Sag for Retten i Odense: Mand var spændt fast med bælte i 10 måneder

Det er næsten et år siden, Retten i Odense tog hul på sagen om en mands 10 måneder lange bæltefiksering på den retspsykiatriske afdeling i Middelfart. Onsdag fortsætter sagsbehandlingen i Odense, og derefter forventer mandens advokat, Claus Bonnez, at skulle føre sagen for Østre Landsret og senere Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Sag for Retten i Odense: Mand var spændt fast med bælte i 10 måneder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 31-årig mand, som i 10 måneder var bæltefikseret på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart, kræver erstatning af Region Syddanmark. Manden kunne ikke gå, da han blev sluppet fri.

Middelfart: Den 22. december 2014 blev en mand spændt fast med bælte på Psykiatrisk Afdeling i Middelfart. 308 dage senere - den 26. oktober 2015 - blev han løsnet permanent fra bæltet. I de mellemliggende 10 måneder blev han ifølge sin forsvarer kun sluppet løs af bæltet to gange. Toiletbesøg foregik med bækken, og han blev vasket, mens han var fastspændt.

Manden, som er psykisk syg, er blevet idømt en tidsubestemt straf for flere tilfælde af vold, og han anses som farlig. Han skulle derfor have været på den særlige sikringsafdeling i Slagelse, men der var ikke plads til manden, som derfor blev anbragt i Middelfart. Her overfaldt han en sygeplejerske, og derefter blev han spændt fast med bælte.

Efter 10 måneders fiksering til en seng kunne manden ikke længere gå, og han måtte den første tid derefter bruge kørestol for at komme rundt.

Mandens advokat, Claus Bonnez, har på hans vegne sagsøgt Region Syddanmark og krævet, at den langvarige bæltefiksering bliver kendt ulovlig, og at hans klient bliver tilkendt en godtgørelse på en halv million kroner.

Sagen begyndte i april sidste år ved Retten i Odense. Her blev sagen, trods protest fra Claus Bonnez, indbragt for Retslægerådet, som nu er kommet med sin vurdering. Men det får ikke Claus Bonnez til at forvente nogen hurtig afgørelse på sagen.

- Det er helt sikkert bare første stoppested i en lang proces, for det er en af de sager, vi tager videre ned til Strasbourg (Menneskerettighedsdomstolen, red.), for det er stort set uden undtagelse, at Retslægerådet giver myndighederne medhold. Og det er et påfaldende stort antal sager, hvor Retslægerådet uden videre accepterer de her fikseringer, siger han til Fyens.dk.

I 10 måneder var en mand fastspændt til en seng, efter han havde overfaldet en sygeplejerske i Middelfart. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.
I 10 måneder var en mand fastspændt til en seng, efter han havde overfaldet en sygeplejerske i Middelfart. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg.

Minutter frem for timer

Ifølge reglerne kan fiksering finde sted, hvis patienten vurderes at være til fare for sig selv eller andre. Men det skal som udgangspunkt kun ske kortvarigt.

- Fiksering kan meget muligt have været berettiget de første minutter eller timer. Men ikke så længe, som der her er tale om, siger Claus Bonnez.

- Den europæiske torturkomite har udtalt, at fikseringer "should last minutes, rather than hours" (bør vare minutter, snarere end timer, red.). Og da torturkomiteen var i Danmark i 2014, udtalte den at have hørt rygter om, at der var folk, der lå fikseret i tre måneder, og at det selvfølgelig var helt uacceptabelt, siger Claus Bonnez.

Region Syddanmark mener overordnet, at regler og formalia er blevet overholdt i behandlingen af mand, som blev bæltefikseret, mens han var anbragt i Middelfart:

- Det siger sig selv, at vi ikke gør noget, der er ulovligt. Det mener vi heller ikke, der er sket i denne sag, selv om den er usædvanlig i sin længde, sagde Anders Meinert, lægefaglig direktør i psykiatrien, da sagen sidste år begyndte ved Retten i Odense.

Den 31-årige mand er i dag anbragt på sikringsafdelingen i Slagelse.

Sag for Retten i Odense: Mand var spændt fast med bælte i 10 måneder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce