Vær ekstra opmærksom med ukrudtsbrænderen: - Der er ingen tvivl om, at det er rigtig tørt

I starten af april tog flammerne fat og var ødelæggende for Munk House i Odense. Det var formentlig et smidt eller tabt cigaretskod, der antændte nogle tørre blade, der var skyld i branden ifølge politiets undersøgelser. Arkivfoto: Henrik Vinther

Vær ekstra opmærksom med ukrudtsbrænderen: - Der er ingen tvivl om, at det er rigtig tørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom kalenderen kun skriver april, er sæsonen for naturbrande skudt i gang. Temperaturen er forholdsvis høj og regnen fraværende. Det er noget, både Fyns Politi og Beredskab Fyn har bemærket, derfor opfordres fynboerne til at være ekstra opmærksomme, når de tænder grillen eller bruger ukrudtsbrænderen.

Anden påskedag startede som de fleste af påskedagene. Med solens stråler, der sendte varme ned over det fynske landskab. Klokken ni havde DMI's temperaturmåler sneget sig op på 12 grader i Odense. Klokken 14 var temperaturen steget med fem grader, da mandagen havde nået sit varmeste punkt på dagen. UV-indekset kaldte på solcreme, og ingen regn var i sigte.

Modsat marts, hvor det regnede det meste af måneden, har er der blot faldet 2,5 millimeter regn indtil videre i april. En tyvendedel af, hvad der normalt falder i årets fjerde måned. I Jylland har det tørre vejr allerede ført til naturbrande.

Også på Fyn, hvor tørkeindekset, ifølge DMI tidligere på måneden nåede niveauet "forøget risiko for tørke", er vejret blevet bemærket. Det beretter vagtchefen hos Fyns Politi, Lars Thede.

- Der er ingen tvivl om, at det er rigtig tørt. Der kommer flere af de brande, der let opstår på grund af tørke. Det cigaretskod, du kunne smide for en måned siden, kan du ikke smide i dag, siger han og tilføjer, at "man naturligvis slet ikke skal smide cigaretskodder i naturen".

Havearbejde og udrykninger

Han sender også en opfordring til de mange fynboer, der nyder vejret med havearbejde eller pølser på grillen.

- Man skal være ekstra opmærksom, når man bruger åben ild som en ukrudtsbrænder, eller når man griller. Man skal have en spand vand eller en vandslange klar. Hvis man går med en ukrudtsbrænder, kan det være en god idé at spørge sig selv, om det er nødvendigt, siger Lars Thede og tilføjer:

- Det kan også få fat uden at brænde, så det ligger og ulmer.

Der er ikke afbrændingsforbud nogle steder på Fyn, men fynboer i haven har allerede ført til udrykninger for Beredskab Fyn. Det er dog ikke noget udover det sædvanlige som sidste års sommer, hvor der var et rekordhøjt antal udrykninger til naturbrande, fortæller indsatsleder Mikael Kristiansen.

- Vi har kørt til folk med ukrudtsbrændere, hvor de ikke har været opmærksomme. Men det er ikke, fordi vi har kørt til unormalt mange naturbrande. Dem, vi har haft, er, fordi folk har været uforsigtige, siger han.

Det kan eksempelvis være folk, der har brændt ukrudt af tæt op af et hegn og måske ikke har bemærket, at det er tørt på den anden side, forklarer indsatslederen.

Brug sanser og vis omtanke

Forårsmånederne er sæsonstart for naturbrande ifølge Danske Beredskaber, der tidligere på måneden gjorde opmærksom på, at man skal tage sine forholdsregler, når man benytter åben ild. På Danske Beredskabers hjemmeside bliver der givet gode råd til netop det.

- Brug dine sanser - ser græsset vissent ud eller mærkes det meget tørt, skal du være særligt opmærksom. Tjek vindforholdene og tænd kun bål eller grill i stille vejr. Brug maskiner og elektrisk værktøj med omtanke - få gnister kan starte en brand. Forlad aldrig bål, grill eller anden ild, lyder rådene.

Om den danske 2019-sommer kommer til at byde på hedebølge, afbrændingsforbud og flere daglige naturbrande som sidste år, ved kun vejrguderne. Senere på ugen vil Fyn dog igen kunne mærke våde dråber fra himlen ifølge DMI. Onsdag vil der komme en smule nedbør, mens fredag byder på kraftige byger over Fyn.

Vær ekstra opmærksom med ukrudtsbrænderen: - Der er ingen tvivl om, at det er rigtig tørt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce