Natugler tuder om natten

Om dagen sidder natuglen ofte i hule træer og følger med i, hvad der sker omkring den. Foto: Søren Olsen

Natugler tuder om natten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Natur: Uglerne er lettere at opdage om vinteren

Når man i nattemørket pludseligt ser et glimt af en bredvinget fugl i billygternes skær, er det som regel en natugle, man har oplevet. I dagtimerne sidder de og putter sig i hulrum i træer og bygninger og kan være svære at opdage, men i de sene aftentimer og om natten er de i fuld gang, både med at tude og med at jage mus og andre smådyr.

Hvis man vil finde frem til natugler om dagen, kan man få hjælp af skovskaderne, for de skræpper gevaldigt op, hvis de opdager en sovende ugle. Småfuglene skælder også ud, når de ser en natugle. Så hvis man hører fugle, der larmer op, er det værd at undersøge, om der sidder en natugle og trykker sig ind til en træstamme i nærheden.

Vinteren er den ideelle årstid til at søge efter ugler, for da er træernes blade væk, og de er mere synlige, selv om deres farvedragt får dem til at falde i med træstammerne. Man kan også kigge efter uglegylp, som ligger neden for uglens faste hvilepladser. For den sluger sit bytte med hud og hår, men kan ikke fordøje fjer, hår og knogler, der samles i en lille bolle, som den gylper op.

Men først og fremmest er det natuglens tuden, man lægger mærke til. Netop nu er den i fuld gang med dens såkaldte territoriesang, som kan høres op til to kilometer væk. Den vil gerne lige markere, at "her bor jeg", og det sker fra februar til april. Natuglens familieliv er begyndt, i marts lægges æggene, og 30 dage senere er der unger i reden.

Ugleduetter

Det er både hannen og hunnen, der tuder. Men det er sjældent, man hører hunnen tude, og når det sker, er det som regel i duet med hannen - de tuder skiftevis. Hannens territoriesang er et meget karakteristisk "huuu ... uhuhuhu-huu", med en pause på fire-fem sekunder mellem de to dele. Hunnen bruger tit et skarpt "ke-vik". Når de tuder i duet, sker det ofte synkront, hvor hunnen udstøder sit "ke-vik" og hanen et "uu-hu". Det kan lyde, som om det kom fra samme fugl: "ke-vik-uu-hu".

Natuglen er den tidligst ynglende af vores uglearter. Det mærkelige er, at før den lægger æg og får unger, véd den på en eller anden måde, om den kommende sæson vil blive muserig eller det modsatte. Den kan tilpasse sin ungeproduktion nøje efter, hvordan museproduktionen bliver. I gode museår lægger uglen fem-seks æg, men i dårlige museår yngler den slet ikke. Hvordan det kan hænge sammen, og hvordan natuglen kan vide det på forhånd, er man ikke helt klar over. Men gennem kontrol af opsatte redekasser har man konstateret, at natuglens ynglesæson afspejler musesæsonen.

Opdager man en natugle, der sidder og trykker sig op ad en træstamme, kan man ikke undgå at lægge mærke til, at den har store, mørke øjne og et stort, rundt hoved uden fjerører. Natuglen har et mildt udtryk i øjnene, der er omgivet af lyse fjer, mens den kompakte krop er gråbrun. Man kan godt få den opfattelse, at natuglen har et fantastisk syn, netop på grund af de store øjne. Den kan dog ikke bevæge øjnene, men må dreje hele hovedet, hvis den vil se til siden eller op og ned. Det er den heldigvis langt bedre til end andre fugle. Da uglen er langsynet, har den et meget skarpt syn og kan vurdere afstanden til en mus meget præcist. Men faktisk er natuglens evne til at se om natten ikke mere end to en halv gang bedre end et normalt menneskes. Og der findes formentlig mennesker, som ser lige så godt i mørke som natugler.

God hørelse

Men natuglen har en meget veludviklet høresans, som er af større betydning end dens syn. Dens to ører er bygget forskelligt, hvilket gør, at den er særlig skrap til at retningsbestemme en genstand. Det ene øre peger lidt opad og det andet lidt nedad, og ved at vippe med hovedet på den rigtige måde kan uglen meget præcist bestemme, hvor en mus befinder sig. Og på sine lydløse vinger kan den slå ned på musen, før den når at sige piv.

At natuglen og andre ugler flyver lydløst skyldes, at deres vinger er ret brede og afrundede. Desuden har deres svingfjer en udformning, hvor fjerstrålerne nærmest er dunede.

Natuglen er ganske almindelig og holder til i både skove, parker og villahaver med gamle træer. Den bruger gerne opsatte redekasser, da der er mangel på naturlige redesteder. Hvis man opsætter en redekasse i sin baghave, er der store chancer for, at en natugle slår sig ned i den. På hjemmesiden uglekasse.dk kan man finde opskrifter på de forskellige uglekasser. På Naturbutikken.dk kan man købe uglekasser, en billig udgave i finer og i en luksusudgave i douglasgran. Det anbefales, at natuglekassen som minimum opsættes fire-fem meter over jorden, gerne højere hvis muligt.

Natuglen er en mellemstor ugle med helt sorte øjne. Dens farve varierer fra grålig til rødbrun. Foto: Søren Olsen
Natuglen er en mellemstor ugle med helt sorte øjne. Dens farve varierer fra grålig til rødbrun. Foto: Søren Olsen
Et par ugleunger i en uglekasse, som kan købes i Naturbutikken. Foto: Greentools
Et par ugleunger i en uglekasse, som kan købes i Naturbutikken. Foto: Greentools

Natugler tuder om natten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce