Vestbo var ikke forberedt til hjerneskadet beboer: - Dørene skulle låses op tidligere end forventet

Vikarer blev hevet ind for at håndtere situationen om 22-årige Jonas Høj Jensen, der ikke længere bor bag låse døre. Foto: Peter Leth-Larsen

Vestbo var ikke forberedt til hjerneskadet beboer: - Dørene skulle låses op tidligere end forventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bostedet Vestbo havde ikke nået at færdiggøre plan for, hvordan hjerneskadet og udadreagerende borger skulle håndteres, da dørene blev låst op. - Det skete tidligere end forventet, siger voksenservicechef i Middelfart Kommune.

Bostedet Vestbo var nødt til at låse dørene op til den hjerneskadede Jonas Høj Jensens bolig, inden man var færdig med at udarbejde planen for, hvordan den nye situation skulle håndteres.

Det fortæller chefen for voksenservice i Middelfart Kommune, Lene Chortsen Isak.

- Det var en situation, hvor tingene gik rigtig stærkt, og vi skulle låse dørene op tidligere, end vi havde forventet. Så vi havde måske ikke nået at forberede os godt nok, siger Lene Chortsen Isak, der henviser til, at oplåsningen af dørene skete på baggrund af et strakspåbud fra Socialtilsynet.

Nu er det kommet frem, at bostedet efterfølgende fik et strakspåbud fra et andet tilsyn - Arbejdstilsynet - der vurderede, at den nye situation med ulåste døre ikke var "planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt," som det står i påbuddet.

Fakta
22-årige Jonas Høj Jensen er frontallapskadet, hvilket betyder, at han er ekstremt impulsdrevet. Derfor har han episoder, hvor han bliver voldsomt udadreagerende og aggressiv.Siden 2015 har han boet i en særordning på Vestbo, der er et bosted for udviklingshæmmede uden for Middelfart. Her blev han placeret i en aflåst lejlighed på grund af hans udadreagerende adfærd.

Den kommunale forhåndsgodkendelse af indespærringen udløb i 2016, og siden har Socialtilsyn Syd flere gange været på besøg på Vestbo og påtalt forholdet - senest den 3. december 2018, hvilket resulterede i et strakspåbud om at få en afklaring på situationen. Derfor lavede Middelfart Kommune en juridisk revurdering af indespærringen, hvor konklusionen var, at der ikke var juridisk belæg for at fortsætte indgrebet.

17. december 2018 blev dørene til Jonas Høj Jensens lejlighed låst op. Det fik den hjerneskadede mands forældre til at udtrykke deres bekymring i Fyens Stiftstidende.

1. marts 2019 stoppede alle Jonas Høj Jensens faste pædagoger, der havde været hos beboeren i en årrække.

Vikarer som løsning

Af påbuddet fremgår det, at Vestbo fik besked på straks at rette op på sikkerheden, hvilket førte til, at man hyrede ekstra døgnbemanding fra vikarbureauet S.T.O.P..

- Vi kontaktede S.T.O.P. med det samme, da vi fik det her påbud. Vi vidste, at de kunne sende vikarer relativt hurtigt, og de havde erfaring med udadreagerende. Fra 1. april har der dog ikke længere været denne ekstranormering, da det har vidst sig, at der ikke er grundlag for det, siger Lene Chortsen Isak, der fortæller, at beboeren tilsyneladende ikke har opdaget, at døren er låst op.

Lene Chortsen Isak bekræfter desuden, at den personalegruppe, som har arbejdet fast med Jonas Høj Jensen i en årrække, alle har sagt op, sådan som Fyens Stiftstidende kunne berette søndag.

- Der er otte pædagogisk personale tilknyttet Jonas Høj Jensen. Vi er lige nu ved at besætte stillingerne, og indtil da bliver vagterne dækket ind af vikarer, siger Lene Chortsen Isak.

Vestbo var ikke forberedt til hjerneskadet beboer: - Dørene skulle låses op tidligere end forventet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce