Svendborg Kommunes drikkevand indeholder sprøjtegift

Genrefoto: Colourbox

Svendborg Kommunes drikkevand indeholder sprøjtegift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forsyningsselskabet Vand og Affald har fundet spor af ukrudtsmidlet desphenyl-chloridazon i halvdelen af selskabets kontrolboringer. Mængderne er dog så små, at de ligger under grænseværdierne og ikke udgør nogen sundhedsrisiko.

Fynske vandværker har de seneste måneder haft travlt. Efter fund af pesticidrester i drikkevandet i Jylland begyndte flere fynske værker på eget initiativ at tage drikkevandsprøver efter stoffet desphenyl-chloridazon, der stammer fra et sprøjtemiddel. Her fandt flere vandværker drikkevand med så høje værdier, at vandværkerne midlertidigt måtte lukke.

Nu har forsyningsselskabet i Svendborg Kommune, Vand og Affald, fulgt trop, og det er uden ildevarslende resultater, selv om Vand og Affald har kunnet spore stoffet i drikkevandet i 12 af 25 af selskabers boringer. Mængden af stoffet i vandet ligger under de såkaldte grænseværdier for, hvad der er tilladt, og derfor er der i den nære fremtid ikke udsigt til ændringer hos Vand og Affald. Det fortæller direktør i Vand og Affald Ole Steensberg Øgelund.

- Når mængderne er så små, er det meget begrænset, hvad vi kan gøre. Der er ikke behov for avanceret rensning, som kolleger har brugt de steder, hvor mængderne har været over grænseværdierne, forklarer han og forsikrer, at der bliver holdt vågent øje med drikkevandet.

- Det er vores vigtigste opgave at sikre rent drikkevand. Derfor holder vi fortsat øje med, om der er rester af sprøjtemidlet i vores vandboringer, fortæller Ole Steensberg Øgelund.

Ifølge geolog i Svendborg Kommune Jakob Nørby ligger kommunens grundvand beskyttet fra naturens side under et tykt lerlag. Men resultaterne af Vand og Affalds boringer vidner om, at nogle stoffer måske kan trænge igennem laget.

- Staten er i øjeblikket ved at samle grundvandskortlægningen på Fyn. Når vi modtager deres arbejde i 2018, vil vi i samarbejde med vandværkerne og interesseorganisationerne se på, om der er områder, hvor indsatsen for grundvandsbeskyttelsen skal styrkes, siger Jakob Nørby.

Sprøjtemiddel i drikkevandet
Grænseværdien for indhold af desphenyl-chloridazon er på 0,1 mikrogram pr. liter. Stoffet kan måles i vandet, når der er 0,01 mikrogram pr. liter.I de boringer, hvor Vand og Affald har fundet spor har mængden været mellem 0,01 og 0,05 mikrogram pr. liter.

Ifølge Miljøstyrelsen er den sundhedsmæssigt acceptable daglige indtagelse af stoffet for drikkevand 300 mikrogram pr. liter for voksne, mens det for små børn er 50 mikrogram pr. liter.

Svendborg Kommunes drikkevand indeholder sprøjtegift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce