Retssag: Fange terroriserede sine omgivelser

En 26-årig mand er blandt andet tiltalt for i løbet af en uges tid hen over marts og april 2017 at have truet læger, en sygeplejerske og en sosu-assistent på Retspsykiatrisk Afdeling i Middelfart - bl.a. med at ville stikke dem med en kniv, slå dem ihjel, skyde dem i knæskallerne eller stikke deres næser ind. Torsdag sad manden på anklagebænken i Horsens. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Retssag: Fange terroriserede sine omgivelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

  • 26-årig mand er tiltalt for for vold og trusler i fængslerne i Nyborg og Ringe og på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart.
  • Sammen med to andre mænd er han også tiltalt for et overfald på en indsat i Enner Mark Fængsel ved Horsens.

Overfald på to medfanger, talrige trusler mod fængselsbetjente og personale på retspsykiatrisk afdeling i Middelfart samt besiddelse af hjemmelavede stikvåben, mens han var i fængsel.

Det er anklagerne mod en 26-årig mand fra Aarhus-området, som torsdag var for Retten i Horsens.

Den 26-årige virkede dog ikke voldsomt tynget af sagens alvorlige omstændigheder. Flere gange i løbet af retsmødet valgte han at sludre med en anden af sagens tiltalte bag om ryggen på sin forsvarer, lige som han også forlod retslokalet et par gange og lænede sig tilbage i stolen med lukkede øjne.

Det to overfald på medfanger fandt sted tilbage i 2016, da den 26-årige afsonede i Enner Mark Fængsel ved Horsens.

Han er tiltalt for - sammen med en 38-årig mand og en 24-årig mand - at have stukket en medindsat med forskellige hjemmelavede våben i en trappeopgang ved fængslets gårdområde i april 2016.

Ifølge tiltalen stak de tre mænd deres offer flere gange på kroppen og i hovedet med bl.a. gafler, et stykke plastik og en karabinhage. Offeret fik flere skader i hovedbunden og på armene, ligesom han også blev stukket ved skulderbladet og i hånden.

De hjemmelavede våben blev efter overfaldet fundet smidt på fængslets gårdareal.

Jeg tog truslerne meget alvorligt. Han sagde det stille og roligt, og han nævnte mit navn.
Fængselsbetjent, der blev truet af 26-årig

Vrangforestillinger

Et halvt års tid senere - i november - overfaldt den 26-årige ifølge tiltalen en anden medindsat i Enner Mark Fængsel. Denne gang blev offeret væltet omkuld, hvorefter den 26-årige sparkede og trampede ham adskillige gange i hovedet. Efter det overfald blev den 26-årige flyttet - først til Nr. Snede Fængsel og senere til fængslet i Ringe.

Mellem de to overfald var den 26-årige i en periode indsat i Nyborg Statsfængsel, hvor han truede en fængselsbetjent på nattevagt med ordene: "Når jeg ser dig næste gang, skærer jeg halsen over på dig. Og hvis der kommer nogle betjente forbi, slår jeg også dem ihjel." Truslerne faldt, efter fængselsbetjenten havde nægtet at give den indsatte mere medicin.

- Jeg tog truslerne meget alvorligt. Han sagde det stille og roligt, og han nævnte mit navn. Jeg oplever jævnligt indsatte, der råber og skriger - men det her var helt anderledes, forklarede fængselsbetjenten, der også kunne fortælle om en stærkt uligevægtig indsat, der kunne kontakte fængselspersonalet op mod 50 gange på en nat, da han følte sig forfulgt og led af vrangforestillinger.

- Lav frustrationstærskel

En undersøgelse af den 26-årige slår fast, at han er psykisk syg og lider af skizofreni, vrangforestillinger og psykotiske tilstande.

Derfor blev han i foråret 2017 sendt til afsoning på en retspsykiatrisk afdeling i Middelfart. Men også her blev opholdet turbulent.

I løbet af en uges tid hen over marts og april 2017 er den 26-årige tiltalt for at have truet læger, en sygeplejerske og en sosu-assistent på afdelingen - bl.a. med at ville stikke dem med en kniv, slå dem ihjel, skyde dem i knæskallerne eller stikke deres næser ind. Truslerne blev sendt i retning af personalet i forbindelse med, at de ville forsøge at give den 26-årige noget beroligende medicin.

- Han var en patient med en meget lav frustrationstærskel, og det var meget voldsomme trusler, han kom med, konstaterede afdelingslægen fra retspsykiatrisk afdeling, der blev ført som vidne i sagen.

Anklageren i sagen går efter at få den 26-årige idømt behandling på en psykiatrisk afdeling. Derudover påstås han også udvist til det hjemland, han flygtede fra, da han var tre år.

Han er tidligere idømt flere fængselsstraffe for bl.a. vold og trusler - lige som han også er blevet betinget udvist af Danmark fem gange.

Efter planen falder der dom i sagen fredag.

Retssag: Fange terroriserede sine omgivelser

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce