Størrelsen betyder noget: 1,12 procent for stort badehus ændrer lokalplan

Badehus nummer 12 er Charlotte Bothe Koefoed og Niels Kofoeds "hjertebarn". Deres genopførsel af badehuset blev 1,12 procent større end optegnelserne fra kommunen, der først varslede at gøre badehuset ulovligt, men nu vil ændre lokalplanen. Foto: Rasmus Hage Dalland

Størrelsen betyder noget: 1,12 procent for stort badehus ændrer lokalplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Badehus nummer 12 på Eriks Hale er 1,12 procent for stort. Det fik først Ærø Kommune til et varsle med at gøre det ulovligt. Siden har kommunen besluttet at ændre lokalplanen, og det glæder ejerne.

Marstal: Det for nyligt genopførte badehus nummer 12 på Eriks Hale får lov til at blive liggende i sin nye form, selvom det er blevet bygget større end Ærø Kommunes optegnelser af huset. Det blev vedtaget på seneste møde i Erhvervs-, teknik- og havneudvalget, der samtidig lægger op til en ændring i lokalplanen for badehusene på Eriks Hale. Og det glæder ejermændene af badehus nummer 12, parret Charlotte Bothe Kofoed og Niels Kofoed.

- Det er vi rigtig glade for. Det er et hjertebarn for os. Vi har gjort det så godt og så nøjagtigt, som vi overhovedet kan, efter mål fra det bestående hus, vi rev ned, siger Niels Kofoed om genopførslen af badehuset.

Parret, der har haft hus på Ærø i 25 år, købte sidste år badehuset på Eriks Hale. Med i købet fulgte en tilladelse fra Kystdirektoratet til at nedrive og genopføre badehuset. Det gjorde parret, da det oprindelige hus var i dårlig stand.

Det er en betingelse, at badehusene genopføres som en "tro kopi" af det tidligere hus. Men Charlotte Bothe Kofoed og Niels Kofoeds nye badehus endte med at blive en kende for stort i forhold til kommunens optegnelser, der tager udgangspunkt i en opmåling af huset, som kommunen har lavet for omkring 25 år siden.

Uoverensstemmelsen i størrelsen mellem det genopførte hus og Ærø kommunes optegnelser fik kommunen til at varsle med at gøre genopførslen ulovlig, hvilket kunne medføre en opsigelse af lejeaftalen. Det fik Charlotte Bothe Kofoed og Niels Kofoed til at sende et brev til kommunen.

- Jeg mener, at hele sagen beror på en række misforståelser og fejlregistreringer, siger Niels Kofoed.

Vind og vejr

I parrets skrivelse til kommunen fremgår, at arealforøgelsen af badehuset er ganske lille, nemlig omkring 1,12 procent - fra 7,13 kvadratmeter til 7,21 kvadratmeter. Desuden fremgår, at den nye terrasse er blevet 2,6 procent større, hvilket svarer til omkring 0,15 kvadratmeter.

- Der er tale om, at terrassen er blevet syv centimeter dybere, forklarer Niels Kofoed.

De små afvigelser, mener parret blandt andet kan skyldes vind og vejr, der får badehusene til at ændre sig marginalt i størrelsen i forhold til de oprindelige mål.

- Og helt tilbage i tiden er de jo lavet af rester fra skure og skibe og alt muligt andet. Så det er jo levende organismer, der bevæger sig, siger Niels Kofoed.

Det gør det med andre ord svært at ramme de præcise mål. Og nummer 12 er da heller ikke det eneste hus, der har ændret skikkelse. Det fremgår af den oversigt, som parret selv har lavet over badehusene på Eriks Hale. Samtlige badehuse har ændret sig med tilsvarende marginaler over årene i forhold til kommunens optegnelser - fra en forøgelse med 7,8 procent til formindskning på 3,6 procent.

Opdatere oplysninger

På baggrund af Charlotte Bothe Kofoed og Niels Kofoeds brev til kommunen, er det varslede påbud om lovliggørelse nu frafaldet. Desuden fremgår det i referatet fra udvalgsmødet i Erhvervs-, teknik- og havneudvalget, at forløbet omkring badehus nummer 12 har vist, at kommunens egne optegnelser over badehusene ikke er opdaterede. Derfor vil man nu undersøge badehusenes faktiske forhold nærmere og udarbejde en ny lokalplan for badehusene ved Eriks Hale, fortæller udvalgsmedlem Jens Weiss (S).

- Der er nogle, der har en historisk viden om de huse, som ved om de har vendt den ene eller anden vej, om de har været med og uden terrasse. Det er meningen, at udvalget skal undersøge det og få nogle registreringer, så vi i fremtiden har opdateret vores oplysninger, siger han.

Niels Kofoed mener, at forløbet viser, at Kystdirektoratet og Ærø Kommune er meget påpasselige med badehusene. Og det synes han er godt.

- Men jeg sætter også pris på, at de har fundet en fornuftig løsning her, og at der er blevet trukket en streg i sandet, siger han.

Størrelsen betyder noget: 1,12 procent for stort badehus ændrer lokalplan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce