De sejler uden mænd: - Her kobler vi helt af

Mange ting skal ordnes, inden Liberté er klar. Skipper Ingeborg Andersen forrest har sejlet med Pigesejlerne siden 1987. Foto: Peter Leth-Larsen

De sejler uden mænd: - Her kobler vi helt af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hver onsdag aften stævner kvinderne fra Pigesejlerne i Thurø Sejlklub ud fra Gambøt. Det har de gjort siden 1983 - da en håndfuld kvinder fik lyst til at tage styringen til vands. I dag har afdelingen 61 medlemmer - som tæller både erfarne sejlere og nybegyndere.

- Er I klar til at bomme?

Skipper Ingeborg Andersen råber til resten af besætningen på Liberté. En Sunrise 34 - en af de største både på vandet mellem Thurøbund og Kidholm denne onsdag aften i maj. De er i fuld gang med at øve spilersejlads i Pigesejlerne i Thurø Sejlklub. Med ombord er Henrik Snitker - en af flere mænd, der denne aften har sagt ja til at lære fra sig. Yderligere hjælper to af klubbens ungdomssejlere til.

På dækket knokler Aase Rauff og Selma Abdulahovic med at få spileren hevet op og ned. I cockpittet står Tine Frederiksen og Eva Isager ved hver sit spil, og Margit Hvergel er storsejlstrimmer.

- Hvad skal jeg råbe, Henrik, spørger Aase Rauff.

- Slæk til luv, forklarer Henrik Snitker. Stemningen er munter, til tider en anelse hård. For selvom det skal være sjovt, hyggeligt og socialt, går kvinderne også op i det.

- Her kan både puls og adrenalinniveau komme højt op, fortæller de sejlende kvinder med højlydte grin.

Thurø Pigesejlere
Pigesejlerne i Thurø Sejlklub blev stiftet i 1983, da en række kvinder mente, det var på tide, at de for alvor lærte at sejle - i stedet for altid at lade deres mænd overtage styringen på havet.I begyndelsen deltog fem både.

Siden er pigesejlerne på Thurø vokset sig til en af de største pigeafdelinger i Danmark.

Pt. har klubben 61 medlemmer, og på den faste mødedag hver onsdag forår og efterår stævner typisk 11 både ud fra havnen ved Gambøt.

Ugens mindfulness

De seks ombord på Liberté tæller erfarne sejlere som Margit Hvergel, der var med til at stifte Pigesejlerne i 1983.

- Det vakte en del uro i Thurøbund, at vi kvinder ville til at sejle uden mænd, men når mændene er ombord, lader vi dem bestemme, fordi de ved bedre. Vi lærer så meget af at sejle selv og tage vores egne beslutninger, fortæller Margit Hvergel.

Ombord på Liberté er også nybegynderen Selma Abdulahovic, der er med på vandet for ottende gang.

- Jeg er blevet taget så godt imod af de andre, og lige her på vandet kobler jeg helt af, siger Selma Abdulahovic.

- Det er vores ugentlige mindfulness, supplerer Margit Hvergel.

De andre er helt enige. Det ugentlige møde i Pigesejlerne giver ro til sindet, hjertet vokser, og man glemmer alt andet.

For alle
Alle - både erfarne og nybegyndere kan være med hos Pigesejlerne i Thurø Sejlklub.Hvis man er nybegynder, kan man tilmelde sig klubbens sejlerskole, men man kan også blive oplært af de erfarne sejlere i mesterlære på bådene.

Det koster et kontingent i Thurø Sejlklub at være med - 550 kroner, hvis man er over 26 år.

Sejler man som gast, skal der yderligere betales et gastetillæg på 200 kroner for en sæson.

 

En af landets største

Pigesejlerne i Thurø Sejlklub mødes hver onsdag fra klokken 18.30 til klokken 21.00 i maj, juni, august og september. Fire gange forår og fire gange efterår er der kapsejlads. Et løb for de store både som Sunrise 34, Impala 33 og Ylva og et for de mindre som soling og J 70.

De øvrige aftener øves der forskellige vigtige sejldiscipliner som dagens spilersejlads og sidste uges mand-over-bord-øvelser. Blæser det for meget, til at bådene kan komme på vandet, mødes kvinderne stadig - så laver de knob eller andet.

- Der er mange niveauer i Pigesejlerne - både det at være på vandet, men også alt det sociale, og vi mødes altid efter sejladsen. I dag er der for eksempel fællesspisning, fortæller Susanne Skovgaard Andersen, tovholder i Pigesejlerne.

De 61 tilmeldte kvinder kommer primært fra Svendborg-området, men også fra Skårup, Kværndrup, Ringe, Ryslinge og Rudkøbing.

- Vi er efterhånden den eneste pigeafdeling i det sydfynske og en af landets største, og her er plads til alle - uanset om man er god til at sejle eller ej, forklarer Susanne Skovgaard Andersen.

Fællesspisning

S- Er I klar til en sidste bomning, råber Ingeborg Andersen.

Denne gang udføres den til UG, og kommentaren fra skipperen kommer da også prompte.

- Det er I bare super skrappe til.

Klokken nærmer sig 20.45. Det er tid til at komme i havn igen. Sejlene pakkes ned, skøderne pilles af. Da båden er helt klargjort, gennemgår besætningen på Liberté dagens sejlads over en øl eller et glas rosé.

Den smukke aften sluttes af med fællesspisning for alle pigesejlere bag klubhuset.

De sejler uden mænd: - Her kobler vi helt af

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce