Sådan sikrer du dig: Julen er hjerternes fest, men også tyvenes

Tyven finder mange måder at komme ind i vores hjem på og specielt omkring jul. Netop nu er der ekstra mange indbrud på Fyn. Arkivfoto: Lars Rievers/Scanpix 2015

Sådan sikrer du dig: Julen er hjerternes fest, men også tyvenes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

December er den måned, hvor der sker flest indbrud i private hjem, og særligt omkring de kommende juledage, hvor mange er bortrejst.

Julen er ikke kun hjerternes fest, men også i høj grad tyvenes fest, for mens mange holder fri og er bortrejst er det ikke kun højsæson for andesteg og risalamande, men også for indbrud.

December er nemlig den måned, hvor der sker flest indbrud i private hjem, for mange hjem står tomme. Kigger man på Rigspolitiets opgørelser af indbrud i juledagene blev der mellem den 20. og 26. december 2017 registreret 743 indbrud i danske hjem. Året før var tallet 760 indbrud i den samme periode.

Sådan arbejder indbrudstyven
20 indbrudstyve er blevet interviewet om deres måde at begå indbrud på, og deres fortællinger giver os viden til at forebygge indbrud.Flere tyve ser, om vi har ting af værdi gennem vores vinduer.

Størstedelen af tyvene (16 ud af 19) har brudt ind i områder, som de har haft tilknytning til.

Stort set alle indbrudstyve (18 ud af 19) bruger værktøj til at bryde ind. Kobenet er en klassiker, men det er skruetrækkeren også.

Nogle tyve bruger alarmer som tidsbegrænsning. De kalkulerer med 5-15 minutter, inden alarmfirmaet kommer.

De fleste bruger ikke mere end 5 minutter og højst 10 minutter inde i huset.

17 tyve foretrækker at bryde ind om vinteren, hvor mørke og sne gør det nemmere.et hus, hvis de ved, der er nogen hjemme.

Soveværelset er tit det første sted tyvene leder, da folk gemmer smykker og andre værdigenstande her. Børneværelser, toiletter, køkkener, kældre og bryggerser anser tyvene ikke som centrale rum i jagten på værdigenstande.

De er gode til at gennemskue vores klassiske gemmesteder, som f.eks. krukker, puder og klædeskabet.

Tyvene vender ikke systematisk tilbage til steder, de har begået indbrud, men har det i baghovedet, hvis de en dag ikke kan finde et bedre mål.

Der er ingen fortrukken primetime for indbrudstyvene. Tidspunktet afhænger af, hvilke genstande, de går efter, og de vilkår, omgivelserne skaber for indbruddet.

Tyven går med slips og pænt tøj. Tyve der bryder ind ved højlys dag er opmærksomme på at være almindeligt klædt, og helst ikke i mørkt tøj for ikke at vække opsigt.

Tyvene møder tit boliger, hvor de stjålne genstande er blevet erstattet, men boligernes indbrudssikring er ikke blevet forbedret.Indbrudstyvene fortæller, at det er nemt at afsætte stjålne varer i Danmark, og aftagerne er alle lige fradirektøren og centervagten til vennens forældre og egne familiemedlemmer.

Kilde: Det Kriminalpræventive Råd (DKR)
Tyven finder mange måder at komme ind i vores hjem på og specielt omkring jul. Netop nu er der ekstra mange indbrud på Fyn. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix
Tyven finder mange måder at komme ind i vores hjem på og specielt omkring jul. Netop nu er der ekstra mange indbrud på Fyn. Arkivfoto: Johan Gadegaard/Scanpix

Specielt de tre juledage er højsæson for indbrud. Omkring nytåret sker der også en stigning, som dog ikke er lige så markant.

Tallene viser også, at hvis man bor i de store byer er man mere plaget af indbrud, end hvis man bor på landet. Ifølge Det Kriminalpræventive Råd bliver cirka 81 procent af alle indbrud i private hjem i hele landet begået i villaer, men der er store geografiske forskelle. Større byer og forstadskvarterer er hårdest ramt, og risikoen er mindst i små bysamfund og på landet.

På rådets hjemmeside giver man masser af gode råd til, hvordan man kan være med til at forhindre indbrud. Blandt andet lancerede rådet for et par år siden en intelligent lyskæde, som lyser med svag styrke det meste af tiden, men når en bevægelsescensor aktiveres stiger lysstyrken til det tidobbelte.

Bedre vinduessikring

Et af landets vinduesfirmaer fastslår, at en sikring af vinduerne i ens hjem kan være med til at holde indbrudstyve ude.

- Et af de mest effektive og veldokumenterede midler til forebyggelse af indbrud er skalsikring, hvor du forstærker døre, vinduer, låse og mure, så de bedre kan modstå indbrudsforsøg. Særligt vinduerne er en af tyvenes mest benyttede adgangsveje, siger Peer Bertelsen, salgschef hos vinduesproducenten Velfac.

Ifølge ham sker 16 procent af alle indbrud ved, at tyven piller de udvendige glaslister af og fjerner ruden. Det er en både let og lydløs måde for tyven, specielt på ældre vinduer. Derfor opfordrer Velfac til, at man skruer glaslisterne fast med envejsskruer, eller alternativt sikkerhedslime ruder og vinduer. Dermed kan ruden ikke fjernes udefra.

Beslag og sikringsskinner er også en god idé, for tyvens vigtigste arbejdsredskab er et koben, som på almindelige vinduer snildt kan skubbes ind under nederste kant og derpå tvinge vinduet op.

- Mange vinduer er monteret med hasper eller med et såkaldt paskvilgreb. Sikres de ikke tilstrækkeligt kan begge typer åbnes via en såkaldt underboring, hvor der bores ind gennem vinduets ramme, og vinduets låsemekanisme drejes. Er vinduerne således udstyret med hasper er det oplagt at erstatte dem med en model med en lille sikring på toppen. Har vinduerne derimod med paskvilgreb, kan de udskiftes til greb med indbygget lås, siger Peer Bertelsen.

Gammelkendte råd

Hvert år er både politi, forsikringsselskaber og Det Kriminalpræventive Råd ude med de klassiske, gammelkendte råd om, hvordan man passer på sit hjem, når man ikke er hjemme hen over juledagen.

Det er råd om at have lys tændt i ens hjem, lægge værdigenstande væk og ikke er synlige udefra, lade den ekstra bil holde i indkørslen eller tæt på ens hjem, fylde skraldespanden, og lade naboen holde øje med ens bolig.

Dertil råder politiet til, at man ikke skilter med, at man holder jul langt væk fra ens hjem på sociale medier. For tyvene kan også læse med, hvis ens profil er synlig for alle.

Ifølge hjemmesiden stopindbrud.dk gælder det om at se sit hus med tyvens øjne, inden man forlader det. Det handler om at finde ud af, hvad husets svage punkter er.

Sådan sikrer du dig: Julen er hjerternes fest, men også tyvenes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce