Borgergruppe vil have vildheste til Ærø

Bjarne Mahler Schou og en borgergruppe på 25-30 personer arbejder på muligheden for at få vildheste af arten przewalski - som dem på billedet - til Ærø. Hvis alt går efter planen, er der vildheste ved Vitsø i foråret 2020. Arkivfoto.

Borgergruppe vil have vildheste til Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En gruppe borgere med Bjarne Mahler Schou i spidsen vil have vildheste til Ærø. Hestene skal være med til at skabe "selvforvaltende natur" - i første omgang ved Vitsø.

Ærø: I foråret 2020 kommer en gruppe på fire til seks vildheste af arten przewalski til at bevæge sig rundt i den fri natur ved Vitsø. I hvert fald, hvis det står til en gruppe borgere med Bjarne Mahler Schou i spidsen, som er i gang med at få scenariet til at blive virkelighed.

- Przewalski-vildhesten er en hest, der passer perfekt til Ærø, siger Bjarne Mahler Schou om den art, der uddøde som vildhest i 1969, men som gennem avlsarbejde og zoologiske haver tæller omkring 1700 på verdensplan.

- Der er noget interessant formidling i de heste, der også er godt for turismen. Folk vil komme ud og kigge efter dem, og hvis hestene på et tidspunkt får føl, kan man bruge dem i avlsarbejdet andre steder i verden, siger han.

Men przewalski-vildhesten tjener også et andet vigtigt formål ifølge Bjarne Mahler Schou. Han fortæller, at man på Ærø har mange naturområder, hvor man mangler og græsædere og større dyr, der skaber liv for andre blomster- og dyrearter. Han kalder hestene for en slags "paraply-art" for andre arter og gennem deres frie, vilde liv, kan man skabe en større biodiversitet i naturområderne på øen.

Målet er at skabe mere "selvforvaltende natur", der gennem små justeringer, som eksempelvis udsættelse af vildheste, kan passe sig selv uden videre intervention. Det skaber en mere varieret og levende natur. Bjarne Mahler Schou fortæller, at man også kunne bruge andre store græsædere til formålet.

- Man kunne have gjort det samme med eksempelvis køer. Jeg kan godt lide køer, men jeg tror, der er en anden formidling, historie og tiltrækningskraft ved heste end køer, siger han.

Andre steder i spil

I øjeblikket er Bjarne Mahler Schou i kontakt med forskellige store naturfonde, forskere og Givskud Zoo, som er det eneste sted i Danmark, som har przewalski-heste. Desuden er han i dialog med europæiske avlsarbejdere fra European Endangered Species Programme (EEP), der arbejder med bevaring af truede dyrearter.

Næste skridt for Bjarne Mahler Schou og borgergruppen, der tæller omkring 25-30 personer, er at stifte en forening, og så skal der findes et egnet område. Fire vildheste kræver 20 hektar jord - og det er netop, hvad Bjarne Mahler Schou i første omgang sigter efter ved Vitsø.

- Men der er også et par andre steder i spil, siger han.

Han kan ikke komme nærmere ind på, hvilke steder der specifikt er tale om, men han fortæller, at man gerne vil benytte de naturområder, der er svære eller uinteressante som driftsområder for landbruget.

- Det kan skabe god synergi at tage nogle af de her områder ud af produktionen og gøre dem til naturområder, så man sikrer biodiversiteten, fortæller han.

Man kan følge projektet på Facebook-siden "Vildheste på Ærø."

Borgergruppe vil have vildheste til Ærø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce