Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund


Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvordan husker du prins Henrik? Det har vi spurgt brugerne og læserne af Fyns Amts Avis' Facebooksider om.

Herunder kommer indlæggene. Enkelte indlæg er fra private Facebookprofiler, vi har fået lov at bringe.

Bent Juul Sørensen, Dunkær, Ærø
Ærø-politikeren Bent Juul Sørensen mindes en oplevelse tilbage i 2006, hvor han sad til bords med prins Henrik under et statsbesøg i Athen. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær.

Jeg husker et statsbesøg i Athen cirka 2006. Det danske hof gav den hele armen, ungdommelige dansere var med på Kronprinsens opfordring. Bevægende fædrelandssang på Dannebrog i havnen i Piræus. Dronningen nævnte i sin tale til præsidenten, at hun sandelig havde været på de kanter før. Halvdelen af grækerne bukkede for de kongelige og resten gjorde ikke. Det blev bemærket.

Erhvervsdelegationen holdt frokost på et fint hotel ved siden af kongeslottet. Navnet har jeg glemt. Men der var en tunnel under hotellet, som Winston Churchill var flygtet igennem under anden verdenskrig, da han i julen '44 forhandlede Grækenland ind i Vesteuropa. Under frokosten, hvor jeg havde Hans Kongelige Højhed Prins Henrik til bords, kom Christian Eugen-Olsen (tidligere ceremonimester, red) og sagde, vi var bagefter programmet. Han foreslog, vi sprang desserten over. Prins Henrik svarede koldt: Vi spiser færdig! Og hyggen forsatte. Der vandt han min sympati.

Senere under præsentationen af dansk erhvervsliv faldt Arla Foods stand i Hans Kongelige Højhed prinsens smag. Og han kom forbi mere end en gang. Hvilket gav misundelse hos resten af erhvervslivet. Og sidst på dagen slog han sig ned ved os og osteprøverne. Han spøgte med, at slankeosten måske var den bedste for ham. Et kanon statsbesøg. Hvor hele erhvervsdelegationen sluttede af sammen med Hans Kongelige Højhed prinsen. Grækerne var tvangsindlagte til at deltage. Et par år senere fik jeg også store oplevelser med regentparret i Tanzania. R.I.P. Henrik.

John Arly Henriksen, Svendborg
Svendborg-politikeren - og betjenten - John Arly Henriksen i 2000 under et oplæg med en siddende prins Henrik. Privatfoto.

Prinsen og jeg... Så hopper jeg lige på minderne omkring Hans Kongelige Højhed prins Henrik: International krisestyringsøvelse på Antvorskov Kaserne, Slagelse, i september 2000. Som ung leder af politidelen fik jeg 10 minutter til at briefe om politiets rolle i øvelsen, på engelsk. Var hyggeligt og interessant. Prinsen sad ned, da Podagraen (sygdommen urinsyregigt, red.) var indtruffen. Ved siden af prinsen står generalen (har glemt navnet). Jeg mindes en interesseret, behagelig og spørgelysten prins. Ja, Ja.

Karina Hildebrandt Jørgensen, på vegne af Det Gamle Værft, Ærøskøbing
Prins Henrik på Det Gamle Værft i Ærøskøbing. På billedet er han i gang med at lokke et hul til en jagtkrog. Arkivfoto: Mathias Sommer.

I 2014 fik vi besøg af Hans Kongelige Højhed prinsgemalen på Det Gamle Værft. Prins Henrik var meget imødekommende, åben og lattermild. Han smedede med hammer og ambolt og fik set den store maskinhammer i funktion og ja, ja, en Ærø-øl fik vi da også. Da han skulle forlade Det Gamle Værft, gav han hånd og sagde pænt farvel til alle. Det var en meget stor oplevelse for især de helt unge på værftet. Kære prins Henrik, du var supersej på værftet! Tak for det! Vore tanker går til Dronning Margrethe og resten af den kongelige familie. Ære være prins Henriks minde.

Michael Larsen, Ærø
Ærøboen Michael Larsen viser denne gave fra prins Henrik. Privatfoto.

Prins Henrik overrakte mig for ti år siden 'De frankofone ambassadørers landes litterære pris' for 'Den store tid - Aftenlandet' på den rumænske ambassade i København. Og da vi bagefter faldt i snak, og det gik op for prinsen, præcis hvor meget jeg holdt af Frankrig, blev der omgående sendt bud efter en udgave af hans digtsamling 'Hviskende brise', som han signerede på stedet med fin dedikation og det hele og 'Michael' stavet på fransk med accent grave og aigu :)

Modige digte, sensuelle, sultne, fulde af liv, af længsel og lyst efter liv. Som jeg læste den aften i oktober. Fra ende til anden.

Hvad der oser ud af digtene, er også, hvad prinsen gavmildt gav og formidlede til alle, han strejfede på sin vej: Glæden til og ved livet, som der allerede er blevet talt meget om. Savoir-vivre (livsvisdom, red.). Maden, vinen, kærligheden, kunsten. Det, der - set med danske øjne - er det særligt franske. Det, der sætter sig i os, når vi får set det undervejs til Aftenlandet, den solfyldte kærlighed på broerne som et gyldent minde, 'det' - med prinsens egne ord - ´strejf, som aldrig vil forsvinde, som os, der er spredt for alle vinde, aldrig langt fra Cahors ...'

Nu spredes han over danske vande. Ikke flydende med floden, hånd i hånd, som han skrev, med den store Garonne (flod i Sydvestfrankrig, red.) . Men over danske sunde og bælter. Han skal være velkommen her. Han er velkommen her. Han hører til her. For hør bare:

Vi hakker og stammer har ingen fred vi sølle små mennesker som så gerne vil lære at elske med kærlighed!

Bon voyage, prins Henrik.

Jannie Line Bønnelykke, Langeland
Regentparret i Lohals 2018. Arkivfoto: Christian Brandt.

Jeg kan huske, at prinsens gravhund bed min far i fingeren under regentparrets besøg i Lohals, vistnok 2008. Varme tanker til de efterladte.

Jakob Figen Kromann, Bagenkop

Husker ham fra min tid i Den Kongelige Livgarde. Jeg var i tambourkorpset, og når residensen var på Fredensborg (Slot, red.), skulle vi spille ved vagtskiftet om torsdagen. Her stod han (sammen med dronningen) nogle af gangene på trappen foran slottet og hørte musikken.

Anette Karine Banke, Ærøskøbing

Jeg husker ham som en mand, der turde skille sig ud fra mængden. Han levede i nuet, rejste mens tid var, og livets kildevand formåede han at trylle om til vin. Han havde sine meninger - ja.....det er vel et hvert menneskes ret.

Dennis Munch Hansen, Humble

Husker ham for, at han var sur over, han ikke var konge. Har ikke set eller mødt manden. Men det er nok det, jeg husker ham mest for.

Mogens Vilhelm Jørgensen, Haarby

Husker prinsen for hans humør, hans karisma, hans påklædning og som kunstner, hvor han nok var den klareste "farve på paletten". Og så videre.

Henny Rosenløv Jørgensen, Haarby

Husker Prins Henrik som en glad og god mand.

Brian Hansen

Han var lun og humoristisk! Han burde have haft titel som konge i ligestillingens tegn! Jeg vil savne ham i kongehuset. Æret være hans minde.

Sådan husker vi prins Henrik: Spøgefugl, supersej, digterprins og en aggressiv gravhund

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce