Det store fynske rottekort: Rotterne stortrives - nu vil kommunerne plagen til livs

Det vrimler frem med rotter på Fyn. De forskellige kommuner melder dog ikke om en alarmerende opadgående kurve. Modelfoto.

Det store fynske rottekort: Rotterne stortrives - nu vil kommunerne plagen til livs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye handleplaner skal bekæmpe rotter på Fyn. Skadedyrene har indtaget alt fra bylejligheder til brændestakke, udhuse og jordhuller.

Fyn og øerne er med få undtagelser fyldt med rotter. De lodne og særdeles ubudne og sundhedsskadelige gæster har indtaget både land og by. Det er konklusionen, efter avisen har kortlagt rotteanmeldelserne til de fynske kommuner henover tre måneder.

I perioden 1. november 2017 til 1. februar 2018 er der blevet anmeldt mere end 9000 tilfælde af rotter i og ved huse, udhuse og lejligheder.

De mange anmeldelser giver travlhed blandt rottebekæmperne.

- Vi har i hvert fald et pres på anmeldelser, og vi kører på 615 aktive, åbne anmeldelser. Det er stort og småt fra fru Hansen, der har set en rotte ved fuglebrættet til de større landbrugsejendomme, lyder det fra autoriseret rottebekæmper Per Christensen fra Svendborg Kommune.

- Mængden er stigende og har været stigende. Kan vi forklare det, vil vi blive millionærer, er jeg lige ved at sige, tilføjer rottebekæmperen, der dog har en formodning om, at milde vintre kan være en af forklaringerne.

- Det er ingen tvivl om, at vejret spiller en rolle, når vi ikke oplever den kulde, vi havde førhen. Nu har vi en "grøn" vinter, hvor rotterne kan få kuld et par gange mere, påpeger Per Christensen.

Sådan vil regeringen bekæmpe rotter
Regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre blæser til fornyet kamp mod rotterne med ny lovgivning.Miljøstyrelsen har i starten af 2018 udsendt en ny bekendtgørelse med 17 punkter, som blandt andet giver landmænd med et nyt en-dags kursus i hånden mulighed for selv at lægge rottegift ud i stedet for at tilkalde en rottebekæmper. Der kan bruges skrappere gift. Og det bliver et krav, at kommuner skal sætte rottespærrer op ved offentlige institutioner, hvor det er muligt.

Der er desuden lagt op til, at ejeren kun behøver at være til stede ved rottefængerens første besøg i modsætning til i dag, hvor man skal være til stede ved alle besøg.

Kommunerne får også til opgave at reagere på rotteanmeldelser uden for normal kontortid, hvis det eksempelvis drejer sig om rotter indendørs i private hjem eller på fødevarevirksomheder. Dermed kan man få hjælp i weekender og på helligdage.

Hjemmehjælpere og kloakfolk i sving

Kortlægningen viser, at rotterne stortrives i alt fra staldbygninger, til brændestakke, bylejligheder, kloakker eller blot huller i jorden. De fleste kommuner melder om, at antallet af anmeldelser er støt stigende gennem de seneste år.

Kommunerne er samtidig i fuld gang med at finde ud af, hvordan man skal leve op til kravene i en ny rottebekæmpelsesplan, som regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre har vedtaget, og som blandt andet skal vende kurven med de mange anmeldelser.

En af de kommuner er Langeland, der i 2015 oplevede 1064 rotteanmeldelser. Det tal var sidste år steget til 1400.

- Vi har rigeligt travlt med at indføre de nye lovkrav og lave kommunens handleplan, og det er jo for at forbedre rottebekæmpelsen, lyder det fra natur- og miljømedarbejder Helle Foged, Langeland Kommune.

Hun peger på, at borgerne er blevet mere bevidste om at anmelde rotterne:

- Man har pligt til at anmelde rotter med det samme, og det har vi gjort opmærksom på, og det kan jo godt have givet en øget anmeldelse af rotter, hvor folk måske førhen har tålt lidt mere, tilføjer hun.

I modsætning til andre kommuner har Langeland taget opgaven med at bekæmpe rotter hjem til øen, hvor en kommunal medarbejder plus en afløser står for bekæmpelsen. Og man samarbejder med eksempelvis spildevandsforsyningen omkring rottesikring og hjemmeplejen om i første omgang at få spottet og derefter anmeldt rotter, så man kan sætte ind så tidligt som muligt.

Der er rigtig mange rotter i år, og det mærker skadedyrsbekæmperne.
Foto: Katrine Becher Damkjær
I nogle kommuner går det frem, mens det i andre kommuner går tilbage - antallet af rotteanmeldelser. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Tip os: Hvordan bekæmper du rotter?
Rotterne har indtaget de fleste steder af Fyn - og øerne.Derfor efterlyser vi alle gode råd og løsninger på, hvordan du bekæmper rotter.

Skriv gerne dine oplevelser med rotter og din løsning i kommentarfeltet under artiklen eller skriv til journalist Daniel Kofoed på dako@faa.dk. Så samler vi alle jeres input, så andre kan få glæde af dem.

Rotteproblem i kloakker

Faaborg-Midtfyn Kommune tegner sig for knap 4000 rotteanmeldelser sidste år. Det er et fald på godt 600 anmeldelser i forhold til 2016 og på niveau med anmeldelserne i 2015. Afdelingsleder Olav Bojesen fra kommunens miljøafdeling har ikke en fornemmelse af, at antallet af rotter er stærkt på vej opad.

Alligevel tager kommunen situationen alvorligt i samarbejde med blandt andre det lokale forsyningsselskab og det firma, kommunen har hyret til at stå for rottebekæmpelsen.

Og det store arbejde ligger i kloakker, som enten er gået i stykker, eller hvor rotter kan gnave sig ud, påpeger afdelingslederen:

- I langt, langt de fleste tilfælde er rotteanmeldelserne et spørgsmål om en kloakdefekt et eller andet sted i systemet - under huset, i nogle brønde eller ved vejen. Vores fornemmelse er, at det er få procent af tilfældene, hvor rotterne ikke kommer via kloakken, forklarer Olav Bojesen.

- Det er derfor vigtigt, at kloakkerne er tætte, og hvis man vil sikre sig særligt, er det et spørgsmål om at få dem gået efter. Det er klart, råder afdelingschefen, der generelt også anbefaler, at man rydder op på sin ejendom og sørger for, at rotterne ikke har adgang til føde, hvis man vil undgå, at de i første omgang flytter ind.

Lovgiv på området, tak

Borgerne i Odense Kommune har i perioden 1.november 2017 til 1. februar 2018 indrapporteret 1478 rotter. Og rotteanmeldelserne er stort set uændret i forhold til samme tid for et år siden, oplyser Torben Mikkelsen, serviceleder fra firmaet Mortalin, der står for at bekæmpe rotter i Odense.

Han er helt på linje med Faaborg-Midtfyn Kommune, der mener, at man skal sætte ind i kloakkerne.

Torben Mikkelsen opfordrer politikerne på Christiansborg til at lovgive på området, så eksempelvis husejere og grundejerforeninger bliver pålagt at få tjekket kloakken hver 10. eller 20 år eller i forbindelse med hussalg.

- Helt generelt på landsplan ser vi de allerfleste tilfælde i stikledningerne. De fleste kommuner har fået gennemfotograferet deres kloakledninger, men problemet ligger i stikledningerne ind til dig, mig og hr. og fru Jensen, siger servicelederen.

- En kloakdefekt kan godt have været der i 20 år, men pludselig finder rotten vej op i stuen til fru Jensen. Det vil være en god ting at have en regelmæssig undersøgelse af kloakkerne, understreger Torben Mikkelsen.

Det store fynske rottekort: Rotterne stortrives - nu vil kommunerne plagen til livs

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce