Tre veje til at mindske risikoen for infektioner


Tre veje til at mindske risikoen for infektioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hans Jørn Kolmos, der er professor og overlæge på klinisk mikrobiologisk afdeling på Odense Universitets Hospital, fortæller om de tre strategier, der skal igangsættes, så risikoen for sygehuserhvervede infektioner gennem katetre mindskes.

1 - Er det virkelig nødvendigt?)

Man skal være skarpere på, om det overhovedet er nødvendigt at lægge kateter. Det er så let, når man kommer ind og er akut syg, så vil vi gerne måle på alt, og det skal ske i en fart. Så lægger man måske et kateter i en blodåre, så lægger man et i blæren. Men det er hver gang en skønssag, om det er nødvendigt at lægge et kateter eller ej. Så vi skal blive skarpere på, om det virkelig er nødvendigt i alle de her situationer.

2 - Ekstra pleje til hygiejnen)

Hvis det er nødvendigt at lægge kateter, er vi så gode nok til at pleje hygiejnen omkring det, sådan at vi ikke får bakterier ind i systemerne. Og det er lidt af en udfordring, for det har vi vidst i årevis. Man kan ikke undgå at få bakterier ind i katetrene - i hvert fald ikke urinvejskatetrene. Men vi kan altid gøre det bedre. Så der vil vi gerne spørge os selv, om vi er gode nok på hygiejneområdet, når det gælder plejen af katetre.

3 - Ud med det hurtigere)

Den tredje strategi på området er så, at når der ikke er brug for katetret længere, så skal det selvfølgelig ud. For ethvert kateter rummer en risiko for, at der kan komme bakterier ind, uanset hvad man gør. Så når man har lagt kateteret, så gælder det om hurtigst muligt at slippe af med det igen. Og der kan det godt være, at vi i travlheden ikke får taget stilling til nødvendigheden af, at der ligger et kateter. Så vi skal have mere fokus på, om det stadig er nødvendigt med katetret. Jo hurtigere, vi får det ud, jo mindre er risikoen for, at vi får bakterier op i systemerne.

Tre veje til at mindske risikoen for infektioner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce