En våd sommer kræver krydderi


En våd sommer kræver krydderi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MEDICIN: Krydder-snaps af pil er god mod hoved-pine

Krydderurter anvendes fortrinsvis til at give maden et ekstra pift, men de kan også bruges til at give de små hjerneceller en svingtur. Friske krydderurter egner sig fint til en dram, og vil du hævne dig på dit ukrudt som for eksempel følfod, så kan du skylle det ned i en blanding med snaps eller vodka. Og så varmer det i den våde danske sommer.

I den åbne natur findes flere af de krydderurter, man har i haven, og hvis man ikke kan kende dem, findes der mange bøger om krydderurter med billeder, der gør planterne så let genkendelige, at man for eksempel kan skelne mellem porse og små lave pilebuske.

Pil i stedet for piller

Nu kan pil i øvrigt anvendes til snaps, og det forunderlige er, at man ikke får hovedpine af at drikke en pilesnaps, men derimod kan glæde sig over, at hovedpinen går væk. Pil har i mange år været anvendt i medicinalindustrien blandt andet til fremstilling af smertestillende tabletter.

En pilesnaps laves ved at klippe kviste og mindre grene i små stykker og fylde dem i et glas med skruelåg. Stykkerne dækkes med snaps og skal så trække i 10 dage eller mere, alt efter styrke. Herefter filtreres væsken gennem et kaffefilter og fortyndes med snaps i forholdet en del udtræk og seks dele snaps.

Virkningen mod smerter tager omkring fem minutter, og har man stærke smerter, kan man drikke den rene essens, så skulle hovedpinen være pist væk.

Uanset hvilke krydderurter man trækker ud, så skal man anvende en brændevin, der ikke indeholder over 40 pct. alkohol. Typen kan være alt muligt, men man skal være opmærksom på, at den købte tilpassede smag følger med. Det kan både være en fordel og en ulempe. Whisky og figner smager godt sammen. Pors og Brøndums snaps går godt sammen. Cognac er fint sammen med svesker. Rom passer til havens bær.

Hvis man vil lave sin egen smag, skal man have fat i en vodka uden smag. Svendborg-snaps er især velegnet for fynboer, mens jyderne foretrækker blå Aalborg. Det er dog ren lokalpatriotisme.

Filtrér indholdet

En generel regel for udtræk er, at blomster og blade kan udtrækkes på få døgn, rødder og grene kan udtrækkes på få uger, frugter og lignende kan udtrækkes på nogle måneder. Når trækketiden er til ende, filtreres indholdet.

Normalt anvendes et kaffefilter eller runde vattamponer, der kan deles med en skarp kniv og puttes i røret på en lille tragt.

Lagring er et spørgsmål om smag. En uge til en måned er altid godt, så falder smagen til ro. Bruger man bær, er det en fordel at lade bærrene blive stående med brændevin på, indtil snapsen skal drikkes. Udfældelsen af småpartikler skal jævnligt sorteres fra.

Alt der ikke er giftigt, kan anvendes til udtræk. Blomster og blade plukkes bedst midt på dagen og i solskin. Men lad dem stå lidt, så smådyrene kravler ud af dem. Rødder og grene tages bedst om foråret eller sent på efteråret. Frugter høstes næsten fuldmodne.

Hvis man er til krydderier og snaps, findes der to foreninger, man kan melde sig ind i.

Det er www.bjedsken.dk med telefon 86871246 og

www.drambryg.dk,

telefon 65955389

En våd sommer kræver krydderi

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce