Udbrud i hele landet: Tre fynboer ramt af salmonella-forgiftning

28 mennesker fra hele landet har fra efteråret og frem til nu været ramt af salmonella-forgiftning. Foto: Ritzau Scanpix

Udbrud i hele landet: Tre fynboer ramt af salmonella-forgiftning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sundhedsmyndighederne efterforsker i disse uger et større salmonella-udbrud, hvor mindst 28 har været ramt - heraf tre på Fyn. Svinekød er formentlig årsagen.

Tre fynboer og 25 børn og voksne fra resten af landet har været nedlagt på grund af salmonella-forgiftning.

I alt har 18 været indlagt på hospitalet, oplyser Statens Serum Institut.

Instituttet efterforsker i øjeblikket, hvad der er skyld i udbruddet. Der er tale om en type salmonella, som man normalt ser i svinekød, oplyser Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut.

- Vi kender ikke den præcise smittekilde endnu, men det arbejder vi på at finde ud af, fortæller hun.

Der er normalt 10-20 mindre salmonella-udbrud om året.

- Men de er sjældent så store som det, vi ser lige nu. Da skal vi faktisk tilbage til 2014, oplyser Luise Müller.

Der er dog ingen grund til at holde sig fra svinekødet.

- Så længe man gennemsteger og gennemkoger kødet, så kan man roligt købe svinekød. Det, man skal passe på med, er at røre ved råt svinekød og så andre fødevarer uden at vaske hænder. Og med hensyn til risikoen for salmonella er der ingen forskel på økologisk og konventionel svinekød, fortæller hun.

Salmonella
  • Statens Serum Institut efterforsker i øjeblikket et større udbrud af salmonella.

  • Mindst 28 personer er eller har været syge, heraf tre på Fyn. 18 personer har været indlagt.

  • Instituttet kender endnu ikke smittekilden, men infektionerne formodes at stamme fra svinekød solgt i Danmark.

  • Salmonellaudbrud er relativt hyppige, men et udbrud af denne størrelse forkommer sjældent. Ikke siden 2014 har mere end 20 personer været ramt inden for samme periode.

  • Infektioner med bakterien giver - afhængigt af hvor alvorlige de er - diarré, kvalme og opkast.

  • Man bliver smittet gennem madvarer, især kød, salater eller mælkeprodukter.

  • Inkubationstiden er cirka to døgn. Man kan godt smitte andre, hvis man er lemfældig med hygiejnen.

  • Normalt behandler man ikke med antibiotika, fordi infektionen i de fleste tilfælde går over af sig selv.


Kilde: Statens Serum Institut og sundhed.dk

Ingen blodforgiftning

Bliver man salmonella-forgiftet, slipper langt de fleste med en mildere omgang diarré og opkast, der går over i løbet af nogle dage. I særlige tilfælde bliver man indlagt på hospitalet og i sjældne tilfælde kan man få blodforgiftning.

- Blodforgiftning har jeg dog ikke hørt om i denne omgang, fortæller Luise Müller.

Salmonella kan godt smitte fra person til person, men det kræver en relativ dårlig hygiejne i forbindelse med toiletbesøg, understreger hun.

Udbruddet har varet fra den 14. oktober og er stadig i gang. Det har næst efter campylobacter over en årrække været den fødevarebakterie, der gør flest mennesker syge i Danmark. I julen 1999 døde to personer af salmonellainficeret kiksekage.

Statens Serum Institut har udsendt et varsel om salmonellaudbruddet, men har ikke hørt fra andre lande, der har lignende tilfælde. Det formodes derfor, at smittekilden udspringer fra Danmark.

Udbrud i hele landet: Tre fynboer ramt af salmonella-forgiftning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce