Regionsråd godkender byggeri af Ronald McDonald Hus ved Nyt OUH

Der kommer til at kunne bo 12 familier ad gangen i det nye Ronald McDonald Hus, som et klart flertal af politikerne i det syddanske regionsråd har sagt god for. Fonden investerer selv omkring 28 millioner kroner i byggeriet. Regionen bruger cirka tre millioner kroner på at byggemodne grunden, hvor huset bliver placeret. Illustration: LINK Arkitektur

Regionsråd godkender byggeri af Ronald McDonald Hus ved Nyt OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

39 af de 41 politikere i regionsrådet har stemt for et Ronald McDonald Hus ved Nyt OUH. Enhedslisten er imod og anser ser det som en skattefidus fra McDonalds side. Dette får en blank afvisning fra formanden for Ronald McDonald Børnefond.

Opførelsen af et Ronald McDonald Hus ved Nyt OUH er nu klar til at blive sat i gang.

På det sidste regionsrådsmøde inden sommerferien godkendte 39 af rådets 41 politikere den udvendige arkitektur på huset. Desuden blev der sagt ja til at betale cirka tre millioner kroner for at byggemodne den 4000 kvadratmeter store grund, som regionen tidligere har valgt at stille til rådighed for Ronald McDonald Huset.

Et hus, som bliver på cirka 1400 kvadratmeter med plads til 12 logerende familier ad gangen. Det er planen, at huset skal stå klart, når Nyt OUH bliver taget i brug i slutningen af 2022. Ronald McDonald Huset i Odense bliver det kun andet i Danmark. Det første blev taget i brug ved Rigshospitalet i 2002.

Ronald McDonald Huset kommer til at blive et tilbud til familier, som har børn, der er indlagt i længere tid. Som far eller mor kan man overnatte sammen med sit barn på Nyt OUH, idet alle patientstuer som standard er indrettet til, at en pårørende kan overnatte. Men ved længere indlæggelser, hvor flere fra familien gerne vil være tæt på det indlagte barn, er dette dog ikke en holdbar løsning, og her er det nye familiehus en oplagt mulighed.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er glad for, at Nyt OUH får et Ronald McDonald Hus, som bliver placeret tæt på det nye hospitals børneafdeling.

- Det kan betyde alverden for en familie, at både forældre og søskende kan bo sammen tæt på det barn, som er indlagt. Og samtidig kan samværet med andre familier i samme situation være med til at hjælpe familierne igennem en svær tid, udtaler Stephanie Lose.

Også formanden for regionens Anlægs- og innovationsudvalg, Karsten Uno Petersen (S), ser etableringen af et Ronald McDonald Hus som et stort plus for det kommende sygehus ved Syddansk Universitet i det sydøstlige Odense.

- Det er glædeligt, at det er lykkedes at placere familiehuset tæt ved børneafdelingen og samtidig i et grønt område med udsigt til både søer og natur. Det giver familierne mulighed for fred, ro og afslapning i en svær situation, konstaterer den socialdemokratiske udvalgsformand.

Ronald McDonald Hus
Når Nyt OUH tages i brug af 2022, vil et nyt Ronald McDonald Hus stå klar til at tage imod pårørende til alvorligt syge børn. Det bliver det kun andet af sin slags i Danmark. Det første Ronald McDonald Hus blev taget i brug ved Rigshospitalet i 2002.Der kan bo 12 familier ad gangen i huset, der bliver på cirka 1400 kvadratmeter og kommer til at ligge tæt ved Nyt OUH's børneafdeling. Der er et fælleskøkken, fælles spisestue, aktivitetsrum samt vaskerum i huset. De enkelte værelser bliver på 20-30 kvadratmeter meget eget bad og entre.

Fonden bruger cirka 28 millioner kroner på at bygge huset, og Ronald McDonald finansierer også driften af huset. Der kan også være en relativ beskeden brugerbetaling fra gæsterne i huset på mellem 100 til 150 kroner per nat.

Region Syddanmark stiller en byggemodnet grund til rådighed for Ronald McDonald og har derigennem en udgift på cirka tre millioner kroner. Denne udgift samt husets udvendige arkitektur blev godkendt af et solidt flertal af regionsrådets medlemmer på det seneste møde. Kun Enhedslistens to politikere kunne ikke godkende beslutningen.
I det kommende Ronald McDonald Hus i Odense bliver der foruden de enkelte værelser også et fællesrum. Her ses en illustration af husets indgangsparti. Illustration:  LINK Arkitektur
I det kommende Ronald McDonald Hus i Odense bliver der foruden de enkelte værelser også et fællesrum. Her ses en illustration af husets indgangsparti. Illustration: LINK Arkitektur

Ses som en skattefidus

Enhedslistens to politikere i regionsrådet var de eneste, som stemte imod etableringen.

Det fynske regionsrådsmedlem Vibeke Syppli Enrum siger:

- Det er da fint nok, at McDonalds gerne vil gøre noget for syge børn og deres familie. Men så kunne man i stedet have doneret et beløb øremærket til et særligt formål. Nu kommer pengene gennem en fond, og når man overfører penge til en fond, så er det fordi, at man vil slippe for skattebetaling. Så jeg ser det som en skattefidus og chancen for at få noget god presseomtale, siger Vibeke Syppli Enrum.

Formand Flemming Meyendorff fra Ronald McDonald Børnefond i Danmark skyder den udlægning ned.

- Der er overhovedet ikke nogen skattefidus i det her. McDonalds og Ronald McDonald Børnefond er to helt separate økonomiske enheder, siger Flemming Meyendorff.

Langt de fleste penge i den danske udgave af Ronald McDonald Børnefond kommer fra donationer. Fonden modtager hvert år bidrag fra en lang række virksomheder, fonde og privatpersoner, og en af de største donationer kommer hvert år fra gæster på danske McDonald's-restauranter, der støtter via indsamlingsbøsser i restauranterne.

Ifølge det senest offentliggjorte regnskab fra fonden er der i løbet af 2017 modtaget donationer for små fire millioner kroner. Der blev i samme regnskab brugt små 2,3 millioner kroner på at drive Ronald McDonald Huset ved Rigshospitalet.

Støtte fra USA

Ronald McDonald Børnefond står i det senest offentliggjorte regnskab noteret for at have disponible aktiver for omkring 30,5 millioner kroner. Og med anlægsudgifter på cirka 28 millioner kroner for det nye Ronald McDonald Hus ved nyt OUH, kunne fonden hurtigt komme til at tømme kassen. Men det kommer ikke til at ske, forklarer fondsformand Flemming Meyendorff. Det skyldes, at den internationale Ronald McDonald Fond vil yde et solidt bidrag til byggeomkostningerne.

- Det vigtige er, at vi gennem årene har kunnet bevise, at vi har været i stand til på fornuftig vis at drive et Ronald McDonald Hus her i landet, siger Flemming Meyendorff.

Han glæder sig til, at byggeriet nu endelig kan sættes i gang.

- Med Odenses centrale placering i landet, er det et oplagt sted at placere et Ronald McDonald Hus. Vi kan næsten ikke vente på at komme i gang. Vi er sikre på, at vi med det nye hus vil medvirke til at lette den svære dagligdag for familier med alvorligt syge børn, siger Flemming Meyendorff.

Regionsråd godkender byggeri af Ronald McDonald Hus ved Nyt OUH

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce