Jorden i køkken­haven skal gøres klar, og du kan plante drivhuset til
32,8 grader 27. maj i Herning. Det var i 1892, og rekorden er ikke slået siden. Ellers skal vi vente en gennemsnitlig dagtemperatur på 15 grader og 6,5 om natten. Solen vil normalt skinne 209 timer, og vi vil få otte nedbørsdage. Så langt så godt.

Otte dage med regn er ikke meget. Maj er planternes primære vækstperiode, og derfor er behovet for vand i disse måneder meget afgørende for planternes vækst, så måske skal du i gang med vandkanden nu og da.

DRIVHUSET er det første sted, du for alvor kan komme i gang. Når jordtemperaturen når op omkring 20-24 grader, kan du plante tomater, peber og aubergine ud, og lidt senere agurk og melon. Hvis du ikke selv har sået dine tomater og agurker, så lad bare planteskolen passe dine planter imens. Med andre ord: Der er ingen grund til at forhaste dig med at købe dine planter for så at se dem mistrives på grund af kulde.

Du kan plante i plantesække, som du kan købe eller selv lave af en sort affaldssæk fyldt med spagnum med lidt gødning. En flamingokasse eventuelt dækket med sort plast er også fremragende som plantekasse til agurk og tomater. Planter du direkte i jorden, skal du sørge for, at den er frisk lun og varm.

Sorter er altid et diskussionsemne. Gartneriet Toftegård lavede for et års tid siden en smagstest blandt mange kunder. Den tomat, der faldt i de flestes smag, var "Golden Sunrise", med "Elin" på andenpladsen lige efter. "Elin "plejer at være let at få fat på. Derefter kom "Gourmet" og "Gemini".

Cherrytomater: "Sungold" og  "Favorita" er de bedste.

Når det gælder agurker, foretrækker de fleste "Futura", og sortsudvalget er i øvrigt meget lille. Skoleagurker har sjældent et sortsnavn, og har de, er det typisk "Rawa" og "Cicino".

Generelt kan man sige om både tomater og agurker, at passes de godt og får tilpas med sol, så bliver de smagsfulde. Det gælder især tomater, mens skoleagurkerne giver et rigtig godt udbytte.

Alle peberfrugter er chili og starter med at være grønne for så at blive gule, røde eller i retning af sorte. Chili og grøn peber er så tæt beslægtet, at der egentlig er tale om to forskellige sorter inden for slægten capsicum. En almindelig grøn peber har altså to farver, grøn når den er umoden og herefter en anden farve, ofte rød. Det kan være vanskeligt at få en god smag i den grønne peber, uden at en er lidt bitter, men lader man den sidde, så den skifter farve,bliver den mere sødlig.

I KØKKENHAVEN skal jorden for alvor gøres klar. Riv jorden godt igennem med en kultivator, så den bliver let og porøs. Du skal ikke grave jorden, med mindre den er tung og leret, og så er det godt at blande sand i. Er den meget sandet, er spagnum godt. Gravning, der ikke er nødvendig, ødelægger det gode mikroliv, der er etableret gennem hele vinteren.

Gulerodsfluens første generation er på vingerne i maj, så hvis ikke du har skjult gulerødderne mellem rækker af tagetes eller løg, så dæk dem til med et insektnet. Det kan bruges igen og igen. For eksempel i august, når anden generation dukker op.

I PRYDHAVEN er der ved at komme gang i græsset, men end ikke en hård vinter med masser af sne og frost holder mosset væk. Riv det væk, du kan, og husk, at den sikreste vej mod mos og ukrudt er og bliver gødning.

Roser klippes tilbage, lige før de skyder. Klip skråt et par centimeter over en ny knops øjne.

Blomstrende buske, lyng og lavendel klippes tilbage efter blomstring.

Løgplanterne skal have gødning til oplagring af ny næring.
  • fyens.dk

Mere om emnet

Se alle
Påsketravlhed i haven

Påsketravlhed i haven

En iskold dræbersnegl tøffer videre

En iskold dræbersnegl tøffer videre

Lad robotten klippe plænen i din ferie

Lad robotten klippe plænen i din ferie