Sådan undgår du en sigtelse: Peberspray er kun lovlige i hjemmet

Københavns Politi beretter, at de har sendt flere sager til Fyn, hvor folk er blevet sigtet for ulovlig import af peberspray. Arkivfoto: Maria Tuxen Hedegaard

Sådan undgår du en sigtelse: Peberspray er kun lovlige i hjemmet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Her er reglerne for, hvordan du køber en peberspray, bruger og opbevarer den.

Den sprøjtende væske får øjnene til at svie, gøre ondt, kalde desperat på vand, hæve og blive røde. Pebersprayen er et effektivt redskab til at få pacificeret de fleste. Og fra årsskiftet er det blevet lovligt for almindelige danskere at have den effektfulde væske i hjemmet.

Men der har samtidig også været en stor del konfiskeringer af netop peberspray, oplyser Toldstyrelsen.

Det er Københavns Politis oplevelse, at folk ikke er klar over, at de peberspray, de her erhvervet sig, eller måden, de har erhvervet dem på, er ulovlig. I tre punkter herunder kan du blive klogere på, hvordan du kan sikre dig en peberspray uden at modtage en sigtelse i stedet.

1. De danske er sikre

Det er ikke lovligt at købe en peberspray i udlandet og tage den med over den danske grænse. Det er heller ikke lovligt at bestille den over en udenlandsk hjemmeside. Det fortæller Morten Westerdahl, der er leder af sektion for Ulovlig Import hos Københavns Politi. Hans sektion får de ulovlige pebersprays, der bliver taget i tolden, og retter henvendelse til de relevante politikreds.

- Det er ulovligt at importere dem. Den eneste måde, man lovligt kan erhverve sig en peberspray, er hos en forhandler, der er godkendt til det. Det er som sådan også lovligt at købe dem over en dansk hjemmeside. Så længe butikken har tilladelse til at sælge dem og køberen får vejledning i brugen, siger han og tilføjer:

- Det kan være svært at forstå, men det er for at sikre kontrollen og styrken af dem. Produkter fra udlandet kan være af så dårlig kvalitet, at der er større risiko for at komme til skade, end der er en reel effekt af dem.

Men det er også, fordi man - ifølge reglerne - skal vejledes i brugen af peberspray, når man køber dem.

- Den får man i butikken. De er altså ikke bare lige til at benytte, siger Morten Westerdahl.

2. Kør direkte hjem

Når du har anskaffet din peberspray på lovlig vis i en butik, der er godkendt til at sælge dem, skal du køre direkte hjem, fortæller Morten Westerdahl.

- Jeg vil anbefale, at man køber den i butikken og kører hjem. Man må ikke lave svinkeærinder, siger han.

Det er nemlig ikke lovligt at have den andre steder end i hjemmet. Og her skal den opbevares forsvarligt og utilgængeligt for uvedkommende.

3. Kun til selvforsvar

Du kan blive straffet med fængsel for vold, hvis du bruger pebersprayen i en situation, du ikke må. Den må kun bruges som selvforsvar, hvis du - eller en anden - bliver angrebet.

Pebersprayen skal være nødvendig for at afværge angrebet, hvis det skal dække under selvforsvar.

Sådan undgår du en sigtelse: Peberspray er kun lovlige i hjemmet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce