Første høst

Sommer-planterne er klar til udplantning. Er det meget køligt, så lad dem stå lidt i drivhuset først. Foto: Grøn Kommunikation

Første høst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HAVEN: Den værste travlhed i haven er overstået - nu skal der høstes og nydes

Jo, juni er normalt rimeligt stabil. Temperaturen har gennem de seneste ti år fået et lille nøk opad, og vi har fået ni timers mere sol, men ellers er alt, som det plejer.

Der er kommet gang i havens planter. Stauder, rododendron og sommerblomster gror som besat, og græsset på plænen vokser og vokser, så plæneklipperen er kommet på overarbejde.

Men den værste travlhed i haven er overstået. Nu venter den første høst efterfulgt af mange timers afslapning og nydelse af haven.

Køkkenhaven

Flaget røg til tops i går både for grundloven og for de første nye kartofler af egen avl. De er simpelthen havens guld.

Har du været heldig at få fat i den gamle sort æggeblomme, der igen er kommet på markedet, er de endnu ikke klar, men glæd dig. De smager himmelsk. Pyt så med, at udbyttet er lidt ringere.

Man kan endnu lægge kartofler i jorden til senere høst, hvis man vil strække sæsonen med helt jomfruelige kartofler.

Lidt senere følger de første jordbær. Hold øje med dårlige bær, og nip dem af, så snart de viser sig. Dæk med halm mellem jordbærrækkerne - så holder bærrene sig rene og næsten sneglefrie.

Også ærter og gulerødder er stærkt udsatte for skadedyr lige nu. Dæk med insektnet, så du slipper for orm i ærter og gulerødder.

Mellem kålrækker, der sættes nu, er det en rigtig god idé at lægge klippeaffald fra hæk eller buske. Det forhindrer kålfluen i at lægge sine æg ved rodhalsen af kålene. Klippeaffald gør også gavn ved gulerødderne. I affaldet lever rov-biller, som er en af havens nyttedyr.

Hvor der høstes, kan der sås. De varmekrævende planter som majs, bønner og squash skal i jorden nu, og man kan fortsat så radiser, salat og ærter. Også tomater kan plantes på friland, men plant dem i sol og læ.

Frugthaven

Gå ud og se på frugttræerne og frugtbuskene. Det bugner med frugter. Året ser ud til at give godt. Kun ganske få steder i landet har der været en smule nattefrost i maj, men ikke så meget, at det er gået ud over frugterne.

Bierne har haft helt ideelle be-støvningsforhold, og det giver frugt af en særdeles god kvalitet. Det kan være nødvendigt at tynde ud mellem frugterne på træerne for at hæve kvaliteten yderligere. Det gøres ganske enkelt ved at pille nogle af de meget tætsiddende små frugter af.

Meldug kan hærge ikke-resistente stikkelsbær og solbær. Det viser sig som en hvid belægning på bladene, og der er intet at stille op, når først skaden er sket. Meldug kan til en vis grad forebygges med økologiske produkter, som kan købes i havecentre eller hos Matas, men det er langt bedre at skifte planterne ud med sorter, der ikke kan få sygdommen. Invicita er navnet på den helt sikre stikkelsbær og Ben Adler på den meldugsfrie solbær, men der findes flere andre.

Prydhaven

Havedammen kan hurtigt dampe af i sommervarmen. Der skal ikke mange timers sol til, før vandet i en dam forsvinder, og iltmangel truer fisk. Derfor skal der fyldes efter med regnvand eller i mangel heraf med postevand. Algerne tager fat, når vandet får varme. Det kan klares med en god balance mellem planter og fisk.

Åkander, der dækker en del af vandoverfladen, er gode til at holde algerne væk, og ellers findes der forskellige biologiske rensemidler på markedet, som folk har mere eller mindre held med. En lille bæk, hvorfra vandet igen pumpes tilbage til dammen, er et fremragende filter.

Roserne sætter vildskud, hvis de kan få lov. Vildskuddet kommer under podestedet og skal rykkes af. Klippes de af med en saks, kommer der bare endnu flere vildskud. Et vildskud stjæler kraften fra den podede rose.

Stauderne gror og gror. Nip hovederne af de afblomstrede stauder, så kommer der nye blomster, eller klip dem ned, så kommer der blomst senere på året.

Hækken klippes sidst på måneden eller ind i juli. En hæk, der er blevet for bred, kan klippes ind. Bedst sker det ved at klippe den ene side i år og vente med den anden side til næste år.

Drivhuset

Agurkerne sælges lige lovlig tidligt, og planter man dem ud midt i maj, sættes de som regel meget tilbage eller rådner ved roden. Jordtemperaturen skal ligge på 22 grader inde i huset, før det er udplantningstid, og som regel er det omkring 1. juni.

Prøv med miniagurker. De er ikke så sarte og giver et fremragende udbytte. Agurk skal beskæres. Den første halve meter skærer man sideskuddene væk, så der kun er ét blad tilbage ud over frugten. Videre frem til halvanden meter efterlades to blade på et sideskud, og kommer man over de halvanden meter, lader man tre blade sidde tilbage pr. sideskud.

Tomat er mere enkelt. Her fjernes alle sideskud.

Vinen beskæres, så der er to blade over frugten på alle sideskud.

Figen beskæres fem-seks blade over sommerskud.

Fersken tyndes ud, men husk, at næste års fersken kommer på de nyudvoksede skud.

Melon beskæres ved at fjerne alle sideskud efter andet blad, og peber og aubergine beskæres ved at fjerne, hvad der ikke er plads til.

Hold et godt øje med dine solbær. Det er nu, risikoen for meldug er størst. Fjern straks angrebne blade.  Foto: Grøn Kommunikation
Hold et godt øje med dine solbær. Det er nu, risikoen for meldug er størst. Fjern straks angrebne blade. Foto: Grøn Kommunikation
ú°°
ú°°

Første høst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce