Storkonflikten er afværget, efter et flertal af 500.000 lønmodtagere torsdag middag har sagt ja til en ny overenskomst, der blandt andet betyder en lønstigning på syv procent over tre år, og at nogle faggrupper kan få en længere arbejdsdag.

Den sydfynske fagforeningsboss Tonni Hansen sad i kantinen med madpakker og mobiltelefoner kørende, da han torsdag middag fik nyheden om, at det blev et ja til den omdiskuterede overenskomst, der ellers kunne have sendt 500.000 ansatte ud i en storkonflikt næste uge.

Og det er en lettet formand for 3F Sydfyn:

- Der var en vis lettelse. For vi ville have været ærgerlig over at skulle konflikte på et resultatet, som vi finder - ikke prangende - men acceptabelt. Omvendt hvis det var blevet et nej, så var vi også gearet til at gøre konflikten så effektiv som mulig, siger Tonni Hansen.

Der har været en del debat om en længere arbejdstid. Hvad tænker du umiddelbart om det?

- Der har kørt en kampagne, der har hvilet på et falsk grundlag. Derfor har vi brugt en del tid på at forklare, hvad der rent faktisk står i aftalen. Nogle af vores transportfolk siger, det ville være dejligt at komme ned på 42 timer om ugen. De har for eksempel 44 timer i deres overenskomst. Mens andre brancher, der ikke har haft det, selvfølgelig er utilfredse. Derfor er det lidt forskelligt, siger Tonni Hansen.

Var I ellers klar til konflikten? Hvilke forberedelser har I gjort jer?

- Vi har for eksempel brugt formiddagen på at læse konfliktvejledninger og så videre. Så vi havde forberedt os, og vi har svaret på spørgsmål fra tillidsfolk og arbejdsgivere, der har ringet ind, siger Tonni Hansen.

- Vi har aldrig oplevet sådan en stor interesse. Dels har vi selv gjort rigtig meget, og der var medlemmer, der har ikke har fået stemmemateriale, som så har ringet ind. Der har virkelig været forbavsende meget drøn på, tilføjer han.

Hvad ville det have betydet for jeres medlemmer, hvis der var blevet konflikt?

- Så havde vi i første omgang haft 2000 medlemmer, som vi de næste fem dage skulle have kontakt til for at fortælle dem, at de var i konflikt, og de skulle have mødt ind i fagforeningen i løbet af tre dage efter konflikten den 25 april for at lade sig registrere og få konfliktunderstøttelse. Vi havde fået travlt, siger formanden.

3F på landsplan stemte nej – hvad tænker du om den situation, hvor du er tilfreds med resultatet?

- Jeg kender endnu ikke resultatet fra min egen afdeling - om jeg har fået en lille begmand hernede i det sydfynske. Nogle af mine kolleger i de større 3F-afdelinger har kørt en meget aktiv nej-kampagne. Der vil ske det, at vi vil analyse på, hvad vores medlemmer har stemt nej til – om de er fleksibilitet, de 42 timer (arbejdsuge, red.) eller hvad pokker det er. Så skal vi selvfølgelig se, om vi kan rette op på nogle af de ting. Ellers er vi nogle skarn, lyder det fra Tonni Hansen.

  • Byline

    Af:

    Webredaktør, Fynsamtsavis.dk. Ansat på Fyens Stiftstidende/Fyns Amts Avis siden januar 2012 og bor på Midtfyn - i landsbyen Espe - med kæreste og to børn. Arbejdssteder: 2017-: Fynsamtsavis.dk 2016: Erhvervsavisen Fyn 2012-16: Lokalredaktionen i Ringe 2012: Fyens.dk 2011-12: Journalistpraktikant på Fyens Stiftstidende i Middelfart og på samfundsredaktionen.

Mere om emnet

Se alle
Forsker: Stærk nej-kampagne fik stemmeprocent i vejret

Forsker: Stærk nej-kampagne fik stemmeprocent i vejret

Historisk høj stemmeprocent glæder arbejdsmarkedsparter

Stort ja til nye overenskomster hos HK Privat

Stort ja til nye overenskomster hos HK Privat