Flere indbyggere: Det lysner på småøerne - men fortsat store udfordringer

Sådan nogle vil jeg også have, lød kommentaren fra Susanne Beck Jacobsen, da hun for 15 år siden for første gang så en hvidbæltet Galloway-ko. I dag har hun og husbonden 45 Galloway-køer, der græsser rundt omkring på Drejø. Foto: Katrine Becher Damkjær

Flere indbyggere: Det lysner på småøerne - men fortsat store udfordringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Trods et svagt stigende befolkningstal er det fortsat en stor udfordring at tiltrække nye beboere til de 27 danske småøer.

Hussalget stiger, og for første gang i mere end 100 år er befolkningstallet steget fra den 1. januar 2016 til den 1. januar 2017. Godt nok kun med fire beboere samlet på de 27 danske småøer, men det lysner, mener Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

- Det er glædeligt, at befolkningstallet stiger, men det er stadig en stor udfordring at tiltrække nye beboere til småøerne. Når Orø for eksempel tiltrækker 43 ekstra beboere handler det blandt andet om en massiv indsats fra en bosætningskonsulent på Orø og Holbæk Kommune i fællesskab, understreger Dorthe Winther.

Lille stigning i befolkningstal
For første gang i mange år steg befolkningstallet på de danske småøer en anelse fra den 1. januar 2016 til 1. januar 2017.Samlet set steg tallet med fire beboere, så de 27 småøer havde i alt 4487 beboere.

Tallet dækker dog over store udsving. På Sejerø blev der 11 færre beboere, så der er 340 beboere. På Orø kom der 43 beboere mere, så der er 893 beboere.

Kigger man længere tilbage i tiden, er befolkningstallet på de 27 småøer faldet med 16,5 procent siden 2000, og siden 1940 er befolkningstallet mere end halveret med et fald på 54,9 procent.

Kilde: Sammenslutningen af Danske Småøer

Stabile færger

Skal det lykkes at tiltrække flere beboere til småøerne, kræver det blandt andet stabil færgefart.

- En stabil og god færgefart, som ligger fast i flere år er helt afgørende, hvis man skal få folk til at bo på de danske småøer. Det dur ikke, at færgefarten til øerne kommer i spil hvert år til kommunernes budgetforhandlinger, for det skaber usikkerhed om selve grundlaget for at kunne bo på en ø, mener Dorthe Winther.

Hun roser regeringen for nu at have vedtaget, at det såkaldte landevejsprincip med udgangen af 2019 skal være indført hele året - minus i skolernes sommerferie. For det betyder, at de væsentlig billigere færgepriser kommer til at gælde stort set hele året.

- Nedsættelsen af taksterne for at sejle og fragte gods med færgerne har allerede haft stor betydning, både i forhold til antal besøgende på øerne og deraf mulighed for at drive erhverv på småøerne. Og effekten vil stige, når de lavere takster spredes ud over det meste af året, men vi håber selvfølgelig, at landevejsprincippet indføres hele året, så betalingsringen om småøerne dermed fjernes, siger Dorthe Winther.

Hussalg stiger
Ifølge Sammenslutningen af Danske Småøer er der flere tegn på en lysere fremtid for småøerne.Et af tegnene er udvikling i hussalget. Kigger man på antal solgte villaer og rækkehuse på de danske småøer fra 1997 til og med 2016, var der flest hushandler i 2005, hvor der var 218 hushandler.

Lavpunktet var i 2013, hvor der kun blev solgt 90 huse på småøerne.

Siden 2013 er tallet dog steget, så der i 2014 blev solgt 117 huse.

I 2015 var tallet 122 og i 2016 blev der solgt 129 huse.

Om husene er solgt til fastboende eller som fritidshuse, vides ikke.

- Men købere af fritidshuse er potentielle kommende tilflyttere, mener Dorthe Winther, formand for Sammenslutningen af Danske Småøer.

Mobildækning

Ud over stabil og billig færgefart er hurtige bredbåndsforbindelser og god mobildækning også afgørende parametre for at øge tilflytningen til øerne.

- Uanset hvor meget vi småøer taler om, at vores øer tilbyder afstresning, ro og natur, så er bredbånd og mobildækning meget vigtige parametre, siger hun.

Ifølge Dorthe Winther er bredbåndsforbindelserne OK på de fleste småøer i dag, men mobildækningen skranter mange steder.

- Skal det problem løses, må politikerne på Christiansborg på banen, for det frie marked løser ikke problemet selv. Så politikerne må igennem teleforliget sikre, at mobilnettet rent faktisk dækker hele landet, mener hun.

Det fulde liv

Derudover er det vigtigt, at man rent faktisk har mulighed for at bo hele livet på de danske småøer. Så der skal være nogle grundforudsætninger på plads, så man for eksempel ikke er tvunget til at flytte, når man bliver gammel, siger Dorthe Winther.

Flere indbyggere: Det lysner på småøerne - men fortsat store udfordringer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce