Vandhundene jubler og brandmændene kæmper: 10 måder tørken tromler over Fyn


Vandhundene jubler og brandmændene kæmper: 10 måder tørken tromler over Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brevduernes GPS virker ikke, så de farer vild. Landmændene taber mange penge på den dårlige høst, og sjældent før har der været så mange naturbrande, som Beredskab Fyn har skullet rykke ud til. Til gengæld er det en gylden sæson for har feriehus-udlejere, og salget af is går strålende. Der er både godt og skidt ved det varme vejr, der har hængt over Fyn og resten af landet siden maj, og der er ikke udsigt til mange regndråber i den kommende uge. Her er 10 vinkler på den varme og tørre sommer på Fyn.

1. Ekstraordinært mange naturbrande giver Beredskab Fyn overarbejde
Tørken har betydet mange naturbrande. Ofte skal der kun én enkelt gnist til før en mark for eksempel kan antænde. Foto: Claus Haagensen

Jorden er tør og brandfarlig efter mange uger uden regn, og Beredskab Fyn rykker hver dag ud til mindst fem naturbrande.

Viceberedskabsdirektør Rene Cording fortæller, at man skal tilbage til 2014 for at opleve en lignende varm sommer. Her rykkede beredskabet i løbet af maj-juli ud til 109 brande, der skyldtes der varme vejr.

Det tal er for længst slået, og det får Rene Cording til at kalde 2018 for et ekstraordinært år:

- Indtil 18. juli er vi allerede rykket ud til 186 brande, som kunne henføres til varmen. Det er en stigning på cirka 80 procent.

- Vi har ekstraordinært travlt i år, siger han.

Brandene er alt fra containere, der pludselig står i flammer, til græsplæner, marker eller vejrabatter, der brænder. Og det fortsætter nok et godt stykke tid endnu:

- Jeg tror desværre, det har lange udsigter. For selv om vi har fået lidt lokale byger, er der så stor fordampning, at jorden ikke bliver mere fugtig, siger han.

Senest har Nordfyns Kommune lukket for al adgang til Æbelø på grund af den store brandfare.

2. Jan bager 1500 vafler om dagen
Jan Møller fra Vaffelhuset i Kerteminde sidder ved vaffeljernet dagen lang for øjeblikket. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Er der nogen, der til gengæld er glade for varmen, er det indehaver af Vaffelhuset i Kerteminde. Her sidder Jan Møller og bager op mod 1500 vafler om dagen til de is-hungrende kunder.

- Vi sælger helt vildt. Op mod 1200-1500 vafler om dagen. Den mest solgte er en vaffel med to kugler, siger Jan Møller.

Vaffelhuset ligger på grund af det gode vejr allerede 30 procent foran salget i forhold til et normal-år, fortæller han.

- Vi er meget glade for varmen, der er gang i den.

3. Ringe høst koster landmændene
Mange marker står med store gule pletter. Den dårlige høst kan komme til at koste landmændene dyrt. Foto: Claus Haagensen

Markerne står gule, tørre og høstklare, men kernerne på kornet er små og indskrumpede.

Landmændene lider under de seneste måneders tørke, der har betydet et langt mindre udbytte af kornet. Mange steder er udbyttet omkring 25 procent mindre end normalt - nogle steder op mod 50 procent.

- Kornet er virkelig hårdt ramt. Nogle steder er der slet ikke kommet regn, siden der blev sået. Nogle steder betyder det helt op til 50 procent mindre i udbytte for landmændene, især vårbyggen er katastrofalt dårlig, siger Lars Thorø, detaildirektør hos DLG Fyn.

Allerede i starten af juli begyndte DLG Fyn at modtage det første korn fra landmændene rundt omkring på Fyn. Den tidlige høst og det ringe udbytte har nu fået flere landmænd til at frygte, at de ikke har foder nok til dyrene. Nogle er derfor begyndt at slagte ud af de ældste og svageste dyr.

- Det er det værst tænkelige, der kan ske. Men det ville helt utvivlsomt ske. Og der findes helt sikkert også landmænd på Fyn, der har været nødt til at begynde på det, siger Lars Thorø.

Spurgt om, hvad de positive sider så har været, er svaret klart:

- Overordnet set skal vi være glade for, at der på Fyn bliver dyrket så meget græsfrø til boldbaner for eksempel. Græsfrøet er knap så ramt af tørken, siger han.

- Og så er kornet så tørt, at landmændene ikke skal bruge penge på at tørre det. Så i år er de økonomiske omkostninger ved selve høsten ikke så høje, siger Lars Thorø.

Tidligere er det anslået at tørken kan koste dansk landbrug op mod seks milliarder kroner i tabt udbytte.

4. Brevduerne kan ikke finde hjem
Brevduernes GPS bliver forstyrret af solen og varmen, og mange farer vild og kan ikke finde hjem. Ejvind Poulsen har mister 12 duer. Arkivfoto: Jørgen Outzen

Det er lidt mere tomt, end der plejer, i Ejvind Poulsens dueslag i Nyborg. Brevduerne har det hårdt i sommervarmen, når de små grå flyver om kap ned gennem Europa, og derfor når mange ikke hjem. I løbet af sommersæsonen har Ejvind Poulsen mistet otte erfarne duer og fire unger.

Den ekstreme varme gør, at duerne må lande oftere for at drikke, og elektriske udladninger fra solen forvirrer brevduerne, som farer vild eller ligefrem dør.

- Jeg kan ikke mindes en sæson, der har været så dårlig flyvemæssigt før. Jeg plejer at flyve hele kampprogrammet, men i år har jeg sprunget 10 flyvninger over, fordi jeg synes, det er synd for dyrene, siger Ejvind Poulsen.

Turene ned gennem Europa, hvor fuglene skal flyve om kap om at komme hjem først, er ellers i mange tilfælde blevet kortet flere 100 kilometer.

- Det er klart, at vi mister nogle hvert år til rovfugle eller luftledninger. Men det her er i overkanten. Jeg håber bare, nogle af dem kommer dryssende hjem, siger Ejvind Poulsen.

5. Alle feriehuse udlejet
Der er fuldt belagtpå mange campingspladser, i sommerhuse og på hotellerne rundt om i landet. Arkivfoto: Morten Pape

2018 bliver et godt camping-år. Danmarks Statistiks seneste tal viser en stigning på 10 procent flere overnatninger end i 2017. Det mærker man også på Fyn, hvor indehaverne af pladserne melder om flere gæster.

- Vi har ikke gjort det præcist op, men jeg vil tro, at vi har 20 procent flere overnatninger end sidste år, siger Susanne Sønderby, som har Kongshøj Strand Camping i Frørup lidt syd for Nyborg.

Også feriehusene og hotellerne er bookede:

- Det er en rigtig god sæson sammenlignet med sidste år, som var et fint, stabilt år, siger Torben Jersild, direktør hos Feriepartner MOB, der har 1000 sommerhuse til udlejning på Fyn. I de sidste tre uger har alt hos Feriepartner MOB været udlejet.

Også salgschef, Claus Hansen, forventer at 2018 bliver et rekordår for Nyborg Strand, hotel- og konferencecenter:

- Vores belægningprocent lå i juni 13-14 procent højere end sidste år.

- Det skyldes det gode vejr. Folk søger ud mod vandet, og da rigtig mange sommerhuse er udlejet, er alternativet, at man kan tjekke ind på hotellerne, siger han.

6. Huse slår revner i varmen
Pludselig sagde det knæk i soveværelset. En lang revne viste sig fra vinduet. Tørken havde fået lerjorden til at skrumpe rundt om huset. Foto: Privat/ Niels Lauritzen

Det er ikke kun haverne, der gisper efter vand. Også boligejernes huse længes efter vand.

Især i et boligkvarter i Asperup på Fyn melder flere om krakelerede fundamenter.

Husene er bygget på såkaldt 'lillebæltsler', der ikke så godt kan tåle at tørre ud, og derfor slår husene store revner.

Niels Lauritzen går derfor i øjeblikket og vander fundamentet på sit hus for at forhindre flere skader.

- Vi lå og sov, da vi blev vækket af et højt knæk. I ydervæggen var der opstået en lang revne hen over vinduet, fortæller Niels Lauritzen.

7. Solcreme sælger godt
Solcreme sælger når solen skinner. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Scanpix 2018

Også hos Matas hilser de sommervejret velkommen. Solcreme sælger nemlig ret godt, når solen skinner.

- Vi har solgt noget mere solcreme end sidste år, og de kommer stadig ind for at hente det, siger souschef i Matas Kongensgade, Louise Haakansson.

- Vejret har betydet mere salg i butikken, for kunderne vil hellere handle hos os end i centrene, fordi de gerne vil gå udenfor, fortsætter hun.

8. Der er vand nok i hanerne
På trods af tørken er der stadig vand i hanerne hos forbrugerne. Arkivfoto: Lene Sørensen

Nogle få fynske vandværker havde en kort overgang i maj og juni ekstra travlt med at få pumpet vand ud til forbrugerne.

Men nu har folk givet op, de har fundet ud af, at de ikke kan holde haven grøn, og vandforbruget er tilbage på normalen, fortæller Bent Lollesgaard, bestyrelsesformand og driftsansvarlig for Brobyværk Vandværk og formand for Danske Vandværker Region Fyn.

- På et tidspunkt pumpede vi en del ud, vi lå generelt lidt højere end normalt. Men nu er det stagneret, og det er ikke noget, vi er bekymrede for, siger Bent Lollesgaard.

- Man skal ikke frygte for at løbe tør for vand - men bruge vand med omtanke, fortsætter han.

9. De ældre dehydrerer i varmen
I øjeblikket skyldes op mod hver anden indlæggelse på akutafdelingen på Odense Universitetshospital en eller anden grad af dehydrering. Foto: Michael Bager

Væskemangel er i øjeblikket årsagen til næsten halvdelen af indlæggelser på Odense Universitetshospitals akutmodtagelse.

I løbet af de seneste seks uger er op mod 10-15 patienter dagligt blevet indlagt med forskellige grader af dehydrering. Det er særligt ældre mennesker, der er i farezonen i sommervarmen.

- Det kan i den grad mærkes. Vi har en stigning hver sommer, men i år strækker det sig over en længere periode, siger ledende overlæge Michael Hansen-Nord.

10. Havnebadet hitter og rekordsæson i friluftsbadet
Den dag, der var rekord flest der besøgte friluftbadet i Odense, var der 3000 gæster forbi. Det varme sommervejr inviterer mange til en dukkert i enten friluftsbadet eller havnebadet. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

- Det er helt fantastisk at have udendørsbade, når vejret er så godt, siger chef for Odense Idrætspark, Rune Bille.

Allerede for tre uger siden slog de besøgstallene for 2017. Sidste år var der 40.000 brugere forbi Odense Friluftsbad siden åbningen den 2. juni. Indtil nu har der været over 50.000 forbi friluftbadet - og 30.000 i havnebadet.

- Vi vil gerne bestille mere godt vejr, hvis det kan lade sig gøre, siger Rune Bille.

På blot én dag lyder rekorden på 3000 besøgende i friluftsbadet.

Vandhundene jubler og brandmændene kæmper: 10 måder tørken tromler over Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce