Se, hvor mange der bliver ramt på Fyn: Mørket er højsæson for hjortepåkørsler

En tredjedel af antallet af hjorte, der blev påkørt i 2017, blev ramt i oktober, november eller december. De måneder er højsæson for hjortepåkørsler. Foto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix

Se, hvor mange der bliver ramt på Fyn: Mørket er højsæson for hjortepåkørsler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I denne tid er det højsæson for påkørsler af hjorte, og i år har Dyrenes Beskyttelse ind til videre oplevet en stigning i antallet af anmeldelser. Den største årsag til påkørsler skal findes i de mange mørke timer på denne tid af året.

Efteråret er smukt med sine gyldne farver og friske efterårsluft. Men for landets hjorte er denne tid på året også farlig. Oktober er nemlig startskuddet på højsæsonen for påkørsler af hjorte.

Dyrene bliver ramt året rundt, men ifølge Camilla Jensen, der er leder af Dyrenes Beskyttelses vagtcentral, så boomer antallet i efterårs- og vintermånederne. Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelse 8.858 anmeldelser om hjortepåkørsler. Det svarer til 25 anmeldelser om dagen året rundt. En tredjedel af anmeldelserne kom i oktober, november og december.

Der er særligt én hovedårsag til, at denne tid er ekstra farlig for hjortene.

- Det handler ikke så meget om dyrenes adfærd, men om vi kan se dem eller ej. Vi går ind i mørkere tider, og vi kan se en sammenhæng imellem, hvornår det bliver mørkt, og hvornår påkørslerne er. Jo flere timer, der er mørkt, jo større risiko er der for en påkørsel, siger hun.

Også biolog hos Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen ser menneskers øgede færden i mørke timer som årsagen til, at der er flere påkørsler i denne tid.

- Rådyr, dådyr og krondyr bevæger sig mest omkring skumring og dæmring. Når vi går efterårsmørket i møde, falder menneskers myldretid sammen med hjortens myldretid, og der er derfor større risiko for at påkøre en hjort, siger han.

Højt antal i Odense

Også her i oktober gik jagtsæsonen på hjorte i gang. Det kan få mange til at tro, at det er det, der driver dyrene ud på vejene og øger risikoen for påkørsler.

- Under jagtsæsonen er der mere uro i skovene, men det er ikke umiddelbart det, der gør, at flere hjorte bliver påkørt. Vi kan se, at det mere handler om vores adfærd, og at vi i højere grad er på vejene, når der er mørkt, siger Camilla Jensen.

Sidste år blev der samlet anmeldt 613 hjortepåkørsler i de 10 fynske kommuner. Camilla Jensen indrømmer, at det reelle tal, kan være et helt andet, da nogen ikke anmelder det eller finder andre løsninger til at komme af med dyret.

På Fyn studser hun dog over det høje antal på 115 påkørsler i Odense Kommune.

- Det vækker opsigt, fordi Odense er storbyen på Fyn. Men det kan skyldes, at der er mange grønne områder. Jo flere skove og grønne områder, jo bedre trives hjortene. Med mange biler og stor befolkningstæthed gør det samtidig, at der er større sandsynlighed for, at dyr og mennesker støder sammen, siger hun som forklaring og fortæller, at særligt Fynske Motorvej er ramt af en del hjortepåkørsler.

Det kan gå grueligt galt

På Fyn var der sidste år stor forskel på antallet af påkørsler blandt nogle nabokommuner. I Faaborg-Midtfyn Kommune var der for eksempel 101 påkørsler, mens der i Svendborg kommune var 55.

- Det kan være et spørgsmål om bestandens størrelse og forskel på, om de er mindre udsatte i forhold til de vejstrækninger, der er. Men også om folk selv vælger at finde en løsning på situationen, siger Camilla Jensen.

Michael Carlsen fortæller dog, at antallet på landsplan i år er anderledes end tidligere.

- Vi har allerede fået 15 procent flere henvendelser om hjortepåkørsler end ved samme tid sidste år. Så vi formoder, at det bliver et travlt år, siger han.

Stigningen gælder ifølge Camilla Jensen alle faunadyr, og hendes bedste gæt er, at det kan skyldes, at vi på grund af det gode vejr har taget flere køreture ud i naturen. Hendes budskab er, at man skal være ekstra opmærksom på vejene i denne tid, for det kan også gå grueligt galt for bilisten, hvis man rammer en hjort:

- Vi har steder med kronhjorte, som er et meget stort dyr. I værste tilfælde kan det slå mennesker ihjel, hvis man forsøger at undvige, eller hvis dyret smadrer bilen ved påkørslen, siger hun.

Se, hvor mange der bliver ramt på Fyn: Mørket er højsæson for hjortepåkørsler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce