Haven hele året

? Vi læser ofte din brevkasse i Bo Godt og har et lille spørgsmål, som du sikkert også kan give et svar på.

Vi har tre tomatplanter udendørs i kasse, hvor de står plantet i plantesæk med tørvemuld. Gødning og vand får de i plantekassen. Der er pænt mange tomater, og nu er de ved at modnes, så det er jo dejligt.

Men det ser ud til, at de får en grøn ring omkring stilken, og hvor de altså ikke bliver røde. Kan du sige, hvad det skyldes.Christen Thostrup

! Ja det kaldes grønnakkede tomater og skyldes, at solen har ødelagt cellerne lige omkring stilken. Det sker ofte og især, hvis planterne mangler lidt blade til at beskytte sig med, eller når temperaturen er for høj i et drivhus. Man kan kalde det en slags solskoldning.

?I mit drivhus har jeg skoleagurker, som bliver gule, mens de endnu er små (som min lillefinger), og det er jævnt fordelt på alle sideskud. Jeg fjerner dem efterhånden, men det hjælper ikke. Jeg har heldigvis mange, men derfor er det alligevel ærgerligt.

Jeg har cherrytomater uden problemer, men de store tomater får store brune pletter, nede hvor blomsten har siddet, og dem er jeg også nødt til at fjerne. Vand mangler de ikke, men det har været sådan, både da det var varmt, og også nu, hvor det er lidt køligere. De store tomater er lidt senere på den.

Måske har du et godt råd eller bare et svar på hvorfor.

Wivi Larsen

! Når dine agurker visner eller bliver gule, er det typisk, fordi planten ikke kan føde så mange agurker, som den er ved at udvikle. Derfor skal de tyndes ud, og bedst er det at gøre det allerede, når der er mange blomster. Det vil sige tynde ud i blomsterne. Det kan også skyldes, at roden ikke har det godt og derfor ikke kan tage vand nok op. Agurker drikker meget vand, men rodhalsen kan have tilbøjelighed til at rådne, når planten sopper i vand. Derfor skal vandet kunne løbe væk fra selve rodhalsen, når du vander.

Pletterne på tomaterne er giffelråd. De kan dels komme af mangel på vand i blomstringsperioden og dels og ofte på grund af forstyrrelser i calsiumtilførelsen. Den sker sjældent ved små tomater. Modsat af, hvad man skulle regne med, så opstår problemet efter for kraftig gødningstilførsel af kalium (K) og magnesium (Mg), fordi høje ionkoncentrationer af disse metaller udkonkurrerer calcium. Ophobning af næringsstofferne kan ske gradvist i plantejorden. En anden årsag kan være et dårligt udviklet rodsystem som følge af enten overvanding eller udtørring. Fænomenet forstærkes af kraftig solindstråling med opvarmede frugter, hvor både bladenes og tomaternes aktivitet er høj, og indlejringen af sukkerstoffer går hurtigere end selve Ca-indlejringen. Noget kan tyde på, du generelt har det for varmt i dit drivhus, og at det måske er her, du skal finde en mulig forklaring på begge problemer. Sygdommen begynder, før du kan se den eller en til tre uger efter befrugtningen.

  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
The Chelsea Chop: Få flere stauder og længere blomstring - helt gratis

The Chelsea Chop: Få flere stauder og længere blomstring - helt gratis

Spis en klokke

Spis en klokke

En frodig blomsterhave

En frodig blomsterhave