Tidens trend er afslappede haver, og trenden er sikkert en følge af, at vi får mere og mere travlt, og at vi derfor ikke når alt det, vi gerne ville. Alligevel ønsker vi, at haven skal være det hyggelige, afslappede og rolige sted, hvor planter, vand og fuglefløjt bogstavelig talt bringer os lidt mere ned på jorden.

Haven må gerne minde lidt om den natur, vi næsten aldrig når ud i, men dog uden at være al for vild og uden at det kræver alt for meget arbejde.

Måske har du forsøgt dig med en blomstereng, og måske blev det noget rod. Blomsterne var flotte det første år, siden forsvandt de, måske fordi jorden var alt for god. Med græsser går det meget lettere.

Forskellige græsser blandet med karakterfyldte stauder er med til at give haven et mere naturligt look, og græsser har mange fordele En af de store fordele er, at de stort set aldrig bliver angrebet af sygdomme og skadedyr. Den eneste vedligeholdelse er en årlig nedklipning om foråret.

Og hvad er mere dekorativt end et stort græs, som klippes ned i marts-april for derefter at vokse og vokse.

Græsserne ændrer sig fra dag til dag, fra uge til uge, fra årstid til årstid. Om efteråret får mange græsser dekorative efterårsfarver. Buske og træer mister hurtigt deres kønne efterårsfarver, men de fleste græsser beholder deres gyldne kulør helt ind foråret, hvor de bliver klippet ned for at starte forfra, og så vokser græsser i alt slags jord.

Græsserne blomstrer ikke med farverige blomster, men til gengæld får de nogle kønne blade, der er dekorative på alle årstider.

Blødgør farverne

At de ikke har blomster med spraglede farver gør, at de kan bruges til at blødgøre de mere iøjenfaldende farver blandt andre planter. De færreste ville nok plante pink og orange planter ved siden af hinanden, men planter man en gruppe grønne græsser ind imellem bliver der skabt ro og harmoni i beplantningen.

Et rigtig godt begyndergræs er det store flotte elefantgræs, Miscanthus sinensis, der med en imponerende grokraft og flot højde giver struktur og blikfang i haven på næsten samme måde som for eksempel et stort smukt træ.

Elefantgræs findes i en lang række sorter med forskellig højde, farver og blomstringstid.

En af de mest effektfulde solitærplanter er zebragræs, Miscanthus sinensis ”Zebrinus”, der i løbet af forsommeren skyder fra ingenting til to meter. Et andet ikke helt så højt men blændende smukt elefantgræs er ”Kleine silberspinne”, der især gør sig bemærket på grund af de nærmest sølvfarvede slanke og fjerlette duske, der folder sig ud i juli-august.

Yndefulde aks

I løbet af efteråret vil elefantgræsserne falme til en blød gyldenbrun farve, og hele vinteren igennem vil de bidrage med deres høje og yndefuldt vajende aks. Når foråret kommer klippes de visne aks ned til grunden, og dernæst er de klar til at starte forfra med ny energi og grokraft.

Blandt prydgræssernes mange egenskaber er deres formidable evne til at binde havens elementer sammen til en harmonisk helhed. I staudebedet er især de mellemhøje græsser som for eksempel det elegante lampepudsergræs, Pennisetum alopecuroides ”Hameln” gode til at bløde op på et lidt for stift og ”pænt” udtryk. Med deres naturlige lethed og diskrete ynde vil de nemlig ikke gå ind og konkurrere med de andre planter, men tværtimod binde de forskellige plantegrupper og farver sammen og give det samlede billede et mere frodigt og naturligt udtryk.Andre oplagte valg til staudebedet er nogle af de prydgræsser, der med deres bladfarve giver en flot kontrast til blomsterne og de grønne blade - for eksempel det mørkt purpurfarvede New Zealandske Flax, Phormium tenax ”Purpureum” og det rødstribede blodgræs, Imperata ”Red Baron”. Et andet effektfuldt bud er det lille sorte slangeskæg, Ophiopogon ”Niger”. For at man rigtig skal have fornøjelse af det, kræver det dog, at man placerer det i forgrunden af bedet eller i en krukke, hvor man rigtig kan se det. Ellers vil det med dets usædvanlige mørke farve blot blive opfattet som et skyggefuldt, flimrende ”ingenting”.