Det æble, man selv har set udvikle sig fra blomst til moden frugt i haven, smager bedst af alle. Og da det ofte kan være problematisk at spise hele frugthavens overskud i løbet af få uger, skal frugten naturligvis gemmes. Få også en nem opskrift på æbletærte.

Det æble, man selv har set udvikle sig fra blomst til moden frugt i haven, smager bedst af alle. Og da det ofte kan være problematisk at spise hele frugthavens overskud i løbet af få uger, skal frugten naturligvis gemmes.

Æblerne holder sig godt, hvis de lægges i kasser - helst med blot ét lag i hver kasse. De skal opbevares koldt men frostfrit. Indtil frosten bliver hård, kan æblerne ofte ligge uden døre i kasserne kun beskyttet af et tæppe eller lignende. Husk endelig at tjekke kasserne jævnligt for rådden frugt. Hvis et æble begynder at rådne, skal det væk med det samme.

Det er i øvrigt ikke ligegyldigt, hvordan man opbevarer de æbler, man tager ind til nogle dages forbrug. Frugterne producerer luftarten ethylen, og nogle frugter udskiller ethylen i en mængde, der kan give problemer, hvis de opbevares sammen med andre slags frugt eller grøntsager.

Fødevarestyrelsen gør opmærksom på, at ethylen fra blandt andet æbler kan få tomater til at modne for hurtigt og give gulerødder en bitter smag. Derfor bør eksempelvis æbler, pærer og blommer ikke opbevares sammen med grøntsager.

Frosne æbler

Hvis man fryser æblerne ned, kan de holde sig meget længe. Det går ikke at fryse friske æbler ned, men hvis man koger æblerne til mos, kan de indfryses med eller uden sukker.

Nem æbletærte

Og når vi nu taler om æbler, var det så ikke en ide at bruge dem i maden her og nu?

En god opskrift på en lækker æbletærte bagt af efterårets overflod af danske æbler er følgende (rækker fint til fire personer):

Fire store æbler skrælles og skæres i både.

De lægges i et smurt ildfast fad og drysses med sukker og kanel.

Dejen, der skal dække æblerne, laves således: 150 gram smør smeltes og køler af. 150 gram mel, 175 gram sukker og en teskefuld bagepulver blandes.

Heri røres et æg sammen med smørret.

Dejen lægges over æblerne, prikkes med en gaffel, og tærten bages ved 180 grader i en halv times tid.

Serveres med cremefraiche eller flødeskum.

  • Journalist portræt

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidendes Kerteminde-redaktion og tovholder på Kerteminde Ugeavis - det sidste er min primære opgave, og her forsøger jeg at komme rundt i alle kroge af ugeavisens dækningsområde og møde folk for at skrive om deres historie - store som små. Jeg er uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2003. Jeg har arbejdet som freelancer i nogle år og har også været rundt på flere af Fyens Stiftstidendes redaktioner rundt om på øen. Jeg bor i Dalby på Hindsholm med min mand, der er folkeskolelærer på en folkeskole i Odense og med mine to børn på seks og ni år.