Arkitekt: Kommuneplanen bestemmer kommunens udseende

Byrådet behandler forslag til kommuneplan til endelig vedtagelse på tirsdag. Foto: John Fredy

Arkitekt: Kommuneplanen bestemmer kommunens udseende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Heidi Hausild Jensen er arkitekt og planlægger i Planafdelingen i Svendborg Kommune, og hun har været tovholder på Kommuneplanen, der tirsdag skal vedtages i byrådet. Hun fortæller her nærmere om, hvad en kommuneplan er for noget.

Hvad er en kommuneplan?

I Kommuneplanen beskrives det, hvordan kommunen fysisk skal udvikle sig. Det gælder blandt andet, hvor der må bygges nye erhvervsejendomme, hvor der skal være natur og hvilke områder af kommunen, der skal være boligområder. Med andre ord fastlægger planen de overordnede fysiske rammer indenfor temaer som detailhandel, erhverv, turisme og natur. En kommuneplan gælder for 12 år af gangen, men revideres hvert fjerde år.

Hvordan udarbejdes en kommuneplan?

- Kommuneplanen 2017 - 2029 tager udgangspunkt i Planstrategi 2016, hvor byrådet bestemte, hvilke temaer i den tidligere kommuneplan, der skulle revideres. Derefter har borgerne været inviteret til borgermøder i de otte lokalområder, hvor de har kunnet komme med input og idéer til, hvad de gerne så ændret. De idéer, statslige interesser og analyser af kommunens udvikling ligger til grund for kommuneplanens udformning, som i løbet af sommeren var i høring, hvor interessenter har kunnet skrive indsigelser.

Thurø og Svendborg Vest får i forslaget til kommuneplanen udlæg til ny detailhandel. Det var fremme ved forslaget til kommuneplanen i 2013, men blev dengang stemt ned. Hvad har ændret sig nu?

I foråret 2017 fik vi udarbejdet en detailhandelsanalyse, og det er med udgangspunkt i den, at vi har lavet forslag til nye udlæg for detailhandlen. Analysen viste blandt andet, at man ikke skal øge mængden af detailhandel i kommunen, men at der kan flyttes rundt på uudnyttede udlæg. Udlægget til yderligere detailhandel i Svendborg Vest sker, fordi man vil understøtte udviklingen i bydelen, hvor der om nogle år blandt andet også kommer landsstævne, og det skal sikre en bred anvendelsesmulighed i området.

Når kommuneplanen vedtages af byrådet, er det så ikke muligt at ændre i planen?

- Kommuneplanen forpligter byrådet til at arbejde efter at gennemføre planen. Men opstår der i byrådet et flertal for at ændre og afvige kommuneplanen, kan man lave et kommuneplantillæg, men det er noget, der har sin egen proces alt efter, hvor stor ændringen er. For at lave et plantillæg, skal ændringsforslaget først til høring i offentligheden, hvor borgere har mulighed for at komme med ideer. Dernæst laves det endelig forslag, som skal i en ny høring. Til slut stemmer politikerne, om kommuneplantillægget skal gennemføres.

 

Arkitekt: Kommuneplanen bestemmer kommunens udseende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce