Torsdag kunne Svendborgs tre gymnasier indvie nye og sikre cykelstativer, som elever fra de tre gymnasier selv har haft del i at udvikle.

Det grå, kolde og vindblæste decembervejr holdt de fleste elever indendøre, da der torsdag formiddag blev indviet to nye cykelstativer med plads til 24 cykler, som tre sydfynske gymnasier har taget del i at udvikle. Derfor var det meste af formiddagens reception da også rykket indendøre, indtil viceborgmester Henrik Nielsen (K) og en af hjernerne bag stativerne Christian Lund Rasmussen gik ud for at klippe den røde snor foran et sparsomt publikum.

Samarbejdet bag SmartBikeParking

SmartBikeParking er opstået ud af et samarbejde mellem Svendborgs tre gymnasier. Svendborg Gymnasium (STX) udarbejdede i 2013 en samfundsrapport, der omhandlede, hvordan man får flere til at bruge tid på cyklen. En konklusion var, at der var efterspørgsel efter sikrere cykelstativer, der kunne gøre det sværere at stjæle cyklerne.

Derfor skitserede og designede elever fra det tekniske gymnasium (HTX) de nye og sikrere cykelstativer, og nu har en klasse fra handelsgymnasiet (HHX) udviklet en kampagne, der skal markedsføre stativet.

Cykelstativerne produceres af Åsum Smedie, mens Amfitech står for låsemekanismen.

Men glade, det var de. Og særligt 20-årige Christian Lund Rasmussen, der i sommer blev student fra det tekniske gymnasium, var tilfreds med at se sin og gruppens ide have rejst sig fra tegnebrættet til at stå lige foran sig.

- Det er en noget anden anerkendelse end en karakter, og det er fedt at tænke på, hvor mange der kommer til at se og benytte sig af noget, vi fire i gruppen tænkte på dengang, fortæller Christian Lund Rasmussen.

 

 

Ideen var at gøre det sværere at stjæle cykler, der er parkeret i et såkaldt SmartBikeParking-stativ, end i normale stativer, fordi man i SmartBikeParking-stativet låser cyklens stel fast i stedet for hjulet.

STX og HTX også med

Arbejdet med at udvikle et "sikrere" cykelstativ begyndte helt tilbage i 2013, da STX-elever fra Svendborg Gymnaisum beskæftigede sig med, hvordan man fik flere til at cykle i skole. Det førte til stativets tilblivelse, og siden da har nogle af Svendborgs HHX-elever stået for en informationskampagne op til indvielsen af stativerne.

Samarbejdet mellem de tre gymnasier, som kaldes et campusprojekt, er ganske nyt i dansk henseende. Det fortæller Jane Bjerre Siebken, der er lærer på Svendborg Erhvervsskole og tovholder på SmartBikeParking-projektet.

- Det er første gang, vi i Danmark ser et campusprojekt på denne måde, drevet af ideer fra elever på forskellige gymnasiale retninger, blive ført ud i livet, fortæller Jane Bjerre Siebken og mener, at det skaber en øget værdi af undervisningen.

- Et projekt som det her får noget virkelighed ind i uddannelsen, og det har jeg kunne mærke har skabt en øget motivation og forståelse for, hvordan man samarbejder med andre fagområder.

Kan måske bruges i kommunen

Idemanden Christian Lund Rasmussen håber, at eleverne på de tre gymnasier tager SmartBikeParking-stativerne til sig, og at projektet kan brede sig til resten af kommunen. 

Den ide er viceborgmester Henrik Nielsen frisk på, hvis det viser sig, at stativerne bliver taget vel imod.

- Det er både en spændende ide, og så er der noget konkret at forholde sig til. Men nu kommer en proces, hvor resultaterne af projektet samles, og så må vi vurdere, om det er noget, der kan skabe værdi i kommunen, fortæller Henrik Nielsen.

Svendborg Kommune og det rådgivende firma Cowi har været samarbejdspartnere på projektet, der er finansieret af fondsmidler.

  • fyens.dk