Fire gode råd: Sådan bekæmper du selv rotterne


Fire gode råd: Sådan bekæmper du selv rotterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

1

Anmeld til din kommune

Modelfoto.

Det er kommunernes ansvar at bekæmpe rotter. Det er til gengæld dit ansvar at anmelde rotterne til din egen kommune. Det gælder alle, uanset om man er hus- eller andelsejer eller blot er lejer. De fleste kommuner har en direkte indgang fra deres hjemmesider, hvor man kan indberette rotterne elektronisk.

Et typisk tegn på rotter er sorte eller brune cylinderformede ekskrementer på mellem seks og 17 millimeter.

2

Kig i kloakken

Rotter i kloakkerne i Middelfart. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg.

Rotterne falder ikke ned fra månen. Langt de fleste rotter i byerne kommer fra kloakkerne. Det melder i hvert fald flere fynske kommuner om. Derfor er det en god idé at kigge i sin kloakbrønd og se, om der er tegn på lækager. Tjek også med fordel afløb og toiletter. Man kan få installeret såkaldte rottespærrere i afløbsrørene. Det forhindrer rotten i at komme ind, og prisen kan ifølge Bolius variere fra 1000 til 6000 kroner. Det skal desuden sættes op af en autoriseret person.

En autoriseret kloakmester kan også foretage en tv-inspektion af systemet. Det skal du selv betale. Kommunerne afholder udgiften til selve rottebekæmpelsen, mens man selv betaler, hvis rotten laver skader på kloak, bolig eller ejendele.

3

Stop med at fodre rotter

Fuglefoder og nedfaldsfrugt er det rene guf for rotter. Derfor undgå, at det ligger frit fremme. Arkivfoto: Pressefoto.

Er du fugle- eller hønseven? Så pas på med at lægge foder ud i haven. Fuglefoder skal ifølge Miljøstyrelsen være i en tætsluttet beholder, så rotter ikke kan lugte det. Mens du kun skal lægge det mad ud til høns, hunde og katte, som dyrene kan spise. Rotter spiser gerne resterne, og de flytter ind, hvor det er tørt, og hvor der er adgang til foder. Hæv gerne hønsehusets bund og brændestakke med 30 centimeter, så rotterne umiddelbart ikke kan finde et tørt leje. Kig også din ydre husmur igennem for sprækker og utætheder.

Det er særlig vigtigt at gå sine udhuse, stalde og bygninger igennem, hvis man bor på en landejendom. Fjern også jordbunker og skrammel, der ligger i umiddelbar nærhed.

4

Tiltræk rovdyr - de spiser rotter

Måren kan godt se sød ud, men ifølge Natyrstyrelsen også være en habil rottedræber. Arkivfoto.

Man kan både bekæmpe rotter med gift og fælder, men andre alternative bekæmpelsesformer kan være vejen frem. Rovdyr kan være særdeles gode rottedræbere i landområder. Det kan ifølge Naturstyrelsen være ræve, slørugler, ildere, lækatte, mår og brud.

For at tiltrække ugler kan man ifølge styrelsen sætte redekasser op, lave indflyvningshuller i laden, siddepinde, stenbunker og levende hegn. Undgå at få lagt gift ud, hvis du lader rovfugle stå for rottebekæmpelsen. Giften går videre i fødekæden.

Tip os: Hvordan bekæmper du rotter?

Rotterne har indtaget de fleste steder af Fyn - og øerne.Derfor efterlyser vi alle gode råd og løsninger på, hvordan du bekæmper rotter.

Skriv gerne dine oplevelser med rotter og din løsning i kommentarfeltet under artiklen eller skriv til journalist Daniel Kofoed på dako@faa.dk. Så samler vi alle jeres input, så andre kan få glæde af dem.

Fire gode råd: Sådan bekæmper du selv rotterne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce