? Hej Lars. Vi har et tre-fire år gammelt abrikostræ, som vi har forsøgt at espaliere på en sydvendt mur. Det sætter mange rosa blomster i april, som jeg bestøver med en lille pensel. Derefter bliver det til rigtig mange frugter, som jeg tynder ud i efterhånden.

Men hvert år sker der det, at træet smider samtlige frugter, når de når størrelsen som en knækket hasselnød. Sidste år forsøgte vi at dække det med et stykke plastik i de koldeste nætter. Men uden bedre resultat. Har du et bud på, hvad vi kan gøre i år for at bevare frugterne på træet?

G & K Jensen

 

! Abrikoser er ret vanskelige at dyrke, fordi de netop kræver meget varme, og bare en smule frost vil kunne skade frugtanlæggene, så spørgsmålet kunne være, om I måske skulle dække med bobleplast, som man anvender til drivhuse og gerne to lag.

I drivhuse er der nogen, der anvender infrarød strålevarme i frostperioder. En sådan kunne måske hænges på muren, men så begynder kiloprisen jo også at vokse. 

Når frugterne falder af, skyldes det enten, at blomsterne har fået frost eller, at de rent faktisk ikke er bestøvet tilstrækkeligt. I skal bruge en blød pensel og kunne se, at der kommer pollen på den. På en amerikansk side har jeg læst, at en haveejer ligefrem samler pollen i et glas, og når hun så har en synlig god portion, så dypper hun penslen i pollen og pensler blomsterne. Det gør hun ad flere omgange.

Det er heller ikke nok, at I pensler en enkelt gang. I skal gøre det flere gange med nogle dages mellemrum. Når insekter bestøver en blomst, sker det sådan set heller ikke kun over en gang. Der kommer flere insekter til. De roder lidt rundt efter den søde nektar, som måske er væk, men roderiet sikre en ekstra god bestøvning. At I tynder ud er en rigtig god idé, for det kunne også have været en årsag. Håber det lykkes i år.

 

 

En flot espalier, men desværre uden de ønskede frugter.

Privatfoto G. Jensen

  • Af: