Snyd i Odense og Middelfart: Politiet jagter bagmand i databedrageri-sag

Den 18. april blev der installeret fire keyloggere på Middelfart Bibliotek. Mellem den 18. april og den 2. maj blev der installeret to keyloggere på Bolbro Bibliotek i Odense. Arkivfoto: Edward Olive/Colourbox

Snyd i Odense og Middelfart: Politiet jagter bagmand i databedrageri-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ni personer bag omfattende identitetstyverier i blandt andet Middelfart og Odense er afsløret. Men der er flere ukendte medgerningsmænd.

Mindst ti personer deltog i de omfattende databedragerier, hvor der blev installeret keyloggere på biblioteker landet over. Flest på Haderslev Bibliotek, hvor det skete over fire omgange. Men hvem, der stod bag, er stadig lidt uklart.

Tilsyneladende havde den ene eller begge de to tiltalte somaliske brødre, hvis retssag afvikles lige nu, en ledende rolle. Den 30-årige nægter dog at udtale sig, mens hans 24-årige lillebror har åbnet lidt op og erkendt flere forhold samt bekræftet identiteten på flere medgerningsmænd.

Men da specialanklager Heidi Colbæk spurgte ind til, hvem der styrede databedragerierne, lukkede han i igen:

- Det vil jeg ikke udtale mig om. Jeg vil ikke udsætte mig for den risiko, ved at nævne andre mennesker.

Han forklarede derimod, at han var kommet ind i det via sin bror, og at han ikke kendte til dybden af brorens involvering. Men storebror blev også kaldt "Gamle"; angiveligt fordi han var den ældste i banden.

Private firmaer bruger dem til at overvåge deres ansatte. Vi skulle bruge dem til at installere på biblioteker.
24-årig tiltalt om indkøb af keyloggere
Sagen kort
Sagen om de omfattende identitetstyverier og de efterfølgende databedragerier for over otte millioner kroner begyndte at rulle den 20. marts 2017, da man på Aabenraa Bibliotek fandt keyloggere på fire offentligt tilgængelige pc'er.

Den 30-årige nu tiltalte blev identificeret ud fra overvågningen på biblioteket. Han blev anholdt den 3. april. Men politiet havde ikke nok på ham til et grundlovsforhør. Ud fra blandt andet oplysninger på hans telefon, fortsatte efterforskningen. Der lå blandt andet en sms med oplysninger om indkøb af keyloggere. Politiet fik sat telefonaflytning op af flere mistænkte og den 30. maj blev flere af dem anholdt. Brødrene har været frihedsberøvet lige siden.

Begge brødre var kendt af politiet. De er blandt andet tidligere dømt for at sende storebroren på træningsophold hos terrorgruppen al-Shabaab i Somalia.
Den nu 30-årige tiltalte har været i træningslejr hos terrorbevægelsen al-Shabaab, som er den somaliske gren af al-Qaeda.  Foto: Feisal Omar/Ritzau Scanpix
Den nu 30-årige tiltalte har været i træningslejr hos terrorbevægelsen al-Shabaab, som er den somaliske gren af al-Qaeda. Foto: Feisal Omar/Ritzau Scanpix

Havde en mindre rolle

Lillebror forsøgte i det hele taget at tegne et billede af selv, som havende en mindre rolle. For eksempel havde han monteret keyloggere enkelte steder.

- Jeg forsøgte at hente dem i Bolbro og Middelfart. Men de var der ikke.

Den 18. april blev der installeret fire keyloggere på Middelfart Bibliotek. Mellem den 18. april og den 2. maj blev der installeret to keyloggere på Bolbro Bibliotek i Odense. Den 24-årige boede selv i Odense på det tidspunkt.

- Jeg var med til småting som at købe iPhones til internetdeling.

Men et større svindelnummer var han også direkte involveret i. Ved hjælp af en keylog installeret på Skanderborg Bibliotek lykkedes det at lænse en lokal mands konti for 634.000 kroner.

- Jeg fik 25.000 kroner, erkendte han.

Klædt på til svindel

Men når de skulle ud og handle i den virkelige verden, skulle de først lige klædes pænt på. Ham, som skulle bruge de eksklusive Eurocard Platinum-kort, de havde fået lavet i ofrenes navne, var pæredansk. Så de tog i Fields på Amager for at klæde ham på til opgaven.

- Han skulle se pæn ud for at forsøge at bruge det her kort dagen efter. Det var noget med nogle ure og smykker i København.

Et par uger efter er seks af dem igen i København og indlogerer sig på tre værelser på Generator Hotel. De vil for anden gang forsøge at overføre næsten halvanden million kroner til udlandet fra et af deres ofres konti.

- Vi har navne og pasnumre på de her polakker i Spanien.

Anholdelsen

Men det går ikke som planlagt.

- Om morgenen forsøger vi at logge på netbank. Men det virker ikke. Vi finder ud af, at der er bestilt et nyt nøglekort.

To af dem vælger at køre til Herlev for at forsøge at få fat i det nye nøglekort, efter den 24-årige har fundet personens adresse. Det hele ender dog med, at flokken bliver anholdt. Nogle af dem på hotellet, hvor det flyder med bevismateriale.

Også andre adresser ransages. Blandt andet hos brødrenes far i Aarhus. Her ligger der en Nokia telefon, iPhones, iPad, en postjakke og en keylogger er gemt i en luftkanal.

Begge brødre er tiltalt i samtlige 42 forhold i anklageskriftet. Syv andre navngivne personer er sigtet for medvirken i en del forhold. Og Flere medgerningsmænd er ikke identificeret endnu.

Snyd i Odense og Middelfart: Politiet jagter bagmand i databedrageri-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce