skattet nellikerod Geum. Nellikerod blev jeg opmærksom på for et par år siden, og jeg ønsker mig en hel flade, fordi den er utrolig smuk.

Der er en smule jordbærblomst eller potentil over nellikerods blomster, og sammen med blandt andet jordbær og potentil hører nellikerod til rosenfamilien Rosaceae. Men når det er sagt, er nellikerod mere gådefuld, og den har et væsentligt poetisk fortrin i forhold til jordbær og potentil. På nellikerod nikker de kønneste mørke rødbrune knopper som klokker, inden blomsterne springer ud.

Eng-nellikerod Geum rivale er en flerårig urt, der findes vildvoksende på fugtige enge og er fuldt hårdfør i vores klima. Som noget forholdsvis nyt frembringes nogle fuldstændig skønne hybrider af nellikerod til haven, og man kan vælge imellem hjerteskærende douche eller syrlige farver som abrikos, citron, mandarin og rosa. Nogle slags når endda uanede romantiske højder med dobbelte blomster med flæser, og flere sorter har mørke stilke, der tegner sig som kønne streger i luften.

Når man planter nellikerod i haven, skal man tænke på den vilde eng-nellikerods vilkår på fugtige enge og plante et sted, der ikke er for tørt. Nellikerod er ellers nem at dyrke, og den tåler både sol og let skygge, men blomstrer bedst i sol. Blomstringstiden er maj til juni. Nellikerod bliver op til 30 centimeter høj.

 

 

 

Tip

Lerpotter kan have betegnelsen: "Frostsikker", og hvis du vælger at lade en plante stå vinteren over i en lerpotte med den betegnelse, da tag "frostsikker" med et gran salt og sæt fødder under potten, så den er hævet lidt over jorden. På den måde dræner potten bedre, og der er dermed mindre vand, der udvider sig i frostvejr. En hævet lerpotte er også bedre beskyttet i bunden. Ved hård frost er det ikke usædvanligt, at bunden knækker af. Du kan også sætte dine frostsikre lerpotter i ly under tagudhæng eller tæt ved husmuren.

I en tid, hvor streng frost om vinteren er et særsyn, har den iberiske skovsnegl kronede dage. Gør dig selv den tjeneste at skele til, hvilke planter sneglene ikke bryder sig om. Én af de sneglesikre planter er nellikerod Geum. Nellikerod kan ud over i bedet dyrkes i potter.

På svensk kaldes Geum rivale humleblomst, fordi man har ment, at det udelukkende var humlebier, som med deres lange tunge kunne bestøve eng-nellikerods blomster. Det er der dog flere insekter, som kan.

Nogle planter har godt af foryngelse ved deling, hvilket gælder nellikerod, der deles hvert tredje eller fjerde år. Grav planten op med en spade eller greb om efteråret, del og plant igen nye steder i haven og forær en bid af den skønne nellikerod til dine venner.

 

Hvis vi får vinter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce