Klumme førte til oprør blandt læger: - Jeg havde slet ikke regnet med det

Iza Alfredsen måtte i tiden efter sin klumme undlade at tage sin mobiltelefon med på arbejde, fordi blandt andre journalister ringede hele tiden for at få en kommentar. Arkivfoto: Jens Wognsen

Klumme førte til oprør blandt læger: - Jeg havde slet ikke regnet med det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læge Iza Alfredsen, der i september skrev en klumme om lægers arbejdsforhold efter sag om dømt kollega, er dybt overrasket over opbakningen.

Det begyndte med en klumme i Fyns Amts Avis som en reaktion på sagen om lægen, der i landsretten blev dømt for forsømmelse og skødesløshed, efter en patient døde på Svendborg Sygehus.

Klummen, som Ærø-lægen Iza Alfredsen skrev, satte en lavine i gang i den danske lægeverden og har ført til et markant større fokus på især yngres lægers arbejdsforhold både lokalt og nationalt.

Under hashtagget #DetKuHaVæretMig deler lægerne deres oplevelser og syn på sagen, og næsten 8000 har skrevet under på, at afgørelsen bør komme for Højesteret.

At det er kommet så vidt, havde Iza Alfredsen bestemt ikke regnet med, da hun satte sig til tasterne.

- Da jeg skrev debatindlægget, var jeg for det første bekymret for, om jeg ville komme til at stå alene med det, og jeg var i tvivl, om andre læger oplevede det samme, som jeg gjorde. Jeg skrev indlægget, fordi jeg havde brug for, at der var en anden stemme i debatten end det meget glatte svar, man får fra ledelser og politikere. Jeg syntes, det var vigtigt med en mere menneskelig stemme, fortæller Iza Alfredsen.

Kort tid efter, at indlægget var lagt på faa.dk, fik det opmærksomhed over hele landet fra ikke mindst læger, som kunne nikke genkendende til Iza Alfredsens beskrivelse af arbejdsvilkår, som kan føre til, at læger begår fejl.

- Lige pludselig lavede Fyns Amts Avis nogle mere dybdegående artikler om det, og lige pludselig var der fire andre læger, der stillede sig ved siden af mig, i medierne. Det var ikke noget, jeg havde kontrol over eller havde opfordret til. Det var noget, der bare lige pludselig kom, forklarer Iza Alfredsen, som i perioder undlod at tage sin private telefon med på arbejde, fordi den ringede konstant.

Skuffet over ledelsen

På Facebook har over 4000 meldt sig ind i gruppen "Læger for et bedre sundhedsvæsen - Støtte til lægen fra FAM Svendborg", som er for læger og medicinstuderende, der vil kæmpe for bedre arbejdsforhold i sundhedsvæsnet.

Iza Alfredsen har dog oplevet, at det ikke er alle, der er enige i hendes opfattelse af, hvordan hverdagen hænger sammen i lægeverdenen.

- Den eneste kritik, som jeg har oplevet, og nok også har gjort mig noget vred, er, at ledelsen på Kirurgisk Afdeling A og ledelsen, der ligger oppe over sygehusdirektøren, står frem og siger, at de overhovedet ikke kender til nogen problemer. Jeg vidste godt, at der havde været problemer på afdelingen siden 2013, og de var blevet værre og værre. Det vidste formanden fro Yngre Læger, Camilla Ratchke, også, da hun kom på banen, så jeg synes, det er meget bekymrende, at man har tre chefer, der enten står frem og lyver i pressen eller simpelt hen ikke aner, hvad der foregår i deres afdeling, siger den debatterende læge.

- Min rolle er udspillet

Hun glæder sig over, at det ikke kun er de yngre læger, men også speciallæger som hende selv, der bakker op om kampagnen #DetKuHaVæretMig.

- Det sender et signal om sammenhold, og det hjælper også dem, der har det allerværst. Det synliggør, at vi er mange, der tør at gøre det her, så jeg tror, det først og fremmest er en øjenåbner inden for egen stand, siger Iza Alfredsen, som tror, at fokusset vil føre til, at forholdene for lægestanden bliver bedre.

Men det bliver ikke med hende som bannerfører for den proces. Iza Alfredsen mener, hun har gjort det, hun kunne.

- Jeg tænker, at min rolle i og for sig er udspillet, fordi der er så mange andre, der har taget over, og det er jeg rigtig glad for, siger hun.

Klumme førte til oprør blandt læger: - Jeg havde slet ikke regnet med det

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce