Kommuneplan: Skal Svendborg have flere supermarkeder?

Tirsdag skal byrådet i Svendborg Kommune blandt andet stemme, om der skal udlægges arealer til ny detailhandel i kommunen. Foto: Jonas Dalgård Rasmussen

Kommuneplan: Skal Svendborg have flere supermarkeder?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Byrådet i Svendborg Kommune skal tirsdag stemme for eller imod forslaget til kommuneplanen for de næste tolv år. Der er dog uenighed om Svendborg skal gøre plads til to nye dagligvarebutikker på Thurø og i Svendborg Vest.

Spørger man de handlende på den solbeskinnede parkeringsplads foran Spar-købmanden på Wandallsvej i Svendborg Vest, er der ikke så meget tvivl.

Svendborg har rigeligt med indkøbsmuligheder, og der er ikke behov for, at kommunen udlægger nye områder til detailhandel - heller ikke 700 meter henne ad Wandallsvej i rundkørslen ved Svendborg Vest-stationen. Men det kan blive en realitet, hvis byrådet tirsdag vedtager forslaget til kommuneplanen, der gælder for 2017 til 2029.

Her foreslås det nemlig, at kommunen rokerer rundt på de udlæg til detailhandel, der allerede findes i kommunen, og gør plads til to nye dagligvarebutikker. En ved Svendborg Vest-stationen og en ved Eriksholmsvej på Thurø.

For fire år siden skulle byrådet tage stilling til et lignende spørgsmål, og på baggrund af et borgerligt flertal lignede det længe, at Spar-købmanden på Wandallsvej ville få konkurrence fra et nyt supermarked ved Svendborg Vest-stationen. Men da stemmerne til slut skulle tælles op, var flertallet usynligt, og forslaget blev dermed ikke en realitet. 

Men på fire år kan der ske meget, og forslaget om de to detailhandler er fremsat på baggrund af en detailhandelsanalyse, der altså harvurderet og anbefalet placeringen af de to butikker. Til gengæld er der ikke sket meget inden for rådhusets fire vægge, hvor der stadig hersker uenighed om spørgsmålet.

 
Bo Hansen (S), imod forslaget.
Det foreslås også i Kommuneplan 2017-2029
Byudvikling/lokalområder - Tre mindre boligområder udlægges i henholdsvis Nørremarksvej i Vester Skerninge, Egenappevej i Svendborg Øst og Eriksholmsvej på Thurø.Energi- og vindmølleplanlægning - i 2016 blev det besluttet at området skulle til fuld revision. Det er så omfattende, at området får en selvstændig proces, der blev sat i gang ved en energipolitisk konference i septenber 2017.

Turisme og vækst - for at understøtte overnatningsmuligheder, er der udlagt arealer til udvidelse af eksisterende campingpladser. Derudover udlægges et blandet bolig- og erhvervsområde i Svendborg Vest for at give mulighed for flere overnatningsmuligheder.

Solenergianlæg - principielle retningslinjer for placering af solenergianlæg på terræn.

Natur - "Grønt Danmarkskort" er et nyt tema i planen. Det samler naturinteresserne i en strategisk plan for udvikling af større og mere sammenhængende naturområder.

Kilde: kommuneplan.svendborg.dk
Omkring 700 meter fra Spar på Wandallsvej kan man ane rundkørslen ved Svendborg Vest-stationen, hvor det foreslåes, at en ny dagligvarebutik skal ligge. Foto: Jonas Dalgård Rasmussen.
Omkring 700 meter fra Spar på Wandallsvej kan man ane rundkørslen ved Svendborg Vest-stationen, hvor det foreslåes, at en ny dagligvarebutik skal ligge. Foto: Jonas Dalgård Rasmussen.

Spørgsmålet om Svendborg Vest

Det er særligt planerne om at ligge en dagligvarebutik ved Svendborg Vest, der er uvished om.

Kommende borgmester Bo Hansen (S) stemte for fire år siden imod forslaget om nye udlæg til dagligvarebutikker, og det samme gør han tirsdag.

- Vi har taget samme position som sidst. Området omkring Svendborg Vest udvikler sig rigtig fint om idrætscenteret, og man kunne godt skubbe et dagligvarecenter ind der, men er der et sted, som i forvejen er dækket godt ind, så er det den vestlige del af Svendborg, siger Bo Hansen og uddyber.

- Når vi laver en kommuneplan, er det ikke for at løse noget for enkelte matrikler, det skal være til gavn i en stor kontekst, siger Svendborg Kommunes kommende borgmester.

Den holdning deler formand for Erhvervs, Beskæftigelses- og Kulturudvalget Henrik Nielsen (K) ikke.

- Vi har en økonomisk udfordret erhvervsskole, der ejer den foreslåede jord, og hvis en dagligvarebutik vil ind på den, så kan det være med til at sikre, at vi også har en erhvervsskole i fremtiden, siger den konservative formand og hæfter sig ved detailhandelsanalysens resultater, samt der allerede foreligger ønsker om at investere i og etablere de nye butikker.

Socialistisk Folkepartis Bruno Hansen (SF) endte for fire år siden med at stemme nej til forslaget. Han var i begyndelsen ellers for tankerne om en ny dagligvarebutik ved Svendborg Vest, og den holdning har han igen fundet frem.

- Som udgangspunkt synes jeg ikke, vi skal begrænse detailhandlen i byen. Det er rigtig godt, de kommer tæt på, hvor folk bor, og det skærper konkurrencen, så borgerne får rimelige priser, mener Bruno Hansen.

2.098 thurinere imod ny butik

På Thurø byder beboerne ikke en ny butik på Eriksholmsvej velkommen. Faktisk er det ifølge thurinerne en så dårlig ide, at hele 2.098 beboere har skrevet under på, at de ikke ønsker en ny dagligvarebutik på øen, og det har gjort indtryk i byrådssalen, hvor Bruno Hansen (SF) blandt andet går mod sine tanker om ikke at begrænse konkurrencen.

- Når jeg vælger at sige nej til en butik på Thurø, er det fordi 50 procent af øens befolkning siger nej, og det vil jeg respektere, selv om jeg ikke er enig med thurinerne, forklarer han.

Underskriftsindsamlingen betyder også noget for Bo Hansens stemme.

- 2.098 underskrifter markerer det ret tydeligt, og det er ikke, fordi der ikke er dækning for dagligvarer på Thurø. Mit nej er med udgangspunkt i, at kommunen ikke skal planlægge noget, som borgerne vitterligt ikke vil have. Som politiker er det ikke alle beslutninger, der hyldes på torvet, men her giver det mening at lytte til borgerne, forklarer Bo Hansen.

Den argumentation køber Henrik Nielsen (K) derimod ikke. Han så gerne, at Thurø fik nye indkøbsmuligheder, fordi detailhandelsanalysen har vist, at thurinere bruger omkring 103 mio. kroner på dagligvarer. Et beløb, der altså ikke kun lægges på Thurø.

- Det er ikke hensigtsmæssigt. Både i forhold til transporten og så giver det god mening at have forsyningen lokalt, siger han og fortsætter.

- Underskrifterne har ikke ændret mit synspunkt. For mig handler det om argumenter, og ikke om hvor mange der er imod. Hvis vi som politikere skulle rette ind på den måde, havde Danmark heller ikke fået Storebæltsbroen dengang (i 1986, red.), og det tror jeg ikke, mange ville være imod i dag, siger Henrik Nielsen.

Kommuneplansforslaget behandles tirsdag aften til endelig vedtagelse, når byrådet har sidste møde i den nuværende konstituering.

Kommuneplan: Skal Svendborg have flere supermarkeder?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce