Nyt loppemarked er ren hobby

Gamle genstande havde hobet sig så meget op hos René og Sus Duijn, at de besluttede sig for at købe et hus i Kirkestræde i Marstal og lave loppemarked. For parret er loppemarkedet i Kirkestræde ren hobby - og det er da heller ikke alle genstande, der er til salg. Foto: Rasmus Hage Dalland

Nyt loppemarked er ren hobby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

René og Sus Duijn havde ikke plads til alt deres "gamle lort" derhjemme. Derfor åbnede de loppemarkedet i Kirkestræde i Marstal. Og her er loppernes historier mere værd, end tallet på prisskiltet.

Marstal: Klokken ringer fra dørhåndtaget, når man træder ind i loppemarkedet i Kirkestræde 15 A i Marstal. Bag disken er René Duijn i gang med at pakke en genstand ind i avispapir, mens andre går rundt og kigger på lopperne. Antikke møbler, keramik, lamper, mønter, glas og genstande, der varierer i stil og funktion, vidner om et ikke alt for stramt koncept.

- De ting, vi har, har vi købt med hjertet og ikke med salg for øje, siger René Duijn.

- Det er ren hobby.

Selve loppemarkedet kalder René Duijn også et "hobbyrum". Han købte huset i Kirkestræde sammen med sin kone Sus i sommeren sidste år.

- Vi havde ikke plads til det hele derhjemme, siger René Duijn og nikker, da jeg spørger om alle lopperne tidligere var opbevaret hjemme hos dem selv.

- Det var billigere end at bygge ud, siger han og griner.

- Du skulle se vores loftsrum, siger Sus Duijn, der er kommet til fra baglokalet.

- Vi har altid samlet på gammelt lort. Og du er ikke bange for at gøre en god handel, siger hun til sin mand.

Blandt mange andre ting kan man købe gamle og sjældne mønter på loppemarkedet i Marstal. Foto: Rasmus Hage Dalland
Blandt mange andre ting kan man købe gamle og sjældne mønter på loppemarkedet i Marstal. Foto: Rasmus Hage Dalland

Historiens vingesus

René arbejder til dagligt som maler, og Sus er planlægger i hjemmeplejen. De holder kun loppemarkedet åbent fredag og lørdag - hvis ikke lige René går over og "nusser lidt om aftenen" - og det er med vilje.

- Det har vi sagt fra starten af, for at vi ikke skulle blive forpligtede på det, siger Sus og fortæller, at de heller ikke tager ting i kommission af samme grund.

- Det er ikke forretning. Det er hobby og sjov og ballade, supplerer René.

Det er da heller ikke alt, der er til salg i loppemarkedet. For eksempel viser René nogle tunbøjer fra sin hjemstavn Snekkersten i Nordsjælland. De står på gulvet ved disken, fordi der er en historie i dem, fortæller han, og han er ikke klar til at sælge dem videre endnu.

Og i det hele taget lader parret til at være mere optagede af historierne, som tingene gemmer på. Eller de historier, folk kommer i tanke om ved synet af de forskellige genstande.

- Der kommer mange ældre - og for dem er det er en tur ned ad memory lane. De kommer tit i tanke om skøre historier ved at se en eller anden genstand. Du havde engang købt en masse fra et gammelt mejeri, siger Sus henvendt til René.

- Og pludselig var der en, der efterspurgte den slags, fordi hendes far var gammel mejerist, siger hun.

Gamle mønter

Om der er nogle genstande, René og Sus går mere op i end andre, er svært at svare på.

- Helst nogle lidt skøre ting. Det må godt være lidt...

- Anderledes, hjælper René og fortsætter:

- Jeg går op i alt, bare det er gammelt - bare se min kone.

- Det er patina, siger Sus.

De griner begge to.

Sus fortæller, at interessen for de gamle genstande kan variere fra tid til anden. Så peger hun på en hylde med ølkrus.

- Dem samlede du på i en periode, siger hun til René, som tager et engelsk sølvkrus ned fra hylden.

Det er for 1700-tallet. En kvart pint, siger han og viser indskriften med fingeren.

- Det, der fascinerer os, er det historiske vingesus, siger Sus.

Det historiske vingesus interesserer tilsyneladende også ærøboerne. Parret får ofte besøg i Kirkestræde, og de synes, loppemarkedet fungerer, som det var tiltænkt.

- Folk har taget rigtig godt imod os. De kommer ind og får kaffe og snakker om alt fra mønter til keramik eller alt muligt andet, siger René.

De gamle mønter har netop vakt en kundes interesse, som har snuset lidt rundt ved reolerne i et stykke tid. Hun retter henvendelse til René og Sus, og kort efter står de alle tre bøjet over de glimtende genstande, mens René slår op i bog om mønternes historie.

Nyt loppemarked er ren hobby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce